Prieš Rugsėjo 1-ąją – tuštesnės tėvų piniginės

Mokslo metai vaikams prasideda Rugsėjo 1-ąją, o tėvams – sulig pirmosiomis mokyklai skirtų prekių akcijomis prekybos centruose. Ar įmanoma sutaupyti?

Drabužių – į Lenkiją

Kiekvienais metais artėjant Rugsėjo 1-ajai tėvams tenka gerokai pasukti galvas, kaip suruošti vaikus mokyklai, neišleidžiant per daug pinigų, todėl dažnas į prekybos centrus išsirengia su iš anksto gerai apgalvotu sąrašu ir trina rankomis, kai kreideles ar dvipusius flomasterius, kainavusius 6 eurus, su akcija įsigyja kone perpus pigiau.

Tiesa, nors ir bando taupyti, būtiniausios mokyklinės prekės gerokai patuština suaugusiųjų pinigines. Nenuostabu, kad dalis lietuvių, Lenkijos prekybos centruose šluojančių pigesnį aliejų, pieną ar vištos ketvirčius, į kaimyninę šalį skuba ir prieš Rugsėjo 1-ąją. Čia esą pigesnės ne tik kanceliarinės prekės, bet ir kiti mokyklai reikalingi daiktai.

"Prieš kelias savaites važiavome į Gdanską pailsėti. Grįždami specialiai stabtelėjome Suvalkuose", – į šalį nusuktus kilometrus, pasak dviejų vaikų mamos Ugnės, kompensavo pirkiniai, kurių ji pripildė savo automobilio bagažinę. Vaikiškos sportinės kelnės jai atsiėjo po 25–40 zlotų, džemperiai – 40-60 zlotų, sportiniai bateliai po 20 zlotų. Tamsios kelnės su kantu, kurias vyresnėlis sūnus galės mūvėti kaip pakaitines uniforminėms, kaunietei kainavo 40 zlotų.

"Sakoma, kad šykštus moka du kartus. Tikiuosi, mums ši taisyklė nepasitvirtins, o drabužius ir batelius vaikai nešios visą sezoną, – nuo pečių nukritus vienam rūpesčiui, ramybės Ugnei nedavė kitas klausimas. – Kaip sutaupyti perkant kanceliarines prekes, kai jų reikia ne vienam, o dviem vaikams? "Maximoje" akcijas lyg ir pražiopsojau."

Ruduo su šypsena

"Pirkinių centre "Savas" visuomet labai laukiame rudens", –  tinkamai pasiruošti naujiems mokslo metams jaunuosius kauniečius ir jų tėvus kvietė pirkinių centro "Savas" vadovė Aušra Lapinskienė.

Artėjant rugsėjui, pasak jos, į centrą sugrįžta įprastas šurmulys – linksmesni, pozityvesni ir po vasaros linksmybių pailsėję lankytojai. Antroje rugpjūčio pusėje baigiama išparduoti vasaros sezono kolekcijas, o parduotuvės prisipildo naujų prekių. Bene daugiausia lankytojų dėmesio sulaukia mokykliniai reikmenys. Kaip ir kasmet tokiu metu, miestiečiai užplūsta knygyną "Vaga", kur prie lentynų kviečia didelis mokomosios literatūros ir pratybų asortimentas.

"Knygyno personalui tenka didžiausi iššūkiai ir darbo krūvis, todėl ruoštis šiam sudėtingam laikotarpiui pradedama gerokai iš anksto", – nuotaikas, kuriomis gyvena visa prekybos centro šeima, atskleidė A.Lapinskienė.

Didžiulis pagyvėjimas, anot jos, matomas raštinės prekių parduotuvėse ir "Rimi Hypermarket", kur išrikiuoti stalai, pilni sąsiuvinių, pieštukų, knygų ir kitų mokyklai skirtų prekių. Rankinių ir laisvalaikio prekių parduotuvėse tėvai savo atžaloms ieško patogių mokyklinių kuprinių, sportinės aprangos.

"Kalbinti lankytojai prisipažino, kad šį rugsėjį ne vienas planuoja pirkti ir naują mobilųjį telefoną ar kompiuterį... savo pirmokui! –  Apie besikeičiančius pirkėjų įpročius kalbėjo A.Lapinskienė, o paklausta, ką mano apie padidėjusias sezono išlaidas būtiniausioms prekėms, šyptelėjo: – Nuostabu, kai žmogus turi poreikių ir norų, vadinasi, jis gyvas! O pirkinių centre "Savas" planuosime daugybę nuolaidų ir puikių pasiūlymų, kad būtinąsias prekes būtų galima nusipirkti su kuo mažesne žala šeimos biudžetui. Beje, nepamirškite naujųjų rudens sezono kolekcijų. Pati jų laukiu jų su didžiausiu smalsumu!"

Kalbinti lankytojai prisipažino, kad šį rugsėjį ne vienas planuoja pirkti ir naują mobilųjį telefoną ar kompiuterį... savo pirmokui!

Ypatingi reikalavimai

Plėšdamas kalendoriaus lapelius, aštuonerių Patrikas kaskart giliai atsidūsta ir mintimis aprauda vasarą, skaičiuojančią paskutiniąsias savo žydėjimo dienas.

"Dar nenoriu į mokyklą", – įdegusį veidą delnais slėpė šviesiaplaukis. Po akimirkos praskėtė pirštus ir viena akimi dirstelėjo į trečioko reikmenis ant stalo – dvipusius spalvoto popieriaus lapus, bent kelis teptukų bei guašo, akvarelės rinkinius, pieštukus, flomasterius, parkerį, dvigubą penalą, žirkles, drožtukus, pratybų sąsiuvinius, sumuštinių dėžutę ir kitus niekučius, be kurių neapsieina nė vienas pradinukas. Būtiniausių priemonių sąrašą būsimo trečioko mama sužinojo dar birželį. Toks skubotumas esą ne be reikalo.

"Juozo Grušo meno gimnazijoje, kurioje mokosi Patrikas, sustiprinta dailė. Vaikai čia naudoja kiek kitokias priemones. Tarkim, mums netinka bet koks guašas – tenka ieškoti rusiško. Teptukai taip pat nepaprasti – perkame su natūraliais, dažniausiai šernų, šeriais, – iš sūnaus kuprinės moteris ištraukė saują piešimo priemonių mediniais koteliais. – Jų galima įsigyti ir specializuotose dailės parduotuvėse, tačiau vienas toks rinkinys ten gali atsieiti ir 30 eurų. Kooperuojamės su kitomis mamomis, kartu užsisakome ir siunčiamės iš užsienio."

Kuprinė ilgai tarnauja

Žvelgdama į kanceliarinėmis prekėmis nuklotą stalą moteris suskaičiavo, kad ant jo – kone 100 išleistų eurų. Pratybų sąsiuviniai "Gilė" A.Bilunskaitei kainavo apie 40 eurų, beveik tiek pat atsiėjo piešimo reikmenys, popierius, sąsiuviniai. Ir tai toli gražu ne paskutiniai pirkiniai.

"Neskaičiuoju A4 formato kopijavimo popieriaus, piešimo priemonių ar sąsiuvinių, popierinių rankšluosčių ir skysto muilo. Visa tai eina į bendrą klasės iždą tam atvejui, jei ko pritrūktų", –  kalbėdama pirštus lenkė moteris. Į bendrą sumą ji neįtraukė ir svarbiausio mokinio aksesuaro – tamsiai mėlynos, automobilių piešiniais puoštos ortopedinės kuprinės su specialia orui pralaidžia nugarėle ir paminkštintomis petnešomis, kurią už 60 eurų seneliai anūkui pirko daugiau kaip prieš dvejus metus.

"Labai tikiuosi, kad su ja Patrikas vaikščios, kol baigs penktą klasę. Žinoma, jau šiandien parduotuvėje pirštu baksnojo į naujas, kainuojančias ir 80, ir 100 eurų", – sūnų meiliai apkabino moteris.

Naujos uniformos Patrikui, kuri gimnazijoje privaloma, A.Bilunskaitė nepirks. Pirmoje klasėje įsigytas tamsiai mėlynos spalvos, per priekį užsagstomas megztinis esą puikiai tiks dar ir šiais mokslo metais.

"Užsakant uniformą galima rinktis iš kelių variantų – kelnės ir švarkas arba kelnės ir megztinis. Pasirinkau pastarąjį derinį su gerokai didesniu megztuku. Tiesa, uniformines kelnes Patrikas užsimovė tik kartą. Jų medžiaga su vilna, todėl kanda. Pirkau kitas, labai panašias, tik plonesnes. – Į rankas čiupusi rašiklį, moteris ėmė skaičiuoti, kiek mokykliniai drabužiai atsieitų, jei per vasarą Patrikas būtų paaugęs ne kelis, o, sakykim, 10 cm. – Kelnės kainuoja apie 26 eurus, megztinis – maždaug 10 eurų brangesnis, o švarkas kainuoja apie 50 eurų."

Nėra prailgintos grupės

Kanceliarinėmis prekėmis, mokymosi priemonėmis ir drabužiais moters išlaidų sąrašas nesibaigia. Mokslo metų pradžioje dar esą teks susimokėti už dailės pamokas – 30 eurų už metus. O kur dar pinigai pietums mokyklos valgykloje!

"Maistas taip pat nėra pigus. Anksčiau reikėjo 1,8 euro per dieną, praėjusiais metais jau prašė 2 eurų. Įdomu, kokią kainą už pietus šauks šiais mokslo metais, – svarstė moteris, retsykiais į Patriko kuprinę įdedanti dėžutę su naminiu maistu. – Sūnus nėra valgus. Valdišką sriubą palieka, kotletus pagnaibo ir nustumia į šalį, o tada bėga pirkti bandelės. Todėl kartais įdedu karštų sumuštinių."

Po pamokų, kurios J.Grušo meno gimnazijoje baigiasi apie 14 val., Patrikas skuba į plaukimo treniruotes. Aštuonmečio mama džiaugėsi, kad Šilainių baseinas – vos už kelių žingsnių nuo mokyklos ir namų.

"Gimnazijoje nėra prailgintos grupės. Vienais metais kalbėjome su auklėtoja apie galimybę vaikams klasėje likti po pamokų, tačiau ji atsakė, esą čia valdiška įstaiga ir tokios paslaugos neteikiamos", – apmaudo neslėpė moteris ir tikino, kad priešingu atveju mielai pasinaudotų tokia galimybe. – Žinoma, mums paprasčiau, nes namai čia pat, o kiek vaikų, baigę pamokas, sėdi ir laukia tėvų, nes patys grįžti, tarkim, į namus Giraitėje negali."


Kiek vidutiniškai kainuoja pasirengti naujiems mokslo metams?

Kuprinė – apie 30 eurų;

dvigubas penalas – apie 7 eurus;

braižybos priemonių rinkinys – apie 2 eurus;

mokyklinis sąsiuvinis langučiais arba linijomis (1 vnt.) – apie 0,15 euro;

sąsiuvinių ir pratybų dėklas – apie 4 eurus;

dvipusiai flomasteriai – apie 6 eurus;

spalvoti pieštukai – apie 2 eurus;

parkeris – apie 6 eurus;

guašo rinkinys – apie 5 eurus;

akvarelės rinkinys – apie 3 eurus;

dvipusis spalvotas popierius – apie 2 eurus;

teptukas (1 vnt.) – apie 1 eurą;

20 lapų piešimo sąsiuvinis (1 vnt.) – apie 0,85 euro;

mokyklinės žirklės – apie 5 eurus;

drožtukas – apie 0,50 euro.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Devintokas

Devintokas portretas
Na paskaičius matau nemažai pinigų tenka išleisti pradinukams, bet vyresniems tiek tikrai nereikia. Tarkim kuprinė firminė 20-30E ir drąsiai galima eiti 2-3 metus. Pieštukai flomasteriai, bent pas mus to jau seniausiai nereikia. O iš pratybų matematika ir biologija daugiau jokių nereikia taippat. Motyvas, kad vyresniem tikrai daug mažiai reikia išleisti apiperkant į mokyklą.

Tiesa yra tokia

Tiesa yra tokia portretas
Ne tuštesnės piniginės, o visai tuščios. Troleibusams viską išleidžiame.

žinom :)

žinom :) portretas
Vaikas dar tik į pirmą klasę eis nuo rugsėjo 1-osios, o jau klasės remontui teko po 50 eur. mokėti...
VISI KOMENTARAI 7

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių