Siūloma palengvinti užsienio specialistų perkėlimą dirbti į Lietuvą

  • Teksto dydis:

Seimas svarstys Vidaus reikalų ministerijos inicijuotą siūlymą palengvinti aukštos kvalifikacijos užsienio specialistų perkėlimą dirbti į Lietuvą.

Antradienį po pateikimo 88 balsais „už“, vienam parlamentarui buvus „prieš“ ir penkiems susilaikius pritarta tokiam įstatymo Dėl užsieniečių teisinės padėties projektui. Toliau jį svarstys Seimo komitetai.

VRM pataisos sudarys galimybę į Lietuvą atvykti trečiųjų šalių piliečiams, kurie perkeliami laikinai dirbti kaip vadovai, specialistai ar aukštąjį universitetinį išsilavinimą turintys stažuotojai iš trečiosiose šalyse įsteigtų įmonių į šių įmonių atstovybes.

Pakeitimai daromi dėl Europos Sąjungos direktyvos, kurią perkelti Lietuva jau vėluoja. Anot Vyriausybės, direktyvos dėl bendrovės viduje perkeliamų trečiųjų šalių piliečių nuostatos į nacionalinę teisę turėjo būti perkeltos iki praėjusių metų lapkričio 29 dienos.

Įstatyme siūloma įtvirtinti naują pagrindą išduoti leidimą laikinai gyventi, kai užsienietis perkeliamas įmonės viduje. Į Lietuvoje įsteigtą priimančiąją įmonę užsienietis iš trečiosios šalies galės būti perkeltas kaip vadovas, specialistas ar darbuotojas – stažuotojas, jeigu atitiks reikalavimus dėl kvalifikacijos ir profesinės patirties.

Darbuotojo – stažuotojo atveju bus reikalavimai dėl aukštojo universitetinio išsilavinimo ir stažuotės programos, toks asmuo turės būti tam tikrą laikotarpį išdirbęs siunčiančioje užsienio valstybėje įsteigtoje įmonėje.

Perkeliami darbuotojai į Lietuvą galėtų atvykti su šeimomis. Nebūtų nustatomas reikalavimas jiems mokėti didesnį nei vidutinis atlyginimą – toks reikalavimas taikomas norint Lietuvos įmonėse įdarbinti specialistus iš užsienio.

Siunčianti įmonė, be kita ko, turėtų įsipareigoti, kad, pasibaigus perkėlimo įmonės viduje laikotarpiui, užsienietis grįš į užsienio valstybėje įsteigtą įmonę.

Kaip pažymi VRM, Valstybės saugumo departamento duomenimis, praktikoje daugėja užsienio įmonių filialų, steigiamų neketinant vykdyti jokios veiklos, o tik siekiant užsieniečiui gauti leidimą gyventi, todėl siūloma nustatyti tam tikrus saugiklius. Pavyzdžiui, jei darbuotojus priimanti įmonė nepraneštų įgaliotoms institucijoms apie sąlygų, kurios taikomos užsieniečio perkėlimui, pasikeitimą ar perkeliamo užsieniečio darbo įmonėje pradžią, tai jai užtrauktų nuo 140 iki 600 eurų baudą.

Taip pat pataisomis siūloma nustatyti, kad prieglobsčio prašytojai galėtų būti apgyvendinami ne tik centre Pabradėje. Pasak VRM, taip norima pasirengti situacijoms, jei prieglobsčio prašytojų skaičius Lietuvoje viršytų valstybės galimybes juos apgyvendinti tam skirtame Užsieniečių registracijos centre Pabradėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
na stai ir vel naujos imigrantu su ,,,palengvintais perkelimais ,,, didelem algom ir gerais gyvenamu plotu aprupinimu antpludis --SAVUS LIETUVOS SPECIALISTUS, STAZUOTOJUS ISVIJUS Y UZSIENY UZDARBIAUT ... siuos vidaus reikalu ministerijos veikejus reiketu skelbt tautos ir valstybes isdavikais , o ne priimt svarstymuj ju isdavikiskas valstybes ir tautos naikinimo iniciatyvas ...beje kur ziuri ta a lia VSD ...visdelto si sarage yra VALSTYBES SAUGUMO DEPARTAMENTAS , o ne IMIGRANTU GABENIMO Y LIETUVA KONTROBANDISTU SKYRIUS
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių