Seimas pritarė pelno mokesčio lengvatai stambius projektus įgyvendinančioms įmonėms

Seimas penktadienį po svarstymo pritarė siūlymui nuo pelno mokesčio atleisti stambius projektus įgyvendinančias ir daug darbo vietų sukuriančias įmones.

„Už“ balsavo 77 Seimo nariai, „prieš“ buvo 1 parlamentaras, susilaikė – 22.

Parlamentarai taip pat pritarė „valstiečių“ Valiaus Ąžuolo ir Vidos Ačienės pasiūlymui mažinti kriterijus stambiems projektams, kai investuojama ne Vilniuje ar Vilniaus rajone.

Pagal šį siūlymą, lengvata būtų suteikiama, jei stambų projektą įgyvendinanti įmonė turi ne mažiau kaip 150 darbuotojų, reikalingų šį projektą įgyvendinti, o privačios kapitalo investicijos į stambų projektą Lietuvoje pasiekė ne mažesnę kaip 20 mln. eurų sumą. Kai investuojama Vilniuje ar Vilniaus rajone, kriterijai išaugtų – tokiu atveju privačios kapitalo investicijos turi būti pasiekusios ne mažiau kaip 30 mln. eurų, o darbuotojų, reikalingų šį projektą įgyvendinti, skaičius siektų 200.

„Pelno mokesčio lengvata, žinoma, kainuos valstybei. Tai bus kaip valstybės pagalba, bet neturėtume atsilikti nuo likusios Europos ir turėtume skatinti pritraukti kuo daugiau investicijų. Žinoma, reikalingas monitoringas, reikalinga peržiūra, kaip pasiteisino šios lengvatos“, – Seimo posėdyje sakė V. Ąžuolas.

Tuo metų socialdemokratų frakcijos narys Algirdas Sysas kritikavo siūlymą.

„Tai ne valstybės lengvata. Tai mokesčių mokėtojų lengvata, nes valstybė gyvena iš mokesčių. Kaip teigia ne vienas ekspertas ir statistika, kapitalo mokesčiai Lietuvoje yra vieni mažiausių, jeigu ne mažiausi ES“, – sakė A. Sysas.

Nustatyta lengvata būtų taikoma tik tuo atveju, kai ne mažiau kaip 75 procentus pajamų sudaro pajamos iš duomenų apdorojimo, interneto serverių paslaugų ir susijusios veiklos arba pajamos iš apdirbamosios gamybos, ir tik toms juridinio asmens pajamoms, kurios gautos įgyvendinant stambų projektą.

Dėl siūlymo dar bus balsuojama priėmimo stadijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių