Šalies įmonių imunizacija: vienur – jau 90 proc., kitur nesiekia nė trečdalio

Skirtingose prekybos sektoriaus įmonėse imunizuotų darbuotojų dalis skiriasi keletą kartų, parodė „Creditinfo Lietuva“ atlikta analizė. Statistikos departamento (SD)  duomenimis, mažiausia imunizuotų pardavėjų dalis (nuo 36,9 iki 52 proc.) yra tarp prekiaujančiųjų turguose ir kioskuose. Daugiausia imunitetą po skiepijimo įgijusių darbuotojų (iki 74,7 proc.) dirba vaistinėse, optikose ir prekybos centruose. Iš visų sektorių lėčiausiai skiepijasi  statybų ir transporto įmonėse, tačiau šį rodiklį gali lemti palyginti didelė dirbančių užsienio piliečių dalis.

SD duomenimis, pagal imunizuotų darbuotojų dalį prekybos sektoriuje paskutinę vietą užima duona, bandelėmis ir konditerijos gamininiais specializuotose parduotuvėse prekiaujančios įmonės – jose visiškai paskiepyta tik kiek daugiau kaip trečdalis (36,9 proc.) dirbančiųjų. Kitose prekybos srityse visiškai imunizuoti yra 52–64 proc. darbuotojų, o bent vieną vakcinos dozę gavo 60–87,2 proc. personalo.

„Creditinfo Lietuva“ verslo plėtros ir strategijos vadovė Jekaterina Rojaka teigia, kad Statistikos departamentui pradėjus viešai skelbti imunizavimo rodiklius pagal įmones, jie atspindimi ir „Creditinfo“ informacinėse sistemose, o rinkdamiesi verslo partnerius vis daugiau vartotojų pasidomi, koks yra įmonių imunizacijos lygis.

Daugiau darbuotojų užsikrėtė ir persirgo ten, kur skiepytis neskubama

Viešai paskelbti duomenys rodo, kad tose įmonėse, kuriose darbuotojai skiepytis neskuba, buvo daugiau užsikrėtusių ir susirgusių. Analizuojant persirgusių rodiklius akivaizdu, kad tokių žmonių daugiausia (iki 12 proc.) – tarp dirbančių turguose ir kioskuose. Tarp šių darbuotojų itin išsiskiria prekiaujantys tekstile, drabužiais ir avalyne: visišką imunitetą (dviem dozėmis) šioje grupėje įgijo 52 proc., o dar 12 proc. darbuotojų jį įgijo po užsikrėtimo ir persirgimo, todėl bendras imunizacijos lygis siekia 64 proc.

Palyginimui, prekybos centruose, vaistinėse ir optikose, kuriose dviem dozėmis pasiskiepijo iki 75 proc. personalo, imunitetą po persirgimo įgijo nuo 1 iki 5 proc. dirbančiųjų.

Daugiausiai imunizuota finansinių paslaugų įmonėse, mažiausiai  – transporto bendrovėse

Vis dėlto kitose srityse veikiančių įmonių analizė liudija, kad tarp 70–100 proc. imunizuotų darbuotojų turinčių bendrovių pirmauja finansinę veiklą ir paslaugas teikiančiose įmonės, kurių dalis šioje grupėje siekia 87,1 proc. O mažiausiai šioje grupėje – statybų (38,7 proc.) ir transporto įmonių (30,3 proc.). J. Rojakos teigimu, žemą pasiskiepijusių dalį jose gali lemti ir tai, jog šiose srityse dirba palyginti nemažai kitų šalių piliečių, todėl jų imunizavimo rodikliai neatsispindi bendroje Lietuvos statistikoje.

Palyginti su kitomis veiklos sritimis, kol kas lėčiausiai prie tikslinio 70–100 proc. imunizavimo intervalo artėja išgaunamosios pramonės ir žemės ūkio bendrovės – jų dalis šioje grupėje atitinkamai siekia 46,6 proc. ir 47,8 proc.

Sparčiai darbuotojus vakcinuotis skatinančiuose restoranuose ir viešbučiuose šie rodikliai rugpjūčio pabaigoje atitinkamai priartėjo prie 71,5 proc. ir 71,6 proc. J. Rojaka pastebi, kad būtent šie du sektoriai per pastarąjį mėnesį pagal darbuotojų vakcinavimo greitį padarė didžiausią pažangą, juose per rugpjūčio mėnesį vakcinuotų darbuotojų dalis išaugo daugiau kaip 45 procentiniais punktais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių