Reikia ruoštis elektros ir dujų kainų šuoliui

  • Teksto dydis:

Kainų komisijai šią savaitę ketinant paskelbti galutines – 15-20 proc. – didesnes elektros ir dujų kainas 2019 metais, Vyriausybė ketina tartis, kaip būtų galima sumažinti jų augimą.

Priemonės bus aptariamos pasitarime trečiadienį, tačiau konkretūs veiksmai kol kas neskelbiami.

„Bus tariamasi dėl papildomų veiksmų, kurie lemtų kaip galima mažesnį prognozuojamą elektros ir dujų kainų augimą, kurį visų pirma diktuoja išorės veiksniai bei rinka. Tam tikri veiksmai Vyriausybės jau yra padaryti, tai jau leido sumažinti prognozuojamą elektros kainų kilimą nuo maždaug 30 iki 15 proc. Ministrų kabinetas mato galimų papildomų, neišnaudotų rezervų, galinčių padėti dar labiau sumažinti kainas“, – BNS sakė premjero patarėjas Tomas Beržinskas.

Premjeras Saulius Skvernelis praėjusią savaitę sakė, jog augančios elektros ir dujų kainos jam kelia nerimą. 

Elektra ir dujos buitiniams vartotojams nuo kitų metų sausio gali brangti apie 15–20 proc., o verslui elektra pabrangti gali net 30-60 proc.

„Elektros brangimas kelia nerimą. „Su dalgiu“ jau buvo pasireikšta, nes jei to nebūtų buvę, mes turėtume dar kitokius skaičius. Tai (kainų augimas – BNS) būtų gerokai virš 30 proc.“, – sakė S. Skvernelis.

Jis pabrėžė, kad Vyriausybė kainas gali paveikti ribotai, tačiau dar ieškos galimybių, kaip pristabdyti jų augimą.

BNS apklausti rinkos dalyviai anksčiau šį mėnesį prognozavo, kad elektra ir dujos buitiniams vartotojams nuo kitų metų sausio gali brangti apie 15–20 proc., o verslui elektra pabrangti gali net 30-60 proc.

Paskutinį kartą elektra vartotojams brango 2013 metais, vėliau kasmet ji pigo. Dujos pigo nuo 2014 metų, kai „Gazprom“ pritaikė nuolaidą, tačiau jai pasibaigus, pernai liepą brango 5-8 proc. Šių metų pradžioje jos vėl pigo beveik 8 proc., tačiau tik mažiausiems buitiniams vartotojams, naudojantiems dujas maisto ruošai.


Šiame straipsnyje: elektraDujoskainų augimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Aisku,

Aisku, portretas
Kas valdo sali. Dabar Maximos gales vel kelti kainas ir tures pasiteisinima. Gal cia irgi susitarimas? Reikia keisti istatymus, kitaip like keli pensininkai Lietuvoje tikrai nebus niekam naudingi ir visko neispirks...

Jonas

Jonas portretas
O, jei ne pabrangs, kas atsakys už pasakas???

a

a portretas
Baikit eksperimentus. Isrenkam Gabrieliu Landsbergi su 71 komanda i seima, o Simonyte - prezidente. Va tada viskas atpigs ir pasklis tiesa.
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių