R. Šadžius: šių metų biudžeto peržiūrėti neketinama

  • Teksto dydis:

Lietuvos bankui ir Finansų ministerijai pabloginus šių metų Lietuvos ūkio augimo prognozes, finansų ministras kartoja, kad kol kas peržiūrėti biudžeto neketinama. Pasak Rimanto Šadžiaus, biudžeto pajamų rodikliai yra geri.

„Augimo temptas nėra tiesiogiai susijęs su biudžeto įplaukomis. Biudžeto peržiūrai būtina sąlyga yra kažkas blogo, kas vyksta su biudžeto pajamų surinkimu, kol kas, viena vertus, mes matome pozityvius faktus - 2014 metų biudžeto pajamų surinkimo planas įvykdytas ir šiek tiek simboliškai viršytas. Pirmi du šių metų mėnesiai taip pat nekelia mums nerimo, kadangi nacionalinio biudžeto pajamos per sausį-vasarį surinktos 99,8 proc. nuo prognozuotos sumos“, - penktadienį po susitikimo su Prancūzijos finansų ministru žurnalistams sakė R.Šadžius.

Anot jo, biudžeto įplaukoms pablogėjus, bus imamasi atitinkamų veiksmų. Tačiau finansų ministro teigimu, nors ekonomika lėtėja, mokestinė bazė kai kuriose srityse auga.

„Nežiūrint pabloginto ekonomikos augimo tempo, mes matome, kad mūsų mokestinės bazės, pavyzdžiui darbo užmokesčio fondas, augs pakankamai sparčiai“, - tikino R.Šadžius.

Jis taip pat teigė, kad Lietuvos ekonomika išliks viena sparčiausiai augančių Europos Sąjungoje.

„Finansų ministerija iš tiesų pablogino savo matymą, kaip Lietuvos ūkis augs, čia iš karto pabrėšiu, kad nebūtų jokių abejonių, jokių dvejonių ir dviprasmiškų traktavimų. Kad Lietuvos ekonomika ir 2015, ir 2016, ir 2017 metais augs ir bus tarp sparčiausiai augančių Europos Sąjungos šalių, tačiau augimo tempą mes matome truputį mažesnį“, - sakė finansų ministras.

R.Šadžius teigia, kad, ministerija prognozuoja 2,5 proc. ekonomikos augimą, ir tai biudžeto surinkimui pavojaus nekelia.

„Realus BVP augimas 2015 metais gali sudaryti nuo 2,7 iki 2,9 proc., dabar mūsų matymas - 2,5 proc. Bet šiandien kartoju, kad tai nekelia grėsmės mūsų mokestinėms bazėms ir paskutinis, bet labai svarbus dalykas - mokesčių surinkimas priklauso ne tik nuo ekonomikos surinkimo, bet ir nuo mokesčių administravimo“, - kalbėjo finansų ministras.

Anot jo, nuo gegužės turėtų pagerėti ir PVM surinkimas, kai įsigalios nauji reikalavimai įmonėms.

„Antra vertus, mokesčių inspekcija jau imasi priemonių, kurios užtikrintų geresnį pridėtinės vertės mokesčių surinkimą. (...) Nuo gegužės 1 dienos greta PVM deklaracijos nemažai įmonių turės pateikti ir sąrašus išrašytų ir gautų sąskaitų faktūrų, pagal kuriuos PVM deklaracijų duomenys buvo apskaičiuoti. Priemonė labai pasiteisino Estijoje ir ten PVM įplaukas per porą mėnesių pavyko padidinti 5 proc.“, - aiškino ministras.

Finansų ministerija kovą nuo 3,4 proc. iki 2,5 proc. sumažino šių metų BVP augimo prognozę. Tuo metu Lietuvos bankas prognozę sumažino nuo 3,1 proc. iki 2,7 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

PILIETE

PILIETE portretas
o kodel gal yra pelno papildomu lesu-kurias galima panaudot aktualiems projektams-revizija tikrinimas b u ti n a s o ne kentekit palaukit bus blogiau tai darykit kad but gera-ieskokit rezervu-kam kur kiekviena eura leidziat AR VERTA---GAL PERSKIRSTYT REIKIA--
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių