Seime liko vienas žingsnis įteisinti, kad nesiskiepiję darbuotojai mokėtų už testus

Ketvirtadienį parlamentarai po svarstymo procedūros pritarė Vyriausybės siūlymui, kad nuo COVID-19 nepasiskiepiję darbuotojai mokėtų už savo testus.

Už tai buvo 68 Seimo nariai, 33 balsavo prieš, 11 susilaikė.

Dėl projekto priėmimo turėtų būti balsuojama kitą savaitę.

Vyriausybė siūlo, kad sveikatos patikrinimas dėl užkrečiamosios ligos, dėl kurios paskelbta ekstremali padėtis arba karantinas, esant vakcinos prieinamumui, būtų finansuojamas darbuotojo lėšomis arba darbdavio sprendimu jo lėšomis.

Išimtis būtų taikoma darbuotojams, kurie negali pasiskiepyti dėl medicininių priežasčių. Jų testavimas ir toliau būtų finansuojamas iš biudžeto.

Vyriausybė teigia, kad tokia prievolė turėtų paskatinti žmones skiepytis nuo šios ligos.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas konservatorius Mindaugas Lingė sakė, kad reikia taupyti valstybės lėšas. Jo duomenimis, nesiskiepijusių darbuotojų testavimas per mėnesį valstybei kainuoja apie 1,5 mln. eurų.

Opozicijos atstovai tvirtino, kad ši priemonė pageidaujamo rezultato neduos, o gali pakenkti verslui, nes dalis darbuotojų tiesiog išeis iš darbo.

„Turėsime dar didesnį darbo jėgos trūkumą. (...) Šis sprendimas gali pakenkti mūsų ekonomikai, ji dar lėtės. Mokomi testai nesprendžia problemos“, – ketvirtadienį teigė „darbietė“ Ieva Kačinskaitė-Urbonienė.

„Mūsų problema yra didžiausias sergamumas Europos Sąjungoje, esame treti ES pagal perteklines mirtis. Vadinasi, kitos priemonės blogai veikia. (...) Kalbant apie rodiklius, kaip valdome pandemiją, akivaizdu, kad parenkamos netaiklios priemonės“, – tvirtino ji.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Tomas Tomilinas sakė, kad visuomenę yra ištikusi pasitikėjimo krizė, būtent ji skandina vakcinaciją nuo COVID-19.

Numatyta, kad minėtos įstatymo pataisos įsigaliotų nuo gruodžio 1 dienos.

Vyriausybės sudarytame veiklos sričių sąraše, kurio darbuotojai turi nuolat testuotis dėl COVID-19, yra medicinos, švietimo, maitinimo, prekybos, viešojo administravimo darbuotojai, vežėjai, profesinės karo tarnybos kariai. Tikrintis reikia kas septynias–dešimt dienų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Atsakymas dėdėi Ignui

Atsakymas dėdėi Ignui portretas
Dėdė Ignas, tai, kad labai didelė dalis žmonių, kurie nepasiskiepije, testuojasi. Ko jūs bijiote? Ko jums bijot, jeigu pas žmones yra neigiami atsakymai ir jie neserga ? O nebijot, tų "pasiskiepijusių" kurie serga visiškai lengva forma, ir nešioja ta virusą, kaip tik nori. Aišku, mokslu reikia tikėti nu ir reikia skiepytis, bet nereikia daryti to "priverstine" forma. Žmogus, kuris nesiskiepija, jam galimai dzin dėl savęs, tačiau jis su testavimu, saugo kitus žmones(kad laisva forma nenešiotu to viruso). Ponas Ignai, galit atsiust man tokia informacija, kuri patvirtintu, kad su žmogus pasiskiepijes, jis 100% nesusirgs, neužkrės kito ir t.t? Nes iš jūsų argumentavimu, panašu, kad jūs tai kažkur perskaitėte ir pilnai tuo tikite.

manau

manau portretas
Dėdei Ignui smegenų sukalkėjimas.

dėde Ignai,

dėde Ignai, portretas
tu, kaip sugedęs patefonas - ir tikras marabu. Ne tas marabu, kur begemotą laikė už rankos, bet tas marabu, kur tvartuke ant laktos tupi.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių