S. Skvernelis – prieš PVM mažinimą maisto produktams

Premjeras Saulius Skvernelis nepritaria koalicijos partnerių socialdemokratų siūlymui mažinti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą maisto produktams, teigdamas, kad kainos dėl to nemažės.

„Tai tikrai nebūtų reali kova su kainų augimu, nes praktiškai kalbant apie maisto produktų kainas, tai PVM mažinimas, deja, taip rodo, kad lieka pardavėjui ir vartotoją labai retai pasiekia. Manau, pagrindinis dalykas, ką ir parodė situacija, yra konkurencijos didinimas šioje srityje ir naujų stambių prekybos tinklų atėjimas į šalį, tai tikrai yra veiksmingas poveikis, kalbant apie kainų mažinimą“, - Žinių radijui ketvirtadienį sakė S. Skvernelis.

Anot jo, Konkurencijos taryba stebi rinką, ar tarp prekybos tinklų nėra susitarimų dėl kainų. Premjero nuomone, tokius susitarimus būtų sudėtinga nuslėpti.

Socialdemokratų frakcijos seniūnas Andrius Palionis trečiadienį teigė, kad socialdemokratai siūlo mažinti PVM tarifą pagrindiniams maisto produktams - duonai, pieno produktams, daržovėms. Anot jo, tai būtų galima daryti ne nuo 2018 metų, o nuo vėlesnių metų. Jis tikino, kad reiktų ne tik didinti gyventojų pajamas, bet ir stabilizuoti kainas.

S. Skvernelis neatmeta galimybės, kad lengvatinis PVM tarifas galėtų būti taikomas ne tik centralizuotai tiekiamai šilumai, bet ir individualiuose namuose naudojamam kurui, pavyzdžiui, malkoms.

„Aš iš principo tikrai linkęs diskutuoti ir principui pritarti, kadangi mes tokio pasiūlymo sulaukėme tik vakar, yra atliekami skaičiavimai, poreikiai, kaip tai atsilieptų biudžetui ir kokį turėtume papildomą viešųjų finansų poreikį šiai lengvatai įvesti. Bet iš principo aš tikrai pritarčiau ir manau, kad klausimas diskutuotinas“, - sakė S. Skvernelis.

Koalicijos partneriai socialdemokratai neseniai užregistravo pataisą, kuria siūloma lengvatinį 9 proc. tarifą taikyti ir akmens anglims, durpėms, malkoms bei medienos atliekoms, gamtinėms dujoms, elektrai, kai iš jų gaminama šiluma. Tačiau „valstiečiai“ planuoja, kad lengvatinis tarifas nebebus 9 proc. - šį apskritai planuojama panaikinti ir įvesti naują 15 proc. lengvatinį tarifą.

Šildymui nuo birželio taikomas įprastas 21 proc. PVM tarifas. Liepos pradžioje valdantieji „valstiečiai“ sutiko su konservatorių siūlymu grąžinti lengvatą mainais į konservatorių paramą urėdijų reformai. Pasirašytame susitarime nebuvo įvardytas konkretus PVM tarifas, tačiau konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis pareiškė, kad jis turi būti 9 procentai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuvis

Lietuvis portretas
Šlykštynė mentas skvernas parazitas kokiu reta.

Saulius

Saulius portretas
Skvernelis prieš Lietuvą ir jos žmones.....

Bajamas

Bajamas portretas
Gaidy tu skverne
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių