S. Skvernelis: politinis projektas „Nord Stream 2“ pakenktų Ukrainai

  • Teksto dydis:

Baltijos dugnu planuojamas tiesti dujotiekis „Nord Stream 2“ yra iš esmės politinis projektas ir padarytų didelės žalos Ukrainos ekonomikai, teigia šioje šalyje viešintis Lietuvos premjeras. Pasak  Sauliaus Skvernelio, vertėtų palaikyti Ukrainos siūlymą per jos teritoriją didinti dujų tranzitą į Europą kaip alternatyvą. 

„Kalbėjome dėl „Nord Stream“. Tikrai Ukraina dėkoja Lietuvai už palaikymą, nes šitas projektas, kuris, mano galva, nėra ekonominis projektas, yra daugiau politinis projektas“, – žurnalistams po susitikimo su Ukrainos prezidentu Petro Porošenka ketvirtadienį Kijeve sakė S. Skvernelis. 

Paklaustas, kokia Lietuvos pozicija dėl Ukrainos siūlymų vietoje „Nord Stream 2“ didinti dujų tranzito į Europą pajėgumus per jos teritoriją, premjeras teigė remiantis tokį variantą.

„Iš esmės, jeigu kalbėtume apie ekonominius svertus ir ekonominius interesus, tai taip, vienareikšmiškai, nes jeigu manome, kad Ukrainą reikia paremti visapusiškai, Vakarų demokratijos keliu judančią, tai yra tas sprendimas. Nes nuo tranzito Ukraina tikrai sudaro labai didelę dalį gaunamų pajamų, žinant, kokią valstybė turi skolą (...) Tai labai svarbu, o jeigu bus daromas alternatyvus projektas „Nord Stream 2“, tai viena iš valstybių, kuri skaudžiausiai nukentės, tai bus Ukraina“, – kalbėjo S. Skvernelis. 

Ukrainos prezidentas P. Porošenka balandį perspėjo Vokietiją dėl pasekmių remiant „Nord Stream“ plėtros projektą ir pasiūlė geriau investuoti į Ukrainos dujų tranzito koridoriaus modernizavimą, kuris esą kainuotų mažiau, pranešė „Deutsche Welle“. Interviu Vokietijos laikraščiui  „Handelsblatt“ Ukrainos prezidentas „Nord Stream 2“ dar karto pavadino visiškai politiniu Rusijos projektu. 

Vėliau Vokietijos kanclerė Angela Merkel teigė atsižvelgusi į Ukrainos nuogąstavimus ir pabrėžė, kad Ukrainos dujų tranzito koridorius turi būti išsaugotas.

Šveicarijoje registruota „Nord Stream 2“ praneša gavusi visus reikalingus leidimus dar vienoje šalyje – Suomijoje. Dujotiekio atkarpa Suomijos išskirtinėje ekonominėje zonoje bus 374 kilometrų ilgio, vamzdynas bus tiesiamas 20 metrų atstumu nuo jau veikiančio „Nord Stream1“.

„Nord Stream 2“ kovo pabaigoje skelbė gavusi visus reikiamus leidimus Vokietijoje, o artimiausiais mėnesiais tikisi palankių Rusijos, Švedijos ir Danijos institucijų sprendimų.

„Gazprom“ yra vienintelis bendrovės „Nord Stream 2“ akcininkas, o jo partneriai - Vokietijos „Wintershall“ bei „Uniper“, Austrijos OMV, Prancūzijos „Engie“, Didžiosios Britanijos ir Nyderlandų „Dutch Shell“ - yra projekto finansavimo dalininkai ir būsimos naudos gavėjai.

1224 kilometrų ilgio dujotiekis „Nord Stream“ pradėjo veikti prieš daugiau kaip šešerius metus. Trečdalį Europos dujų rinkos jau kontroliuojantis „Gazprom“ siekia vamzdyno realų metinį pralaidumą padidinti dukart iki 120 mlrd. kubinių metrų. Papildomas dvi dujotiekio gijas tikimasi pradėti tiesti šiais metais, o projektą užbaigti 2019 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

demokratija

demokratija portretas
apsigraibyk tu lietuvos ar choholu mistras pirmininkas jei sprendi ju klausimus palik tai sali isvugusiam porosenkai

Kada liausimės

Kada liausimės  portretas
tapatinęsi su Ukraina? Kokią naudą turime iš tokio kaimyno?Kad verslas prisiviliojes jų vargstančius žmones išnaudojes ir apgaves išmeta atgal?Kad mūsų nevykėliai vadai kursto karą Donecke ir reikalauja(cha, ar daug kas klauso..)atiduoti Krymą?O kiek milijonų neteko Lietuva dėl kvailų sankcijų ruskiams?Nematau jokios naudos nei Lietuvai,nei jos žmonėms.Nei materialinės nei moralinės.Ir tokios Skverno kalbos skamba neadekvačiai

na kiek Porosionokas su grybauskaitem

na  kiek  Porosionokas  su  grybauskaitem portretas
pakenke ukrainai ir ukrainieciams -jokiais ,,,nord Strem 2,,, projektais nepadengsi , mokejo rusams po 48 dolerius u 1000 kub.duju --- dabar moka lenkams po 1000 dol uz 1000 kub.......kas metai praranda po 3,5 milijardu doleriiu plius perka 100% brangesnes dujas....
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių