Seime blėsta idėja aptarti būsimą mokesčių ir pensijų reformą

Negavę konkrečių pasiūlymų, parlamentarai atsisakė kol kas diskutuoti dėl Vyriausybės siūlomos mokesčių ir pensijų reformos. Tikimasi, kad diskusija įvyks trečią gegužės savaitę arba mėnesio pabaigoje.

Parlamentarams buvo žadama, kad mokesčių ir pensijų reforma jiems bus pristatytas balandžio pabaigoje, vėliau – gegužės 3–ąją, tačiau iš plenarinių posėdžių darbotvarkės diskusija dingo.

„Šiandien (ketvirtadienį – BNS) Seniūnų sueigoje sutarėme, kad visos frakcijos teiks pasiūlymus, apie ką diskutuojame, ir kai jie bus pateikti ir pasiūlytos datos, tada ir diskutuosime“,  – pristatydamas artimiausių dviejų savaičių plenarinių posėdžių darbotvarkę, teigė Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Vėliau jis BNS teigė, kad diskusijai „reikalingos visos suinteresuotos pusės“.

„Kai visi iš dalyvių galės kartu būti, tada ir bus diskusija, nes reikia, kad sueitų visi, visos suinteresuotos pusės. To ir laukiame“, – teigė Seimo vadovas.

Biudžeto ir finansų komiteto narys, socialdemokratų darbiečių frakcijos seniūnas Andrius Palionis BNS tikino, kad praėjusią savaitę diskusija neįvyko, nes komandiruotėje JAV buvo komiteto pirmininkas, o kitą savaitę nebus finansų ministro.

Biudžeto ir finansų komiteto vadovas „valstiečių“ deleguotas Stasys Jakeliūnas sako, kad diskusija nukelta, nes „kol kas nerasta bendrų sutarimų su Vyriausybe, dėl kurių jau baigiama diskutuoti“.  

„Tai ta diskusija nelabai bus produktyvi Seime, jeigu reforma dar nėra pristatyta koalicijai“, – teigė komiteto vadovas.   

Valdančiajai koalicijai mokesčių ir pensijų reforma bus pristatyta gegužės 2–ąją.

Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja Rima Baškienė teigė, kad diskusijos kol kas atsisakyta dėl kelių priežasčių, pavyzdžiui, tą dieną Seime vyks Gegužės 3-osios Konstitucijos metinių paminėjimas, bus aptartas Lietuvos kvietimas tapti Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos nare (EBPO). 

„Pagalvota, kad bus daug temų“, – teigė R. Baškienė.

Ji taip pat pabrėžė, kad stabtelti nutarta ir todėl, kad mokesčių ir pensijų reformos paskelbimas sukėlė daug prieštaringų diskusijų valdančiojoje koalicijoje, todėl „nutarta dar kartą išsigryninti matymus ir skirtumus ir ateiti į diskusiją jau turint vieną kryptį, vieną poziciją“.     

R. Baškienė žada, kad diskusija vyks trečią gegužės savaitę arba mėnesio pabaigoje.

„Iki to laiko bus jau daugiau aiškesnės informacijos ir kartu po diskusijos, kad galėtume pateikti jau konkrečių įstatymų projektus, o dabar ta diskusija būtų labai plika: argumentai, siūlymai, bet nebūtų kūno – įstatymų projektų,“– BNS teigė R. Baškienė.

Konservatorius Jurgis Razma mano, kad diskusijos Seime atsisakyta todėl, kad „valstiečiai“ pajuto, jog reforma susilaukia pasipriešinimo.

„Jeigu pradžioje buvo įsivaizdavimas, kad galima su tokia diskusija teigiamų politinių balų prisirinkti tą reformą perteikiant, tai vėliau susivokė, kad nieko per daug teigiamo ta reforma neskelbia“, – pareiškė J.Razma.

Vyriausybė paskelbė žadanti didinti neapmokestinamas pajamas, mažinti socialinio draudimo įmokas, sujungti darbuotojo ir darbdavio socialinio draudimo įmokas ir įvesti „Sodros“ lubas.

Vyriausybė taip pat siūlo nutraukti „Sodros“ įmokas į antros pakopos pensijų fondus. Norintis joje toliau kaupti darbuotojas galės mokėti 4 proc. atlyginimo, o valstybė ir toliau prisidės 2 proc. vidutinio darbo užmokesčio.

Ministrų kabinetas taip pat žada sumažinti „šešėlinės“ ekonomikos mastą ir kitąmet iš „šešėlio“ ketina „ištraukti“ 200 mln. eurų.

Tikimasi, kad pakeitimai įsigalios nuo kitų metų pradžios. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaip visada

Kaip visada portretas
Svarbiau kažkokios šventės negu žmonių gerovė,OŽIAI.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių