Populiarėja vartojimo kreditai būsto remontui

  • Teksto dydis:

Beveik 4 tūkst. eurų būsto atnaujinimui – tokia buvo vidutinė vartojimo kredito suma, kurią pasirinko SEB banko klientai. Palyginus su praėjusiais metais, ši suma išaugo 5 proc., o remontuoti būstą nusprendė penktadaliu daugiau klientų negu pernai.

„Nors dauguma SEB banko klientų vartojimo kreditą renkasi įsigydami automobilį, šiemet padaugėjo žmonių, nusprendusių pasiskolinti pinigų būsto atnaujinimui. Balandžio – birželio mėnesiais būsto remontas buvo pati populiariausia vartojimo kredito paskirtis. Tai galima paaiškinti tuo, kad atšilus orams, kai sumažėja išlaidų dalis būsto išlaikymui, gyventojai investuoja į būsto tvarkymą”, – sako Virginijus Doveika, SEB banko prezidento pavaduotojas ir Mažmeninės bankininkystės tarnybos direktorius.

Kad atnaujintas būstas yra investicija, sutinka ir nekilnojamo turto paslaugų bendrovės „Ober-haus“ Senamiesčio biuro vadovas Marius Čiulada. Vis dėlto, jeigu yra galimybė, nekilnojamo turto ekspertas siūlo būsto remontą atidėti šaltesniam metų laiku. „Vasarą statybininkai ir apdailininkai turi labai daug darbo, todėl nelengva su jais susitarti dėl laiko ir kainos. Tiesa, jeigu būstą nuomojate, keičiantis nuomininkui rekomenduojama atlikti kosmetinį remontą, jam skiriant bent 1-2 mėnesių nuomos mokesčio dydžio sumą”, – pasakoja jis.

Norint, kad būsto vertė pakiltų, M. Čiulada pataria būstą remontuoti kompleksiškai – visų pirma atnaujinti vonios ir tualeto patalpas, pakeisti langus, suremontuoti ar atnaujinti įėjimo duris, pasirūpinti patalpų dangomis – sienomis, grindimis ir lubomis.

Planuojantiems parduoti arba nuomoti turimą būstą, nekilnojamo turto ekspertas siūlo apsvarstyti, koks remontas atsipirks. „Gyventojai kartais nesusimąsto, kad būsto atnaujinimas gali neatsipirkti. Pavyzdžiui, jei po atnaujinimo būstas perdažytas ryškiomis spalvomis arba parinkti tik estetiškai gražūs, tačiau nepatogūs baldai, tikėtina, kad didžioji dalis pirkėjų tokio remonto neįvertins ir pinigine prasme šių išlaidų nesusigrąžinsite. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į tai, kuriame miesto rajone yra nekilnojamas turtas. Jeigu rajono ar pastato įvaizdis blogas, galbūt neverta labai daug investuoti į būsto remontą. Kita vertus, jei remontuojamas būstas yra prestižinėje vietoje, atnaujinti būstą rekomenduojama geresnėmis medžiagomis, nes naujas pirkėjas sies rajono įvaizdį su būsto būkle ir tikėsis adekvataus remonto“, – pasakoja M. Čiulada.

SEB banko duomenimis, šiemet ilgėjo suteikto vartojimo kredito, skirto būsto remontui, trukmė – nuo 42 mėnesių iki beveik 44 mėnesių.

Beveik du trečdaliai visų vartojimo kredito sutarčių SEB banke yra išduota su papildoma draudimo apsauga nuo visiško ir nuolatinio neįgalumo, laikino neįgalumo ir nuo priverstinio nedarbo. „Pastebime, kad mūsų klientai atsakingai vertina savo galimybes skolintis. Prieš kreipdamiesi į banką jie atidžiai įvertina savo finansines būklę, skolindamiesi lėšas dažnai ieško papildomų draudimo apsaugų, užtikrinančių, kad ir nutikus netikėtiems gyvenimo atvejams, jie bus pajėgūs vykdyti finansinius įsipareigojimus“, - sako V. Doveika.

Per 2015 metų pirmą pusmetį visų SEB banko išduotų vartojimo kreditų suma siekė 14,8 mln. eurų, iš jų beveik 5 mln. buvo skirta būsto atnaujinimui.


Šiame straipsnyje: remontasbūstaskreditasbankasNT

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių