Seimas suteikia vilties išmokas praradusioms mamoms

Dar iki naujųjų metų Seimas ketina atitaisyti dėl naujo teisinio reguliavimo mamoms padarytą skriaudą.

Padaryti tai įsipareigojo parlamentarai, ketvirtadienį po pateikimo vienbalsiai (už balsavus 52) pritarę Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisoms, kuriomis būtų grįžta prie motinystės išmokų mokėjimo tvarkos, galiojusios iki šių metų spalio 30 d.

Įstatymo pataisomis, kurias parengė Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė Rimantė Šalaševičiūtė ir „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, siūloma nustatyti, kad reikalavimas būti apdraustu asmeniu, siekiant gauti motinystės išmoką, būtų netaikomas moteriai, turinčiai motinystės socialinio draudimo stažą ir tapusiai neapdraustu asmeniu, neišskiriant, kada asmuo privalo tapti neapdraustu asmeniu. Svarbu, kad tokia moteris turėtų reikalaujamą motinystės socialinio draudimo stažą, t. y. 12 mėnesių per paskutinius 24 mėnesius.

Įstatymo pataisų projekte taip pat siūloma nustatyti, kad moterims, kurios neturėjo teisės gauti motinystės išmokos nuo 2019 m. spalio 30 d. iki įstatymo įsigaliojimo dėl to, kad tapo neapdraustais asmenimis ne nėštumo laikotarpiu, motinystės išmoka išmokama įstatymo nustatyta tvarka ir terminais.

R. Šalaševičiūtės ir R. Karbauskio skaičiavimais, įstatymo projekte siūlomai nuostatai įgyvendinti iš Valstybinio socialinio draudimo fondo reikės skirti apie 650 tūkst. eurų per metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių