V. Pranckietis: Astravo AE statybų sustabdyti neįmanoma

  • Teksto dydis:

Lietuva nebeturi galimybių sustabdyti šalia Lietuvos sienos Baltarusijos vykdomų Astravo atominės elektrinės statybos darbų, todėl pagrindinį dėmesį reikia skirti šios jėgainės saugumui, tvirtina Seimo pirmininkas.

„Mes kalbame pirmoje eilėje apie saugumą. Apie sustabdymą elektrinės statybos, turbūt jau kiek mes čia siektume kalbėti, turbūt tai pasiekti neįmanoma, bet nepirkti elektros visada galima“, - interviu Žinių radijui trečiadienį sakė Viktoras Pranckietis.

Pasak jo, kaimyninės šalys supranta Lietuvos nerimą dėl Baltarusijos statomos Astravo AE saugumo.

„Taip, suprantama šita Lietuvos pozicija. Kai kada būna šalyse, kad lygtai bando abejoti, bet kada pakalbame apie nesaugumą, visi supranta. Visi puikiai atsimena Černobylio pavyzdį ir todėl neabejoja, kad turi būti užtikrintas saugumas“, - teigė Seimo pirmininkas.

Lietuvos poziciją ir veiksmus dėl Baltarusijoje statomos Astravo AE AE koordinuojantis ambasadorius ypatingiems pavedimams Darius Degutis vasario pradžioje interviu BNS sakė, kad Lietuvos tikslas yra siekti, jog jėgainės statybos būtų sustabdytos.

„Mūsų žinia šiandien ir yra - mes raginame partnerius ir bičiulius, atsakingas organizacijas, institucijas, Europos Komisiją ir valstybes, prašome susipažinti su tikra situacija, suvokti grėsmes ir paremti mūsų logišką, sveiką raginimą, kad Astravo AE statybos būtų sustabdytos“, - tvirtino D.Degutis.

Lietuvos parlamentinių politinių partijų lyderiai praėjusią savaitę sutarė glaudžiau koordinuoti elektros blokavimą iš Baltarusijos Astravo AE. Aštuonių partijų lyderių pasirašytame susitarime žadama vieningai paremti įstatymą, kuris jėgainę pripažintų nesaugia ir uždraustų Lietuvos energijos rinkoje prekiauti joje pagaminta elektra.

Lietuvos Vyriausybė teigia, kad 50 kilometrų nuo Vilniaus statomoje Astravo AE nuolat nesilaikoma saugumo standartų. Jėgainėje bus įrengti du reaktoriai, kurių kiekvieno galia – 1200 megavatų. Pirmąjį reaktorių planuojama įjungti 2019-aisiais, o antrąjį – 2020 metais.

Baltarusija Lietuvos priekaištus atmeta ir sako, kad jėgainėje bus taikomi aukščiausi saugumo standartai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kodel

Kodel portretas
Neimanoma sustabdyti, reikia tik tinkamus žmones pasiusti ten ir sukelti perversma šalyje, o tada ir dėl elektrinės neliks klausymu.

jai

jai portretas
jau pastatys, tai teks ir pirkti, jai kainos bus geros, o konservams linkiu degti pragare, juk jie specialiai prieš keliolika metų būdami valdžioje, specialiai viską padarė "nedarydami", kad būtų pradėtos statybos, manau ir su lukošenka viskas buvo susiderinta, tik niekas to nesakys
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių