R. Dargis: mums reikia keisti požiūrį vieniems į kitus

  • Teksto dydis:

Trečiadienį vykusioje konferencijoje „Verslo ir valdžios dialogas. Kuria kalba bendrauti?“ buvo kalbėta apie  pastarųjų metų patirtį, kuri parodė, kad verslo bendruomenei vis sunkiau kalbėtis su politikais apie valstybės ateities viziją, jos vystymo kelią ir kasdienes problemas.

Buvo ieškoma atsakymų į klausimus, kur yra riba tarp informacijos pateikimo, lobizmo ir korupcijos, kodėl per beveik trisdešimt nepriklausomybės metų nesugebėjome rasti tvaraus verslo, visuomenės ir politikų bendradarbiavimo modelio, tačiau rytojaus iššūkiai pirštu prikišamai rodo, kad turime sutarti dėl visoms pusėms priimtinos dialogo formos.

“Kalbant šiandien apie mūsų gebėjimą kalbėtis ir susikalbėti, mes turime pripažinti, kad iki šiol esame veikiami paveldėtos sovietinės praeities mentaliteto. Didele dalimi mums sunku susikalbėti su valdžia, nes ir ji turi didelį paveldėtą praeities bagažą - net jauni mūsų politikai save sutapatina su valstybe, deklaruodami kad santykis vyksta tarp valstybės ir verslo. Bet juk valstybė esame visi mes, kuriantys ir dirbantys šioje valstybėje. Mes iki šiol esame sovietinės sistemos modelio, kuris buvo vadinamas demokratiniu centralizmu, įkaitais. Vienas žino ką reikia visiems daryti ir nieko daugiau nereikia - tik vykdyti iš aukščiau nuleistus nurodymus. Ar ne tokia sistema šiandien veikia Lietuvoje? Ar ne taip jaučiasi šiandien merai, kurių iniciatyva yra nepageidaujama? Nors kas, jeigu ne savivalda geriausiai žino, kokie yra krašto poreikiai,“ – konferencijoje kalbėjo Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis. 

Pasak R.Dargio, visuomenės stiprybės pamatas  yra  stiprus, išsilaivinęs ir kūrybingas žmogus. Kitas valstybės ramstis yra bendruomenė - tik turėdami stiprias bendruomenes mes galime turėti stiprią valstybę.

“Esminis dalykas apie kurį turime kalbėti - stipri bendruomenė yra stipri ne stipriais viršininkais ir stipria valdžia, nes demokratinė valstybė yra stipri savo žmonėmis. Verslo bendruomenė yra aktyvi mūsų visuomenės dalis, kurios pagrindinis interesas – prognozuojama valstybės raida ir stabilumas, nes tik tokiomis sąlygomis verslas gali investuoti ir prognozuoti ateitį. Bet ar galime šiandien pasakyti, kad turime stabilią valstybę su prognozuojamais valdžios sprendimais? Geriausias atsakymas yra valdžios sprendimas dėl PVM lengvatos viešbučiams – per 9 metus jis buvo keičiamas 6 kartus,”- kalbėjo LPK prezidentas. 

Kalbėdamas konferencijoje jis pabrėžė dialogo ir bendradarbiavimo poreikį. Pasak R.Dragio, verslas šiandien jau gyvena globalios konkurencijos sąlygomis. Iš esmės mūsų konkurencingumas yra globalus, nes mūsų pramonė eksportuoja beveik 80 proc. savo produkcijos, todėl verslui rūpi visos globalios problemos –  migracija, švietimas, skaitmena ir kt. Verslas suprato, kad tik kalbėdami ir bendradarbiaudami su visomis visuomenės grupėmis šiandien galime užtikrinti stabilumą.

Kaip vienas didžiausių visuomenės rūpesčių buvo įvardintos švietimo problemos, kurių sprendimas priklauso nuo politikų ir vykdomosios valdžios. Pabrėžta, kad viešasis sektorius turi atliepti globalų matymą, supratimą ir tokiu būdu užtikrinti valstybės ateitį: “O ką mes turime šiandien – negirdėjimą, pažadus, kuriuos dalina ir kurie yra neįgyvendinami. Šiandien vietoje dialogo turime demonizuotą verslą – verslas yra blogis, kuris nenori dalintis, - kalba LPK prezidentas.- Bet valdžios pareiga yra ne teisingai padalinti, o sukurti tokias sąlygas, kad atsirastų daugiau veikiančių ir kuriančių žmonių. Turime kalbėti apie tai, kad išlaisvintas verslas ir jo kuriančioji galia yra pagrindinė valstybės stiprioji pusė. Bet apie tai visuomenėje nėra diskusijos”.

R.Dargis pabrėžė, kad yra būtina keisti požiūrį vieniems į kitus, reikalingas kitoks požiūris į bendruomenę, kitoks politikų požiūris į verslo bendruomenę. Valstybės augimas yra visų bendruomenės grupių susitarimas, bet per 27 pastaruosius metus tikrai visi padarėme mažai, kad toks dialogas vyktų.

Konferencijoje dalyvavusio buvusio Švedijos finansų ministro Paro Nuderio teigimu, Švedija yra sėkmingai auganti valstybė, nes investuoja į žmogiškąjį kapitalą - šalis investuoja į jaunąją kartą darželiuose, vėliau – mokyklose, universitetuose. Valstybė yra konkurencinga, nes į darbo rinką įtraukia kaip įmanoma daugiau žmonių. Pasak jo, Švedijos visuomenė pasitiki viešuoju sektoriumi, nes jame labai mažai korupcijos. Kai sukuriamas toks sektorius, gyventojai nori mokėti mokesčius, nes žino, kad jų pinigai skiriami švietimui, socialinei apsaugai, sveikatos apsaugos sistemai ir kitoms visuomenės reikmėms.

Vokietijos pramonės konfederacijos ir Vokietijos darbdavių konfederacijos atstovybės Briuselyje atstovas Joscha Ritzas pabrėžė, kad Briuselyje ir Berlyne puikiai suprantama bendradarbiavimo tarp valdžios ir verslo svarba bei stengiamasi palaikyti konstruktyvų dialogą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Angliukai Rusena

Angliukai  Rusena portretas
Kas skaitys Vincą Mykolaitį Putiną, Kai Vladas Putinas šneka rusiškai. Ar sugrįš į gimtinę Vincas Trumpa, Kai Donaldas Trumpa jau nekalba lietuviškai..

//////...............

//////............... portretas
cha ha ha ,,,reikia keist poziury vieniems y kitus ,,, tare Judas pardaves uz 30 sidabriniu ir vienus ir kitus...... iskrauste kisenes prirakino prie plugo ir vietoj pietu ykiso y dantis naujajy ,,,darbo kodeksa,,,,Von versLIAnyke....... is akiu

Kęstas

Kęstas portretas
Yra du kapitalistinių įmonių tipai ir mes turime blogesnįjį: Vienas kapitalistinių įmonių tipas yra kuriantis ką nors naujo, pvz išmaniuosius telefonus. Tokių įmonių Lietuvoje neturime. Užtai gausiai turime antrojo, parazitinio tipo įmonių. Ryškus parazitinio tipo pavyzdys neseniai nuskambėjo Lietuvos spaudoje. Didžiausias alkoholinių gėrimų gamintojas Lietuvoje, Mockaus Stumbras, mums, lietuviams, seniau parduodavo alkoholio už 26,61 mln litų per tris mėnesius. Dalis šios pinigų upės nutekėdavo Eligijaus Masiulio, Gedimino Steponavičiaus ir kitų įtakingų seimūnų papirkimui. Tie balsuodavo už Mockui palankius įstatymus, kad Mockus galėtų išvengti konkurencijos, nepalankių valdžios sprendimų ir gauti papildomas pajamas, vadinamąją rentą.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių