Širdininkų sąskaita valstybė sutaupys 14 mln. eurų

  • Teksto dydis:

Keičiama priemokų už vaistus tvarka labiausiai paplonins kišenes tiems, kurie turi širdies sutrikimų, užtat valstybė nemenkai sutaupys - Sveikatos apsaugos ministerija yra parengusi taupymo planą, rašo "Lietuvos rytas".

Šį sąrašą sudarė 5 širdies ir kraujagyslių ligoms skirtų gydyti vaistų grupes ir apskaičiavo, kad pakeitus kainodarą Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžete (PSDF) pavyks sutaupyti apie 14 mln. eurų - pavyzdžiui, 2 mln. eurų planuojama sutaupyti į vieną grupę surašius kraujospūdžiui gydyti skirtus vaistus, kurių yra 16, o jais Lietuvoje gydoma per 186 tūkst. žmonių.

Pagal pigiausią iš jų nustačius bazinę kainą, antra tiek už vaistus primokės tik 36 tūkst. ligonių. Visi kiti - gerokai daugiau nei dabar. Maždaug 100 tūkst. ligonių dabartinė priemoka per mėnesį pakils 1-4 eurais, o likusiems -9-16 eurų. 3,8 mln. eurų siekiama sutaupyti sugrupavus dar septynis panašios paskirties preparatus, kuriais gydoma daugiau kaip 291 tūkst. žmonių. Dabartinė priemoka išliks ta pati vos tūkstančiui ligonių. Visi kiti už jiems skiriamus šios rūšies vaistus per mėnesį mokės nuo 0,3 iki 2,73 euro brangiau.

Sveikatos apsaugos viceministras Valentinas Gavrilovas dienraščiui teigė, kad sutaupytų PSDF biudžeto lėšų bus skiriama kitiems kardiologiniams vaistams, kurie buvo brangesni, todėl retai skiriami, kompensuoti. Tie sutaupyti pinigai, kurių dar liks, atiteks vaistams, kurie dar nėra kompensuojami, bet tokios galimybės laukia rezerviniame sąraše. Dėl pinigų stygiaus jie nėra perkelti į kainyną. Užtat sutaupius lėšų tai bus padaryta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rimvydas

Rimvydas portretas
O dar nori kad zmones i uzsiny nebegtu ! Patys vagia o is paprastu zmogeliu atima paskutine vilty.

Hm

Hm portretas
Tai kuriam galui visi PSD mokesčius mokam? Kai mokesčius lupti, tai valio, o kai kažką duoti už nuluptus mokesčius - tai mokėkit iš naujo, vargšeliai durneliai?

nejaugi

nejaugi  portretas
nesuprantate, juk tai daroma todel, kad sirdininkai greiciau anapilin iskeliautu. Valdzia to ir siekia.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių