„Snoro“ indėlių sertifikatų turėtojams priteisė palūkanas

  • Teksto dydis:

Penktadienį Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, išnagrinėjęs civilinę bylą dėl bankrutavusio banko „Snoras“ indėlių sertifikatų, jų turėtojams priteisė procesines 5 proc. metines palūkanas už ne laiku išmokėtas draudimo išmokas.

Priteistas sumas sertifikatų turėtojams turės išmokėti „Indėlių ir investicijų draudimas“.

Procesinės 5 proc. dydžio metinės palūkanos bus skaičiuojamos nuo kreipimosi į teismą iki teismo sprendimo. Kadangi teismo procesas daugeliui indėlio sertifikatų turėtojų iki faktinio pinigų gavimo užtruko daugiau kaip trejus metus, palūkanos ir turėtų būti išmokėtos už visą šį laikotarpį. Jei indėlių sertifikato turėtojui buvo išmokėta 100 tūkst. draudimo išmoka, po šio teismo sprendimo jam papildomai turi būti išmokama po 5 tūkst. eurų už kiekvienus teismo proceso metus, bendrai išmoka vienam asmeniui gali siekti ir netoli 15 tūkst. eurų.

Profesinės advokatų bendrijos „TRINITI LT“ partneris Deivis Valiulis, atstovavęs Snoro sertifikatų turėtojus nuo 2012 metų, sako, kad „Snoro“ indėlių sertifikatų turėtojams po šio teismo sprendimo pagaliau bus kompensuota nors dalis nuostolių, kuriuos jie patyrė dėl „Indėlių ir investicijų draudimas“ neteisėtų veiksmų.

„Teko vėl nukeliauti iki Lietuvos Aukščiausiojo Teismo, jog „Indėlių ir investicijų draudimas“ būtų įpareigotas ne tik išmokėti draudiminę išmoką, bet ir vykdyti Civiliniame Kodekse numatytą pareigą - prievolę praleidęs skolininkas privalo mokėti penkių procentų dydžio metines palūkanas už sumą, kurią sumokėti buvo praleistas terminas“, - sako D.Valiulis.

Kaip žinoma, 2015 metais Lietuvos Aukščiausiasis Teismas konstatavo, kad banko „Snoras“ indėlių sertifikatams turi būti taikoma draudiminė apsauga. Tai reiškė, kad banko „Snoras“ klientai buvo įsigiję apsaugotą finansinę priemonę ir už jos praradimą turi būti išmokėta draudimo išmoka. Advokatas Deivis Valiulis gindamas savo klientų - indėlių sertifikatų savininkų, - teises ir interesus dar 2012 m. pabaigoje inicijavo teismo procesą, kuris pasibaigė indėlių sertifikatų savininkams palankiu Aukščiausiojo Teismo sprendimu.

Bankas „Snoras“ bankrutavo 2011 metais. Tuomet Vyriausybės sprendimu buvo sustabdyta banko veikla, dėl galimo banko kreditinių įsipareigojimų nevykdymo bei dėl įtarimų banko vadovams neskaidria finansine veikla nušalinti jos vadovai. Visas banko akcijas perėmė valstybė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių