Premjeras neabejoja maisto kuponų nauda

Ruošiant priemonių planą, kaip valdyti Lietuvoje kylančias maisto produktų kainas, Vyriausybėje svarstomas naujas finansinis mechanizmas - kuponų sistema. Pavyzdžiui, gyventojai galėtų įsigyti 10 eurų vertės kuponus už 7 eurus ir jais pirkti maisto produktus mažose parduotuvėse - susidariusį 3 eurų skirtumą prekybininkams kompensuotų pati valstybė.

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis, kalbėdamas „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“, teigė, kad ši sistema svarstoma kaip alternatyva, siekiant paskatinti tam tikrų prekių įsigijimą iš smulkiojo ir vidutinio verslo.

„Tai viena svarstomų alternatyvų greta gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvatos. Šiuo metu svarstoma, ar tai būtų galima taikyti visiems gyventojams, ar tam tikroms socialiai jautrioms grupėms gyventojų, pavyzdžiui, senjorams. Galbūt reikėtų kuponų sistemą susieti su vaiko pinigais“, - teigia S. Skvernelis. Pasak premjero, viskas dar svarstoma, ir Žemės ūkio ministerija turi pateikti konkrečius pasiūlymus.

S. Skvernelio manymu, tokia sistema padėtų nutiesti kuo trumpesnį kelią nuo gamintojų iki pirkėjų. Vyriausybės vadovas teigia neabejojąs, kad žmonės noriai rinksis kuponus, ir tokios sistemos efektyvumu, nors ji susilaukia ir nemažai ekonomistų kritikos: „Taip iš pradžių buvo ir su vaiko pinigais - daug kas sakė, kad išmokos už vaikus pamins jų orumą ir panašiai, bet dabar vaiko pinigus paima šimtu procentų“.

Ministras pirmininkas sakė palankiai vertinąs Ūkio ministerijos svarstomus siūlymus, kad vaikų darželiai, mokyklos, ligoninės būtų įpareigotos pirkti maisto produktus iš vietos gamintojų: „Taip būtų palaikomi vietos gamintojai, o moksleiviai, ligoniai ar kariai gautų kokybišką, ekologišką vietoje užaugintą ar pagamintą produkciją“.

Į ekonomistų pastabas, kad tokie produktai būtų brangesni nei laisvai įsigyjami rinkoje, S. Skvernelis atsakė, jog kaina nėra viską lemiantis veiksnys.

„Brangiau gali būti, bet tai būtų kokybiški produktai ir palaikomas vietos verslas, kuris sukuria darbo vietas ir moka mokesčius. Tai duotų daugiau naudos“, - sakė premjeras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Algirdas

Algirdas portretas
Visas pasaulis atsisako popierinių pinigų, o čia - kortelių sistema. ir dar specifinėse paruotuvėse, specifiniams produktams. Nejuokinkite pasaulio

...

... portretas
O tualetiniam popieriui dar talonų nėra? - nes juk AIŠKU kad tokiais tempais tuos talonus spausdinant jam popieriaus pritrūks.

geriau

geriau portretas
kaip anks2iau - i6dalins talonus, ir lauksime savo eil4s, kada ir kas pirks duonos kepal1, o kam gar per anksti ir turi palaukti.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių