S. Skvernelis: Japonijos „Hitachi“ gali dalyvauti sinchronizacijos projekte

Japonijos korporacija „Hitachi“ gali atlikti darbus, kurie reikalingi siekiant Baltijos šalių elektros tinklus atjungti nuo posovietinės sistemos ir sinchronizuoti su Vakarų Europa, sako Japonijoje viešintis ministras pirmininkas Saulius Skvernelis.

„Kompanijai yra suformuoti konkretūs pasiūlymai dalyvauti strateginiuose energetiniuose projektuose, pirmiausia kalbu apie sinchronizaciją. Jų gaminami, tiekiami produktai galėtų būti naudojami įgyvendinant sinchronizacijos projektą“, – BNS telefonu iš Tokijo sakė premjeras.

Baltijos šalys iki šiol veikia sinchroniniu režimu posovietinės energetinės sistemos vadinamajame BRELL žiede ir yra priklausomos nuo dispečerinės Maskvoje bei Rusijos elektros tinklo.

Siekiant sumažinti priklausomybę nuo Maskvos, Baltijos šalys numato iki 2025 metų susijungti su Europos elektros energetikos sistema.

Šis projektas kainuos apie pusantro milijardo eurų, tikimasi, kad didžioji lėšų dalis bus skirta iš Europos Sąjungos biudžeto.

Lietuvos Vyriausybė 2011 metais buvo parinkusi „Hitachi“ strategine investuotoja į Visagino atominę elektrinę, tačiau po metų daugumai gyventojų patariamajame referendume pasisakius prieš jėgainę, projektas taip ir nebuvo įgyvendintas.

Pasak S. Skvernelio, Visagino elektrinės situacija nebuvo aptarta jo vizito metu, tačiau nemažai dėmesio skirta Lietuvos susirūpinimui dėl Baltarusijoje, Astrave, statomos elektrinės saugumo standartų.

„Turime puikų supratimą ir manau, kad Japonija bus sąjungininkė reikalaujant, kad būtų laikomasi tarptautinės teisės reikalavimų“, – sakė Lietuvos premjeras.

Japoniją S. Skvernelis pavadino svarbiausia prekybos ir politine partnere Azijos regione, ir atkreipė dėmesį, kad prekyba šiemet išaugo dukart, palyginti su tuo pat laikotarpiu pernai.

Jo teigimu, Japonijos investuotojai ypač laukiami Lietuvos transporto sektoriuje.

Jis teigė per susitikimą su Japonijos premjeru Shinzo Abe (Šindzu Abe) aptaręs situaciją Šiaurės Korėjoje, santykius su Kinija ir Rusija.

Sausį Vilniuje ir Kaune apsilankęs S. Abe tapo pirmuoju Japonijos premjeru, atvykusiu į Lietuvą. Kai kurie stebėtojai sako, kad daugiau dėmesio Baltijos šalims pastaruoju metu skirianti Japonija taip siekia iš dalies atsverti Kinijos įtaką.

S. Skvernelis Japonijoje vieši nuo pirmadienio. Į Vilnių jis turėtų grįžti šeštadienio vakarą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Voltas

Voltas portretas
Turbūt elektra du kartus brangsta visai nesusiję su atsijungimu, ar ne..

skvernelis pas ,,,Hitachi,,,

skvernelis  pas  ,,,Hitachi,,, portretas
prasys kad balanu is kaune nupjautu medziu priskaldytu vietoj apsvietimo lempu...sugrysim y ,,balanos gadyne,,,

Bučiuojame Lietuvoje gimusius.prašome atsistot.

Bučiuojame Lietuvoje gimusius.prašome atsistot. portretas
Lt-po vėžio ženklu "gimusi",ko noret,tik eit atbulomis,o gal persigimdyt..idėja fix;)
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių