PVM lengvata pratęsta paskutinį kartą?

Seimas nesiryžo nuo kitų metų pradžios atimti iš dalies Lietuvos gyventojų pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos centralizuotam šildymui – iki birželio mėnesio lengvata dar galios. Tačiau vėliau su ja teks visam laikui atsisveikinti.

Už ir prieš

Šiuo metu lengvatinis PVM tarifas centriniam šildymui yra 9 proc., o standartinis – 21 proc. Taip bus iki vasaros, o po to tarifas taps 21 proc.

Lengvatos kritikai aiškina, esą ji neatlieka keliamų tikslų – pirma, lengvata šildymui buvo įvesta tada, kai šildymo kainos Lietuvoje buvo labai didelės, o dabar taip nėra. Antra, lengvata naudojasi visi, o ne tik tie, kuriems iš tiesų reikia pagalbos.

"Mes kalbame apie socialinę atskirtį, tačiau būtent socialinė atskirtis ir auga, kai paramą gauna ne tie, kurie gali patys susimokėti, o mes jiems dar primokame", – aiškino Lietuvos socialdemokratų partijos narys Algirdas Sysas, balsavęs prieš lengvatos pratęsimą.

Tėvynės Sąjungos atstovas Mykolas Majauskas, kuris pasisakė už lengvatos pratęsimą, tikino, kad dalis šalies gyventojų – priversti naudotis centriniu šildymu, nes tai yra monopolinė paslauga, teikiama neefektyviai, nekonkurencingai ir brangiai.

"Ši lengvata turėtų galioti iki tol, kol miestuose bus sutvarkytas centrinis šildymas ir miestiečiai iš tikrųjų galės gauti konkurencingą paslaugą", – aiškino M. Majauskas.

Premjeras nepritaria

Lengvatai kategoriškai nepritarė ministras pirmininkas Saulius Skvernelis.

"Lietuva, žinote, yra ne tik miestai ir daugiabučiai, bet ir miesteliai bei kaimai, kur žmonės gyvena individualiuose namuose, šildosi elektra, malkomis ar anglimis. Apie jokias PVM lengvatas jie nėra net girdėję", – piktinosi S.Skvernelis.

Premjeras taip pat pabrėžė, kad PVM lengvata neskatino privačių šilumos ūkio nuomininkų piginti šilumos, dėl to miestuose, kur savivaldybės sugebėjo vėl perimti ūkį, šiluma gerokai atpigo.

"Kas prisiims atsakomybę už perduotus šilumos ūkius privatiems administratoriams? Kaip dėl audito metu nustatytų grobstymų, kai į šilumos kainą buvo įtraukiami baliukai, teniso kortai ar egzotinės kelionės? Tokia visai solidi suma eurų, kurie buvo panaudoti taikant tą pačią PVM lengvatą. Kodėl drąsios ir už žmonių interesus kovojančios savivaldybės turėjo atlaikyti tikrą karą, kol perėmė atgal šilumos ūkius? Ir staiga šiluma ten atpigo 20–40 proc. Tai kam skirta PVM lengvata?" – klausė premjeras.

"Lėšų nėra? Nešvaistykime jų kitoms reikmėms – jų skiriama daugiau nei pakankamai. Socialinės paramos teikimui savivaldybėms kasmet skiriama 228 mln. eurų. Iš šių lėšų 2015 m. liko nepanaudota daugiau kaip 125 mln. eurų, 2016 m., prognozuojama, bus nepanaudota 141 mln. Tikrai trūksta lėšų?" – pridūrė S.Skvernelis.

Jo teigimu, šias lėšas savivaldybės dabar naudoja komunalinėms atliekoms tvarkyti, kapinių priežiūrai, vandens nuotekų tinklams, savoms išlaidoms ir įvairiems kitiems tikslams.

Boikotavo savivaldybės?

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seime vedlys Ramūnas Karbauskis prieš balsavimą pažymėjo, kad frakcija balsuos laisvai. Jis pats balsuojant dėl lengvatos pratęsimo susilaikė.

R.Karbauskis, komentuodamas tai, kas lėmė, kad šildymo lengvata lieka galioti, teigė, kad tam labai priešinosi savivaldybės.


Šiame straipsnyje: šildymasPVMkainos

NAUJAUSI KOMENTARAI

manau

manau portretas
Padaugės norinčių atsijungti nuo centrinio šildymo. Padaugės skolininkų gretos energetikams. Žmonės stengsis vėlinti šildymo pradžią.Tada politikai galvos, kaip įdėti dar daugiau saugiklių, kad to padaryti būtų neįmanoma. Be to, nereikia painioti dviejų dalykų, jei kažkas nesąžiningai baliavoja ir vagia pinigus iš mokesčių mokėtojų, reikia bausti juos, o ne mokesčių mokėtojus.Nemanau, kad gaunantis 600 EUR, galės pretenduoti į paramą, nebent 600 EUR bus valstybės remiamos pajamos.Šiuo metu šis skaičius tikrai ne toks.

sigute m.

sigute m. portretas
Kauno Dainavos poliklinikoje-gydytojo specialisto alga 500 er popieriuje, poliklinikos viesoje erdveje-skelbiami tikroves neatspindintys skaiciai- Laikino direktoriaus ir finansininkes is lubu sukurti skaiciai,GYDYTOJO DIRBUSIO DAINAVOS POLIKL. PENSIJA 200 ER

Putkis

Putkis portretas
Nieko sau! Labai jau gerai! Gaudami 600 eurų algą, dar jie gaus ir kompensacijas! Tai ką jau bekalbėt kurie gauna tik 200 eurų pensijos! Nu košmaras, su tokia musų valdžia ir jos nesamonėm! 600 eurų , ir dar plius kompensacija! Viršūnė!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių