Stichijų pasekmės: svogūnų derlius – mažiausias nuo 2006 metų

  • Teksto dydis:

ES svogūnų derlius šįmet siekia 5,16 mln. tonų, o tai 15 proc. mažiau nei praeitais metais, kai derlius sudarė 6,108 mln. tonos, nurodoma statistiniame „Agrorinkos“ leidinyje.

„Šiais metais svogūnų derlius ES bus mažiausias nuo 2006 metų. Derliaus sumažėjimui turėjo įtakos nepalankios gamtinės sąlygos, nes pavasarį buvo liūtys, o vasarą pasėliai kentėjo nuo karščio ir sausros“, - rašoma leidinyje.

Taip pat teigiama, kad viena iš derliaus mažėjimo priežasčių - šįmet 3 proc. sumažėjęs svogūnų pasėlių plotas.

Didžiausias svogūnų derliaus sumažėjimas užfiksuotas Nyderlanduose - šalies ūkininkai išaugino 860 tūkst. tonų svogūnų - tai 35 proc. mažiau nei pernai.

Esant mažesniam svogūnų derliui, išaugo jų kainos: Lietuvoje kaina pakilo 2,1 karto ir dabar sudaro 0,31 euro už kilogramą, Vokietijoje kainos išaugo 3,8 karto, Latvijoje - 1,8 karto.

ELTA primena, kad dėl vasarą vyravusios stichinės sausros visoje Europoje ūkininkai skaičiavo milijardinius nuostolius. Anksčiau Lietuvos daržovių augintojų asociacijos valdybos pirmininkė Daiva Šateikienė Eltai prognozavo, kad dėl sausros svogūnų derlius šįmet bus 30 proc. mažesnis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių