R. Masiulis su konkurencijos eurokomisare aptars „Gazprom“ veiklos tyrimą

  • Teksto dydis:

Lietuvos energetikos ministras su konkurencijos eurokomisare, be kita ko, aptars Europos Komisijos sustabdytą antimonopolinį tyrimą dėl Rusijos koncerno „Gazprom“ veiklos Vidurio ir Rytų Europoje. Jo išvados iki šiol nepaskelbtos.

Oficialioje Margrethe Vestager (Margretė Vestager) darbotvarkėje nurodoma, kad eurokomisarė antradienį priims Roką Masiulį.

Konkurencijos klausimus kuruojantis EK atstovas spaudai Ricardo'as Cardoso'as (Rikardas Kardosas) BNS patvirtino, kad susitikimo metu bus kalbama konkurencijos klausimais.

Pernai rudenį skelbta, kad M.Vestager turi nuspręsti - tęsti derybas dėl susitarimo, nubausti „Gazprom“ dėl ES taisyklių pažeidimo ar baigti bylą.

Jos pirmtakas Joaquinas Almunia (Choakinas Almunia) pernai rugsėjį pareiškė, kad tyrimas buvo sustabdytas dėl Ukrainos krizės, tačiau tai nereiškia, jog byla baigta. Tuomet J.Almunia pranešė rengiantis pareiškimą su ES taisyklių pažeidimais, kuriais įtariamas „Gazprom“.

Anksčiau Rusijos koncernas pareiškė, jog norėtų išspręsti bylą ir išvengti galimos baudos, kuri siektų iki 13,6 mlrd. JAV dolerių, tačiau diskusijos su Komisija užtruko, sprendžiant klausimą, kas yra tinkamas kainų nustatymas.

Europai ketvirtadalį suvartojamų dujų tiekiančio „Gazprom“ veiklos tyrimas pradėtas 2012 metų rugsėjį dėl įtariamų, kad jis taiko per dideles kainas Europos klientams, įskaitant ir Lietuvą. Koncernas nuo to laiko stengėsi sušvelninti padėtį, siūlydamas nuolaidas, tačiau nesutiko pakeisti kainų praktikos.

Pernai gegužę koncernas penktadaliu sumažino dujų kainą Lietuvai, kuri pagrasino nauju arbitražu. Stokholmo arbitražas jau nagrinėja maždaug 4,5 mlrd. litų (1,3 mlrd. eurų) Lietuvos Vyriausybės ieškinį prieš „Gazprom“.

Birželį po dveju metus trukusio tyrimo, susijusio su nesėkmingu bendrovės „Lietuvos energijos gamyba“ bandymu pasirašyti su „Gazprom“ dujų mainų sandorį, Lietuvos Konkurencijos taryba Rusijos koncernui skyrė 132,1 mln. litų (38,3 mln. eurų) baudą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių