S. Puodžiukas: „Agrokoncernas“ neteikia informacijos apie trąšų importą

„Valstiečių“ lyderiui Ramūnui Karbauskiui priklausanti bendrovė „Agrokoncernas“ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centrui neteikia jokių duomenų apie į Lietuvą įvežamas trąšas ir sėklas, jų kiekius, kainas ir pardavimus, sako centro vadovas.

Pasak Sigito Puodžiuko, koncernas tai daro „piktybiškai“. 

„Jie motyvuoja, kad priežiūrą vykdo Ūkio ministerija, o ne Žemės ūkio ministerija, todėl neprivalo teikti kažkokiam centrui informacijos“, – grupei Seimo narių iš opozicijos, savarankiškai nagrinėjantiems koncentracijos žemės ūkio sektoriuje problemas, trečiadienį teigė S. Puodžiukas. 

Jo teigimu, kol kas įstatymai nenumato įmonėms prievolės institucijoms teikti informaciją. 

„Ministro įsakymu patvirtinta tvarka yra, bet nėra aukštesnės galios teisės aktų“, –  apgailestavo centro vadovas. 

Žemės įsigijimų tyrėjų grupės vadovas konservatorius Jurgis Razma sako, kad įmonės elgiasi neetiškai „spjaudamos į ministrų įsakymus“.

„Tos įmonės, aišku, gali motyvuoti, kad įstatyme tai nenumatyta, bet jeigu gyvename teisinėje valstybėje, tai turime pagarbiai žiūrėti ir į ministrų lygio įsakymus. Kodėl vieni jų paiso, o kiti gali nepaisyti? Suprantu, kad nebus baudžiamosios atsakomybės, bet rinkos dalyvių etikos momentai taip pat yra svarbūs“, žurnalistams sakė J. Razma.

Jis apgailestauja, kad dalis neteikiančių informacijos bendrovių yra susijusios su politikais įmonės.  

„Prastai atrodo, kai tai yra įmonės, kurios susijusios su politikais, kur (įmonių – BNS) savininkai yra žinomi politikai. Kaip tik, man atrodo, tokios įmonės turi rodyti pavyzdį, nes žemės ūkio ministro įsakymas reikalauja tokią informaciją teikti ir, matyt, jos nuoseklus ir objektyvus surinkimas, yra reikalingas, o dabar pilno vaizdo negali matyti, kas dedasi trąšų rinkoje, jeigu vienos įmonės (duomenis) teikia, o kitos neteikia“, – sakė J. Razma.    

Pasak S. Puodžiuko, kai dalis įmonių neteikia informacijos, centras negali susidaryti tikslaus ir tikro vaizdo apie padėtį šalies trąšų rinkoje.

„Kai mes neturime aiškaus teisinio reguliavimo (dėl trąšas importuojančių įmonių duomenų teikimo – BNS), sakyti apie rinkos išderinimą... dar mes turime ir Lietuvoje trąšas gaminančias bendroves, todėl reikia detalesnės analizės, kiek tai gali įtakoti rinką. Ta rinka sunku įvardinti, kaip ji pasikeistų, jeigu būtų visa informacija. Turint išsamią informaciją, žemdirbiai galėtų, galbūt. daugiau rinktis lyginant kainas“, – po posėdžio žurnalistams sakė S. Puodžiukas.     

S. Puodžiukas pabrėžė, kad informacijos neteikia ne tik „Agrokoncernas“, bet ir bendrovės „Baltic Agro“, „Litagra“ ir kitos bendrovės, tačiau pastarosios, pasak S. Puodžiuko, „tikriausiai nedaro ženklios įtakos bei rinkai, nei kainos dydžiams“. 

„Lietuva šiai dienai bene vienintelė šalis, kuri Eurostatui neteikia išsamios informacijos apie trąšas, jų panaudojimą veikliosiomis medžiagomis“, – teigė S. Puodžiukas. 

Jis pabrėžė, kad Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras jau 2014 metais siūlė įsteigti trąšų registrą, nes tada buvo „kalbama apie trąšų įstatymo rengimą“. Anot jo, prokurorai, atliekantys tyrimą dėl dirbamos žemės koncentracijos, centro neprašė jokios informacijos apie žemės turėtojus.

„Tikrai nesikreipė. Vienintelė FNTT prašė pateikti informaciją apie Markausko (buvęs žemės ūkio ministras Bronius Markauskas ) mamos visus reikalus“,– sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių