Seimo komitetas – prieš lengvatas į vaikų švietimą investuojantiems tėvams

Tėvai, investuojantys į neformalų vaikų švietimą, neturėtų gauti jokių gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvatų, kartoja Seimo Biudžeto ir finansų komitetas.

Parlamentarai trečiadienį dar kartą apsvarstę pataisas, kuriomis siūloma valstybei papildomai remti tėvus, investuojančius į neformalų vaikų švietimą, nutarė joms nepritarti.

Finansų ministerija prognozuoja, kad jei būrelius lankytų 50 proc. mokyklinio amžiaus vaikų, o išlaidos už kiekvieną vaiką būtų 40 eurų per mėnesį, valstybės ir savivaldybių biudžetams tai kainuotų iki 11 mln. eurų per metus.

Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisą, kuria tėvams siūloma leisti susigrąžinti dalį mokesčio ir taip kompensuoti investiciją į vaikus, pasiūlė konservatorius Laurynas Kasčiūnas. Jo skaičiavimais, vieno būrelio kaina yra apie 35–80 eurų per mėnesį, todėl panaudojus neformaliojo ugdymo krepšelio lėšas (15 eurų), tėvams tenka mokėti dar 20–65 eurus.

Anot L. Kasčiūno, jei ši suma būtų atimama iš apmokestinamųjų pajamų, žmogaus grynosios pajamos padidėtų 36–120 eurų per metus.

Parlamentaro duomenimis, 2016–2017 mokslo metais būrelius lankė tik 31 proc. mokyklinio amžiaus vaikų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių