Socialinių pašalpų gavėjų smarkiai sumažėjo

  • Teksto dydis:

Pirmąjį šių metų pusmetį, palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, vidutiniškai per mėnesį socialinę pašalpą gavusių asmenų skaičius sumažėjo 26,2 proc. (nuo 215,6 iki 159,2 tūkst. asmenų), o išlaidos socialinei pašalpai mokėti sumažėjo 28 proc. (nuo 289,9 iki 208,8 mln. litų).

Tokius duomenis trečiadienį paskelbė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, pažyminti, kad pasiteisina piniginės socialinės paramos sistemos pertvarka, kai pašalpos teikimas perduotas savivaldybėms.

„Nuo naujos tvarkos įsigaliojimo prabėgus pusmečiui galime drąsiai teigti, kad sprendimas socialinės pašalpos teikimą perduoti savivaldybėms vykdyti savarankiškajai savivaldybių funkcijai pasiteisino – parama tapo taiklesnė ir skaidresnė“, - pranešime spaudai teigė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė.

Socialinės pašalpos gavėjų skaičius, vertinant pusmečio rezultatus, labiausiai mažėjo Kretingos rajono (47 proc.), Kaišiadorių rajono (43 proc.), Rietavo (42 proc.), Kelmės rajono (41 proc.) ir Neringos (39 proc.) savivaldybėse.

Vidutiniškai per vieną 2014 metų pirmo pusmečio mėnesį socialinę pašalpą gavo 159,2 tūkst. asmenų (5,4 proc. visų Lietuvos gyventojų).A.P

abedinskienė žurnalistams Vyriausybėje trečiadienį aiškino, kad įtakos mažėjančiam pašalpų gavėjų skaičiui turėjo ne tik paramos skirstymo perdavimas savivaldybėms, bet ir augantis užimtumas regionuose, padidėjusi minimali alga.

Ji taip pat sakė, jog ministerija yra parengusi siūlymus, kad nuo 2015 metų būtų pereita prie vienodo piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams teikimo modelio visose savivaldybėse, kuomet tiek socialinę pašalpą, tiek būsto šildymo išlaidų bei geriamojo vandens išlaidų ir karšto vandens išlaidų kompensacijas savivaldybės teiktų vykdydamos savarankiškąją savivaldybių funkciją. Šiuo metu ir pašalpas, ir kompensacijas skirto Panevėžio, Akmenės, Radviliškio, Raseinių ir Šilalės rajonų savivaldybės.

„Šiai dienai penkios pilotinės savivaldybės iš tiesų savarankiškai skirsto tiek socialinę piniginę paramą, tiek kompensacijas, 55 likusios - tiktai socialinę piniginę paramą. Todėl bus mūsų siūlymai - ir iš tiesų jau yra pristatyta ir institucijoms, ir Savivaldybių asociacijai - būtent dėl to, kad kaip savarankiška funkcija būtų perduota ir kompensacijų už šildymą skirstymas savivaldybės žinion“, - sakė ministrė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Darbo birža

Darbo birža portretas
Kada nustosit mokėti pašalpas nedirbusiems dešimtmečiais? Darbo pasiūlymų jie gauna dešimtimis, bet vis tiek nedirba. Gal gana šerti dykaduonius? Darbų yra.

Darbo birža

Darbo birža portretas
Kada nustosit mokėti pašalpas nedirbusiems dešimtmečiais? Darbo pasiūlymų jie gauna dešimtimis, bet vis tiek nedirba. Gal gana šerti dykaduonius? Darbų yra.

juokai

juokai portretas
Jei nemokėsit visai, galėsit didžiuotis dar labiau.Bet nuo to gyvenimas nepagerės.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių