Gerai verslui, bet ne žmonėms? Šiukšlių išvežimo paslaugos gali brangti

Seime, atrodo, tiesiamas raudonas kilimas atliekų tvarkymu suinteresuotiems verslininkams, išstumiant iš šios rinkos savivaldybių bendroves. Specialistai perspėja, kad, įgyvendinus šiuos planus, šiukšlių išvežimo paslaugos gali brangti.

Nori perlenkti lazdą

"Dabar įstatymas numato, kad, Viešųjų pirkimų tarnybai davus sutikimą, savivaldybė be konkurso gali sudaryti vidaus sandorį su savo kontroliuojama įmone. Pagal Konkurencijos įstatymą tai jau gali būti pripažinta pažeidimu, jeigu netikėtai atsirado kokia nors privati bendrovė, taip pat panorusi teikti tokias paslaugas. Akivaizdu, kad du lygiaverčiai įstatymai prieštarauja vienas kitam. ES direktyva nedraudžia vidaus sandorio tarp savivaldybės ir jai pavaldžios įmonės. Lietuviai kažkodėl nori perlenkti lazdą ir įtvirtinti papildomą reikalavimą: vidaus sandorį leisime, bet tik tada, jeigu Konkurencijos taryba sutiks. O kaip ji sutiks? Juk kiekvienai paslaugai teikti ar darbams vykdyti gali atsirasti teikėjas iš kurios nors ES valstybės", – keblią situaciją įvardijo Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė.

Ji neslepia, kad ir savivaldybei, ir kauniečiams gali kilti rimtų problemų sprendžiant atliekų tvarkymo reikalus, jeigu Seimas pritars siūlomoms pataisoms, kuriomis bus dar labiau apribotos galimybės savivaldybei be konkurso sudaryti sandorį su savo kontroliuojama bendrove.

Šiuo metu kaip tik pagal tokį modelį Kauno mieste atliekas tvarko savivaldybei pavaldi bendrovė "Kauno švara", sukaupusi 70 metų patirtį, visą reikalingą įrangą, investuojanti į atliekų tvarkymo infrastruktūros plėtrą.

"Atliekų tvarkymas yra savivaldybės funkcija. Vienas pagrindinių reikalavimų yra nenutrūkstamas ir kokybiškas šios paslaugos teikimas. Kaune yra labai daug atliekų turėtojų, apimtys didžiulės, ir jeigu staiga būtų pareikalauta per mėnesį, du ar tris nutraukti sutartį su esamu atliekų tvarkytoju, fiziškai būtų neįmanoma nupirkti tos paslaugos dėl didelių apimčių", – vieną iš grėsmių įžvelgė R.Savickienė. Susiklosčius tokiai situacijai Kaunui grėstų paskęsti šiukšlėse.

Konkurencija tik imituojama?

Atrodo, kad baiminamasi ne be pagrindo, nes blogų pavyzdžių jau yra ir dabar. Kai kuriose savivaldybėse neliko joms pavaldžių atliekas tvarkančių įmonių, o paslaugos perkamos skelbiant konkursą. Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad tuo tik reikėtų džiaugtis, nes, esant didesnei konkurencijai, turėtų laimėti gyventojai, kuriems atliekų išvežimo ir tvarkymo paslauga yra gyvybiškai reikalinga, tačiau kai kuriems miestams – Šiauliams, Marijampolei – jau kelerius metus niekaip nepavyksta nupirkti šios paslaugos konkurso būdu.

"Analizavome rinką ir kas vyksta Lietuvoje. Įdėmiau panagrinėjęs matai, kad kai kam tai gali būti naudinga: į konkursus eina kelios, galbūt per antrines bendroves tarpusavyje susijusios didelės privačios įmonės, turinčios jau daugiau kaip 30 proc. Lietuvos atliekų tvarkymo rinkos. Natūralu, kad dabar Kauną, Panevėžį, kitas didžiąsias rinkas, kur dar liko savivaldybės valdomi atliekų tvarkytojai, tie gigantai taip pat nori paimti. Gražu žaisti konkurenciją, bet konkurencinės sąlygos nebūtinai sumažina kainą, kaip bandoma teigti. Atvirkščiai – gali ir išauginti. Matome, kad dažniausiai dominuoja dvi didelės bendrovės, tai ir tos konkurencijos nelabai lieka", – pastebėjimais dalijosi savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gene

Gene  portretas
Na va ,ir lenda jau naujos valdžios Kaune ausys .Ką naujas padare Kaunui ir kauniečiams ? Gatves lygina tai taip ,bet mes ne kvaili taigi puikiai suprantam ,kad dirba naują įmonė prie gatvių ir automatiškai tas pats atnešama į savivaldybę. O miestiečiams ka daugiau ?Nulis ,išskyrus grandiozinius statinius . Tai Kongresų rūmai ,tai stadionas,tai Mokslo parkas ir t.t. Viskas verslui ,net pakrantės Neries ir Nemuno,bei Lampėdžių karjero ,prie kurių net rusai gėdijosi lysti, jau pradedamos uzstatinėti . Ir pasakos sekamos ,kad bus gražu . kas kad gražu,jeigu visur jau dabar tvoros tveriamos . Kaip reikia nemylėti gamtos ir miesto ,kad leisti ta daryti . Argi maža vietos 100 metru toliau nuo upių ir miškų.Naujas meras pasirinko gerą variantą kopijuodamas Egipto faraonus ,kad reikia statyti dideles piramides ir tuomet tave prisimins snekose miestiečiai ,kad"aha šitą prie M pastatė"

... TIKRUMA NE MELAS ...

... TIKRUMA NE MELAS ... portretas
TOKIOS PLOVYKLOS KOMPLEKSAS SUKILĖLIŲ PROSPEKTE PO 88 IR 92 NAMO 136 BUTŲ LANGAIS... NET TUALETO NĖRA, TAI VISI BĖGA PO KRŪMELIU, KURIS LIKĘS PER LAIMĘ VIENINTELIS LIKUSIOJ PARKELIO DALYJE, O GYVENTOJAMS SPA NEMOKAMAS TRIUKŠMO SIMFONINIS KONCERTAS 24 VALANDAS PER PARĄ SU VANDENS GARŪ KOKTEILIU- IR KVAPAIS... KOKS KURORTAS- KOKIA NEMOKAMA PASLAUGA...

tikruma NE MELAS

tikruma NE MELAS  portretas
PONIUTĖ SAVICKIENE, EIK LAUK, GANA JAU IŠ ŠIUKŠLIŲ MOKESČIO IR PER ŠIUKŠLES TAPAI JAU TOKIA KORUMPUOTA, TURTINGA IR PROTINGA--- IR KADA BUS GANA KLESTĖT KORUPCIJOS IR ŽMONIŲ GENOCIDO- FINANSINIO ŠANTAŽO FORMOMS- O ŠEDEVRAS TAI PO DAUGIABUČIO LANGAIS MAUTOPLOVYKLA IŠKIRTUS PARKO 35 METUS MAUGUSIUS MEDŽIUS... BANDITAI- GENOCIGDAS PRIEŠ GAMTĄ IR ŽMOGŲ
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių