Prognozė: iki 2020 m. elektrą namuose gamins šimtą kartų daugiau gyventojų

Elektrą sau šiuo metu Lietuvoje gaminasi apie 300 gyventojų.

Energetikos ministerija turi ambicijų šį skaičių padidinti šimtą kartų, todėl Seimui siūlo paprastinti biurokratiją, sumažinti jėgainių galios ribojimus. Ekspertai tokius ministerijos užmojus sveikina, tačiau baiminasi, kad tai nebūtų tik žodžiai.

Vilnietis Darius, kaip ir dar apie tris šimtus lietuvių, savo namuose įsirengęs saulės jėgainę. Jos pagamintą elektros energiją vyras naudoja buityje. Perteklių, jei toks susidaro, duoda pasaugoti ESO – Energijos skirstymo operatoriui, o esant reikalui, ją susigrąžina. Saulės jėgainė per metus jam pagamina apie trečdalį sunaudojamos elektros. Pasak Dariaus, jis nesistebi, kad tokias jėgaines dabar turi daugiausia entuziastai.

„Įsirengti – tai tikrai paprasta, bet sutvarkyti visus biurokratinius dalykus tai buvo labai sudėtinga. Tarkim, į „Lesto“ pasirašyti galutinės sutarties važiavau 2 kartus. Abu kartus nesėkmingai, reiškia. Trečią kartą jau manęs net nekvietė, susisiuntėm emeilais, pasirašėm sutartis, nes jiems, matyt, jau buvo net truputį gėda. Tikrai, popierinė dalis yra labai sudėtinga ir, manyčiau, kad bent jau buvo skirta tam, kad nesinorėtų nedaryti šitų dalykų“, – sakė vilnietis Darius Jasiulionis.

Energetikos ministerija pripažįsta, kad vartotojams, norintiems pasigaminti elektros energijos, šiuo metu išties per ilgai užtrunka susitvarkyti dokumentus. Todėl Seimui teikiami siūlymai atsisakyti jėgainių galios ribojimų, sumažinti reikalingų dokumentų kiekį, gyventojų mokamą pinigų sumą sieti ne su tinkle pasaugota elektra, o su jėgainės galia. Taip pat siūloma leisti gaminančiais vartotojais tapti ir juridiniams asmenims.

„Pirmiausia – ne tik saulės jėgainių. Mūsų tikslas padaryti kaip įmanomą lankstesnę sistemą visiems atsinaujinantiems ištekliams. Tai reiškia, kad vartotojas galėtų ne tik saulės jėgainę turėti namuose, taip pat vėjo, nežinau, hidro, dar kažkokį smulkesnį įrenginį. Ir tas mažasis gamintojas, būtent principas yra tas, kad apie 80 proc. visų vartotojų yra maždaug iki 5 kW, tai tikslas mūsų – orientacija yra būtent į pačius vartotojus ir tikslas – kaip įmanoma mažiau... Kad patys vartotojai galėtų sumažinti savo mokamas sąskaitas už elektros energiją“, – teigė energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Ministerija taip pat iki 2020 m. yra užsibrėžusi tikslą šimtą kartų padidinti elektrą gaminančių vartotojų skaičių. Atsinaujinančios energetikos specialistai teigiamai vertina tokius planus, tačiau baiminasi, kad tai gali būti tik tušti žodžiai.

Atsinaujinančios energetikos specialistai teigiamai vertina tokius planus, tačiau baiminasi, kad tai gali būti tik tušti žodžiai.

„Nėra neįmanomas tikslas, tai yra ambicingas tikslas, bet nėra neįmanomas. Aišku, tas 100 kartų skamba labai kaip didelis skaičius, bet reikia turėti minty, kad kol kas jų yra labai nedaug, tai yra tik keli šimtai, apie 300, tokių gaminančių vartotojų Lietuvoje. Tai kai lyginam su labai mažu skaičiumi, tai galim daug kartų padidinti, žinai. Ir tie 34 tūkst. gaminančių vartotojų, energetikos ministerija skaičiuoja, yra maždaug 2-3 proc. visos Lietuvos elektros energijos suvartojimo. Tai jei taip žiūrėti, tai nėra labai didžiulis skaičius“, – kalbėjo Atsinaujinančių išteklių energetikos konfederacijos prezidentas Martynas Nagevičius.

Saulės jėgainės, pasak specialistų, – ilgalaikė investicija. Dabar ją įsirengti kainuoja apie 6 tūkstančius eurų, o atsiperka maždaug per septynerius metus. Tačiau ekspertai pastebi, kad įrenginiai kasmet pinga ir tampa labiau prieinami.

Ministerija planuoja, kad nauji įstatymai įsigalios kitąmet. Jei gaminančių vartotojų išties padaugės šimtą kartų, įrenginių kainos Lietuvoje mažės dar sparčiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Povilas

Povilas portretas
2018 - aisiais žada priimti įstatymus ir...per porą metų , su toooookia biurokratija , žada nuo 300 iki 30 000 padidinti... ????? Žinot , aš pažadėčiau 1000 kartų...Cha , juokiuosi... Bet TIE to nesakys.

tai reiskia

tai reiskia portretas
kad elektra bus tokia brangi...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių