Seime – nauji siūlymai drausti vidaus sandorius

  • Teksto dydis:

Seimui linkstant nedrausti, o tik kiek sugriežtinti vidaus sandorius, trys Seimo nariai siūlo jų atsisakyti ir įregistravo tai numatančias pataisas. Seimas šį ketvirtadienį ketina galutinai apsispręsti dėl vidaus sandorių likimo.

Seimo vicepirmininkas „valstietis“ Arvydas Nekrošius siūlo drausti visus vidaus sandorius tiek valstybės, tiek ir savivaldybių lygmenyje.

Audito komiteto narių - konservatorių Ingridos Šimonytės ir Agnės Bilotaitės siūlymas kiek švelnesnis - leisti vidaus sandorius sudaryti iki šių metų liepos, tačiau jie galiotų iki sutarties pabaigos, ilgiausiai - iki 2018 metų pabaigos.  

Seimas praėjusią savaitę pasisakė prieš vidaus sandorių draudimą, tačiau su kai kuriais saugikliais: juos leisti, kai perkant viešai, būtų neįmanoma užtikrinti paslaugos nepertraukiamumo, kokybės ir prieinamumo, taip pat bendrovėse, kur valstybei priklauso mažiau kaip pusė akcijų.

I.Šimonytė ir A.Bilotaitė sako, kad „šiuo siūlymu nesprendžiama jau sudarytų vidaus sandorių problematika“, nes Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) duomenimis 5,5 proc. vidaus sandorių sudaromi 3-4 metams, 3,4 proc. - 4-6 metams, 0,1 proc. - neterminuotai. Sutartys taip pat gali būti pratęsiamos.

Todėl parlamentarės siūlo įstatyme numatyti galimybę po pereinamojo laikotarpio jau sudarytus sutartis nutraukti ir nebepratęsti. 

VPT skaičiavimais, 2011-2016 metais vidaus sandorių sudaryta už 1,005 mlrd. eurų, iš jų vien savivaldybėse - už 420,7 mln. eurų.

A.Nekrošiaus duomenimis, 2013 metais savivaldybės sudarė vidaus sandorių už daugiau negu 16 mln. eurų (9 proc. visų vidaus sandorių vertės), 2014 -aisiais - atitinkamai 74 mln. eurų (59 proc. ), o 2015 metais – 206 mln. eurų (68 proc.). Preliminariais duomenimis, 2016 metais savivaldybių sudarytų vidaus sandorių vertė siekia beveik 70 mln. eurų ir tai sudarė apie 50 proc. visų vidaus sandorių vertės.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Simonyte ir Bilotaite siulo leisti dar paplesikaut konservatlyberastams kokius 3-4 metus ,o veliau mat ja velniop ta lietuva ir visus jos baudziauninkus..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių