Seime – nauji pasiūlymai dėl alkoholio vartojimo

Seimui linkstant nuo kitų metų gerokai sugriežtinti alkoholio prekybą, vartojimą ir reklamą, Seime jau užregistruota siūlymų sušvelninti numatomus ribojimus. Tuo tarpu valdančiųjų frakcijų vadovai siūlo dar vieną griežtą priemonę - uždrausti prekiauti alkoholiu paplūdimiuose.

Pasak „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio, pastaroji priemonė siūloma, norint sumažinti alkoholio prieinamumą ir išvengti nelaimingų atsitikimų prie vandens telkinių.

Dabar paplūdimiuose nedraudžiama prekiauti alumi, sidru ar kitais alkoholiniais gėrimais.

R.Karbauskis ir Andrius Palionis taip pat siūlo aiškiai nustatyti, kada viešojo maitinimo įstaigos galėtų pardavinėti alkoholį lauke. Siūloma, kad kavinė, picerija ar baras, atšilus orui, galės „išsiplėsti ant šaligatvio ar kieme“ iki 40 metrų nuo jos pastato. Tačiau savivaldybė gali nustatyti mažesnį atstumą arba uždrausti prekiauti lauke.

Seimo Ekonomikos komiteto narys socialdemokratas Artūras Skardžius siūlo leisti vartoti alkoholį nuo 18 metų. Tokią pat pataisą yra įregistravę konservatoriai ir liberalai. Seimas praėjusią savaitę pritarė, kad ši riba būtų 20 metų.

A.Skardžius taip pat siūlo atšaukti renginių skirstymą į mokamus ir nemokamus ir atsisakyti „alkoholio“ zonų. Nemokamose mugėse ir masiniuose renginiuose jis siūlo leisti prekiauti ir vartoti iki 7,5 laipsnio stiprumo alkoholį. Kitaip pasak jo, nukentės verslas, masiniai renginiai ir visuomenė.

„Nesprendžiama piktnaudžiavimo alkoholiu problema (su po svarstymo Seime priimtu variantu - BNS), o vietoj to žlugdomas smulkusis verslas, varžomos su alkoholio vartojimu problemų neturinčių asmenų teisės pasirinkti laisvalaikio praleidimo formą. Apsunkiname gyvenimą visuomenei, žvelgdami į visus kaip į ligonius. Gydyti visus neužteks nei jėgų, nei administracinių galimybių, nei finansų“, - BNS askė A.Skardžius.

Pasak jo, palikus ribojimus, daugelis festivalių, miesto švenčių, mugių netektų pagrindinių rėmėjų ir dėl to žlugtų. Jis tikino, kad turi būti stiprinama alkoholio vartojimo juose kontrolė, didinant policijos pajėgas.

A.Palionis siūlo leisti masiniuose renginiuose prekiauti natūralios fermentacijos silpnu (iki 7,5 laipsnių stiprumo) midumi. Tai daryti dabar neleidžiama.

A.Skardžius, be to, siūlo leisti su alkoholiu susijusius prekės ženklus naudoti renginiuose, įskaitant dalyvių aprangą. Dabar tai daryti draudžiama, todėl gamintojai reklamuoja nealkoholinius gaminius.

Dėl visų šių pataisų Seimas šį ketvirtadienį turės balsuoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

c

c portretas
kada baigsite cirko fokusus ,kur girdėta tiek priskaičiavo , girtuokliu per lietuvos padangių erdve , ir visos laidos nuo ryto jau provokuoja savo nepakantumą mums ,nėra tiesos ir pabaigos ,ar mes nematome ir nesuprantam dėl kuo nukreiptas šitas šlamštas ,seimo nariai pasidalino į dvi grupes ir vieni už kiti prieš ir žaidimas tesiamas nuo ryto iki vakaro tos pačios sistemos ,kur matyta ,pragerta lietuva ,,ne tokio posakio, pasakyta ,o kur tiesa nėra nebuvo ir nebus ,propogandą užsukta ir melo mašinos bumas šaukiamas,, kodėl nėra tikroves posakio išvogta ir išnaikyntąs visas turtas,,,

Palaikas ribojimus.

Palaikas ribojimus. portretas
Nesuprantu kodel dalis politiku taip nori kad tauta toliau girtuokliautu. !8 metu jaunuoliai siuloma organizuoti i busimus alkoholikus. Sitie draudimai ne bomzom ir prasigerusiems,ju jau niekas neisblaivins,bet del to,kad jaunimas ir kiti,kurie dar nenusigere netaptu ligoniais -alkoholikais. Mano nuomone ribojimai dar per svelnus. Bet ko noret,jei seimunas viesai seime laka alu ir dar giriasi.Fe.

Ai dar

Ai dar portretas
Eina sau valstietė, rankoje našta, undarokas kiauras, matosi p-da.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių