Rietave įžiebtas 125 elektros lempučių medis

  • Teksto dydis:

Balandžio 18 d. Rietave prasidėjo jubiliejinės Energetikų dienos minėjimo šventė, kurios metu įžiebtas 125 elektros lempučių Energijos medis. Tuo simboliškai pažymėtas pirmosios elektros lemputės Lietuvoje įžiebimas, kuris įvyko prieš 125 metus, balandžio 17 d., Rietavo bažnyčioje anuomet švenčiant šv. Velykas.

Pirmoji elektros lemputė Lietuvą pasiekė praėjus vos 13 m. po elektros lemputės išradimo ir vos 10 m. nuo pirmosios pasaulyje elektrinės atidarymo. Simboliška, kad šiais metais ši ypatinga proga taip pat sutapo su šv. Velykų antrąja diena.

„Pirmosios lemputės įžiebimas Rietave pažymėjo naują etapą Lietuvos energetikos istorijoje. Tuomet ne vienas šio įvykio liudininkas prilygino jį stebuklui. Tačiau šiandien tai yra mūsų gyvenimo kasdienybė. Kita vertus, energetika nestovi vietoje. Daugiau kaip po amžiaus šis sektorius žengia į naują laikotarpį – ketvirtoji pramonės revoliucija ir jos atneštos technologijos energetiką keičia neatpažįstamai. Tikiu, kad Lietuva, kaip ir tada, vėl gali būti viena iš pokyčių lyderių“, – kalbėjo Nacionalinės Lietuvos energetikos asociacijos prezidentas Dalius Misiūnas.

Rietavo savivaldybės meras Antanas Černeckis pasveikino energetikus su švente bei palinkėjo kurti, ieškoti, daryti ir siekti pažangos visur ir visada taip, kaip prieš 125 metus tai darė inovacijų skleidėja Lietuvoje – Oginskių šeima.

Jubiliejaus proga Rietave įžiebtas 125 lempučių Energijos medis simbolizuoja visuomenės, žmonijos ir energetikos vystymosi pažangą, pasiektą per 125-ius metus.

Savaitės pabaigoje šventiniai Energetikų dienos renginiai iš Rietavo persikels į Vilnių, Energetikos ir technikos muziejų. Muziejuje vyks atvirų durų dienos bei specialiai šiai progai sukurta edukacinė ekskursija „Apsišviesk: taip veikia elektrinė!“. Muziejuje taip pat bus galima gyvai pamatyti ir, minant dviratį, patiems įžiebti elektros lempučių medį. Energetikų dienos programą galima rasti čia.

Jubiliejinę Energetikų dienos savaitę organizuoja Nacionalinė Lietuvos energetikos asociacija kartu su Rietavo savivaldybe, Lietuvos šilumos tiekėjų asociacija, Lietuvos elektros energetikos asociacija bei Pasaulio energetikos tarybos Lietuvos komitetu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių