Seime skinasi kelią siūlymas didinti pensijų fondų išmokų ribas

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas pritarė iniciatyvai didinti antros pakopos pensijų fondų  vienkartinės išmokos „lubas“ bei ribas, nuo kurių priklauso nuolatinės fondo išmokos.

Komitetas trečiadienį pritarė grupės parlamentarų siūlymui liberalizuoti antros pakopos pensijų fonduose žmonių sukauptų lėšų naudojimą jiems išėjus į pensiją – jei pataisos būtų priimtos, jie galėtų gautų vienkartinę išmoką sukaupus ne iki 5 tūkst. eurų, o iki 10 tūkst. eurų.

Komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas sako, kad didinti ribas reikia dėl didėjančios infliacijos.

„Jeigu indeksuojama būtų jau dabar, tarkime, nuo ateinančių metų, atsižvelgiant į praėjusių kelių metų infliaciją ir į šių metų numanomą, tai tos ribos būtų jau ne 5 tūkst. eurų ar 10 tūkst. eurų, o 6 tūkst. eurų ir 12 tūkst. eurų, bet nėra indeksuojama, nes įstatymas leidžia tai daryti tik 2025 metais“, – komiteto posėdyje sakė parlamentaras. 

Dabar sulaukęs pensijos amžiaus žmogus gali pasiimti visus pinigus iškarto, jei fonde sukaupė iki 5 tūkst. eurų. Sukaupus 5-10 tūkst. eurų, visa suma verčiama į fondo vienetus ir išdėliojama 20-čiai metų, o daugiau nei 10 tūkst. eurų – privalomai įsigyjamas anuitetas ir žmogus iki gyvenimo pabaigos gauna mėnesines išmokas. 

Komitetas siūlo indeksuoti šiuos dydžius anksčiau – nuo 2023 metų, o vėliau – kas dvejus metus.

2019 metais nustatytų išmokų „lubų“ indeksavimas dabar numatytas kas penkerius metus, pradedant 2025-aisiais.

„Tai pakankamai ilgas terminas, kada prasidės laikas, kada bus pradedama indeksuoti“, – pareiškė M. Majauskas.

Dabar gyventojų, sulaukusių pensijos amžiaus ir sukaupusių antrojoje pakopoje iki 5 tūkst. eurų, yra dauguma – pernai tokių buvo apie 74 proc., 5-10 tūkst. eurų – apie 19 proc., o daugiau nei 10 tūkst. eurų  – 7 proc.

Grupė Seimo narių siūlė gyventojams, fonde sukaupusiems 5-10 tūkst. eurų, leisti gauti ne tik nuolatines, bet ir vienkartinę išmoką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių