Premjeras skeptiškai žiūri į „vaikiško šampano“ uždraudimą

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis sako skeptiškai žiūrintis į „vaikiško šampano“ uždraudimą.

„Manęs neįtikino (argumentai, - ELTA), o objektyvių duomenų, kad tai kažkaip keičia vaikų elgesį, nebuvo pasakyta. Paprašiau po savaitės (Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės, - ELTA) departamento pateikti, ar tai ne perteklinis draudimas būtų ir ar racionalus.

Skeptiškai žiūriu, bet jei bus duomenys, kurie pagrįs, kad vaikai, matydami tokias (pakuotes, - ELTA), po to užsidega nenumaldomu noru išgerti alkoholinių gėrimų, turėsime reaguoti“, - pirmadienį žurnalistams sakė S. Skvernelis.

Premjeras sakė pats net nepastebėjęs, ar „tokie dalykai yra prekyboje“, ir kad jie jam jokios įtakos nedaro.

ELTA primena, kad Vyriausybėje svarstomas „valstietės“ Astos Kubilienės inicijuotas projektas, kuriame siūloma Alkoholio kontrolės įstatyme numatyti draudimą įmonėms, Europos juridiniams asmenims ir jų filialams Lietuvoje gaminti maisto produktus, žaislus bei vaikams ir paaugliams skirtas kitas prekes, kurių dizainas imituoja alkoholinius gėrimus ir (ar) jų tarą. Paprastai kalbant, būtų uždraustas vadinamasis „vaikiškas šampanas“.

„Įstatymo projekto tikslas - stiprinti vaikų sveikatą, formuojant sveiką gyvenseną ir jos kultūrą, mažinant alkoholinių gėrimų vartojimo įpročio paplitimą visuomenėje“, - teigia projekto rengėja.

Šį klausimą Vyriausybė svarstė ir anksčiau. Ūkio ministerija siūlė nepritarti šiam siūlymui, bet jį labai palaikė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Ūkio ministras Virginijus Sinkevičius paprašė daugiau laiko pozicijai parengti, tikintis sulaukti ir moksliškų argumentų tokiam siūlymui.

Atnaujintoje ministerijos pozicijoje toliau siūloma nepritarti parlamentarės siūlymui uždrausti „vaikišką alkoholį“. Tačiau Vyriausybės pasitarime pirmadienį naujų alkoholio prekybos ribojimų klausimas dar kartą atidėtas iki kito pasitarimo.

„Vaikiško šampano“ klausimas yra vienas iš kelių minėtų naujų ribojimų pakete, dabar svarstomame Vyriausybėje.

Ūkio ministerija parengtu nutarimu siūlo nepritarti Seimo nario „tvarkiečio“ Remigijaus Žemaitaičio įregistruotam įstatymo projektui, kuriuo siekiama uždrausti parduoti alaus, fermentuotų gėrimų, alkoholinių kokteilių grupėms priklausančius alkoholinius gėrimus didesnėje negu 0,2 litro taroje, jeigu jų alkoholio koncentracija yra didesnė nei 7,5 proc., išskyrus atvejus, kai šie gėrimai išpilstyti į stiklinę, keraminę, medinę ar metalinę tarą.

Taip pat Ūkio ministerija nepritaria kitų Seimo narių iniciatyvai uždrausti prekiauti į didesnės nei 0,2 litro talpos tarą išpilstytais alaus, fermentuotų gėrimų, alkoholinių kokteilių grupėms priklausančiais alkoholiniais gėrimais, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija yra didesnė kaip 6 proc., išskyrus atvejus, kai šie gėrimai išpilstyti į stiklinę, keraminę, medinę ar metalinę tarą.

Tačiau ministerija iš esmės pritaria siūlymui uždrausti prekiauti alkoholiniais gėrimais, išpilstytais į puodelio tipo pakuotę nuplėšiamu dangteliu. Anksčiau ministerija norėjo nepritarti ir šiam siūlymui.

Įstatymo pakeitimo rengėjų teigimu, įstatymo tikslas - sumažinti alkoholinių gėrimų prieinamumą girtaujantiems asmenims.

„Būtent alkoholikams yra skirti ir stiprieji gėrimai, išpilstyti į jogurto indelio-puodelio tipo pakuotę nuplėšiamu dangteliu. Visi šie produktai yra pigūs, nekokybiški ir skirti girtaujantiems asmenims“, - teigiama projekto aiškinamajame rašte.

Gegužę Seimas po pateikimo yra pritaręs šiems projektams, tačiau pataisoms galutinai priimti dėl bendros rinkos taisyklių reikalingas ES notifikavimas.

Šiuo metu Lietuvoje draudžiama parduoti alaus, fermentuotų gėrimų, alkoholinių kokteilių grupėms priklausančius alkoholinius gėrimus, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija yra didesnė kaip 7,5 proc., išpilstytus į didesnę negu 0,5 litro tarą, išskyrus atvejus, kai šie gėrimai išpilstyti į stiklinę, keraminę, medinę ar metalinę tarą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Che: jei vaikai neįpras prie vaikiško 'šampano', tai paskui ir užaugę TIKRO negers, o tokiu atveju iš ko milicininkai (oi, policininkai) gyvens? - taip kad jaunimą jau nuo vaikystės reikia pratint prie vartojimo ir susimokėjimo.

liga

liga portretas
dabar veryga nuo rugsejo gali liept i tuos butelius pilstyt piena ir nauda ir nors per gimtadieni vaikas isgers pieno kurio daugelis net nemegsta

nuomonė

nuomonė portretas
Blogai, oi blogai, kad jis tokių dalykų nepastebi.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių