Seimo komitetas darkart nepritarė „Sodros“ įmokų „luboms“

  • Teksto dydis:

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas penktadienį dar kartą nepritarė Vyriausybės siūlomoms „Sodros“ įmokų „luboms“. Tokį sprendimą pagrindinis komitetas buvo priėmęs ir trečiadienį.

Balsuojant dėl Vyriausybės teikiamų Valstybinio socialinio draudimo įstatymo pataisų, numatančių ir „Sodros“ lubas, jas palaikė 4 komiteto nariai, 2 buvo prieš, o 5 susilaikė.

Tai reiškia, kad komitetas dar kartą palaikė Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko „valstiečio“ Stasio Jakeliūno, jo frakcijos kolegos Valiaus Ąžuolo bei „socdarbiečių“ Andriaus Palionio ir Gedimino Kirkilo siūlymą nepritarti „luboms“.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narys Tomas Tomilinas posėdyje ragino pritarti „lubų“ įvedimui motyvuodamas, be kita ko, kaimyninių šalių praktika.

„Pritariu „luboms“ (...) Tiesiog pavardysiu, kokios „lubos“ yra Čekijoje – 48 vidutiniai darbo užmokesčiai (VDU), Lenkijoje – 30 VDU, Austrijoje – išvis 4 tūkst. eurų per mėnesį, žemos labai „lubos“. Tai mes tikrai nepadarysime tragedijos, jeigu pritarsime Vyriausybės ryžtingai nuomonei“, – sakė T. Tomilinas.

Jo frakcijos kolegė Rima Baškienė teigė, kad Vyriausybės iniciatyva visuomenei siunčia neigiamą žinią.

„Jeigu norime padėti vidurinei klasei, galima kalbėti apie 2019 metų 120 VDU, bet ką mes darome? Mes tas lubas nuleidinėjame? Tie, kurie uždirba daug, nemokėkite „Sodros“ mokesčių? Iniciatyva graži, tikėtis, kad daugiau investuojančių į Lietuvą žmonių ateis, norės daugiau dirbti. Bet kokia žinutė paskelbiama žmonėms – žinutė pati blogiausia. Todėl laikausi ankstesnės savo nuomonės. (...) Nepritariu tokiam siūlymui“, – sakė R. Baškienė.

Nekeisti komiteto pozicijos ragino ir opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovas Rimantas Jonas Dagys.

„Mes iki šiol neturime šaltinių, kaip kompensuoti „Sodros“ netektis. (...) Siūlau nekeisti mūsų sprendimo ir nesiblaškyti“, – teigė R. J. Dagys.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis posėdyje sakė, kad „Sodros“ „lubos“ yra teisingumo ir solidarumo balansas.

„Teisingumas yra tada, jeigu „Sodros“ išmokos susietos su įmokomis. Jeigu išmokose turime „lubas“, teisinga ir įmokose turėti „lubas“. Atitinkamai, jeigu įvedame progresyvumą GPM'e (gyventojų pajamų mokesčio atžvilgiu – BNS), mes galime užtikrinti solidarumą ten būtent per valstybės biudžeto perskirstymą. Šiuo atveju galbūt yra klausimas progresinio GPM'o dydžio klausimas – 25 proc. ar didesnis. Trečia, savarankiškai dirbantiesiems turime „Sodros“ įmokos „lubas“, šiuo atveju jau turime tam tikrą neadekvatumą sistemoje“, – sakė L. Kukuraitis.

Opozicinių socialdemokratų atstovas Algirdas Sysas teigė, kad komitetas jau buvo priėmęs sprendimą šiuo klausimu ir jo keisti nederėtų.

„Nieko keisto, kad yra blaškymasis. Suprantu, sudėtinga situacija, prasideda rankyčių ir kojyčių sukinėjimas (...) Bet tikrai nereikėtų asmenybės susidvejinimo. Laikykimės žaidimo taisyklių, mūsų komitetas buvo priėmęs sprendimą (...) Nenaudokime žodžio „solidarumas“, nes aš čia jo neįžvelgiu. Jeigu leidžiame turtingiems dar pasiimti trisdešimt milijonų ir tai vadinama solidarumu (...)“, – sakė A. Sysas.

L. Kukuraitis po komiteto balsavimo sakė, jog yra galimybė, kad per balsavimą Seime „Sodros“ luboms bus pritarta.

„Plenariniame visada yra galimybių, nes dėl „Sodros“ „lubų“ ne tik dalis valdančiųjų palaiko, bet ir opozicijos atstovai, tai, manau, kad diskusijos bus karštos ir greičiausiai bus prašoma balsuoti pastraipsniui“, – BNS sakė L. Kukuraitis.

Trečiadienį „Sodros“ įmokų luboms nepritarė ir Seimo Biudžeto ir finansų komitetas. Galutinai šiuo klausimus turės pasisakyti Seimas.

Vyriausybė siūlo įvesti „Sodros“ įmokų lubas: 2019 metais jos siektų 120 vidutinių darbo užmokesčių (VDU), 2020 metais – 84 VDU, o 2021 metais – 60 VDU. „Sodros“ lubas viršijančioms pajamoms būtų taikomas 25 proc. GPM tarifas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
"Premjerą - į muilą!" (neatidirbo 'brendžio dėžutės', teks atsistatydint).
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių