Stokholmo arbitražas pradeda nagrinėti Lietuvos ir „Gazprom“ ginčą

  • Teksto dydis:

Stokholmo arbitražas pradeda nagrinėti Lietuvos Vyriausybės ieškinį Rusijos dujų koncernui „Gazprom“ dėl milijardinės kompensacijos už per brangiai pirktas dujas.

Stokholmo arbitraže bylos klausymai vyks liepos 1-10 dienomis Paryžiuje, o galutinio arbitražo sprendimo galima tikėtis šių metų pabaigoje ar kitų metų pradžioje.

Klausymuose dalyvaus energetikos ministras Rokas Masiulis, Energetikos ministerijos atstovai bei jos pasamdyti teisininkai.

Lietuva 2012 metų spalį kreipėsi į Stokholmo arbitražą dėl maždaug 1,4 mlrd. eurų permokos, kuri susidarė dėl 2004-2012 metais „Gazprom“ Lietuvai per brangiai tiektų dujų, grąžinimo.

Premjeras Algirdas Butkevičius kovą teigė, kad Stokholmo arbitražui priėmus Lietuvai palankų sprendimą, iš „Gazprom“ gauta kompensacija būtų atiduota šalies vartotojams. Vis dėlto nebuvo konkretumo, kaip pinigai juos pasiektų. Taip pat neatmetama, kad lėšos galėtų būti skirtos visuomenei svarbiems dujų infrastruktūros projektams.

Kai kurie BNS kalbinti analitikai tuomet teigė, kad Vyriausybės noras parodyti „Gazprom“, jog pinigai už permokėtas dujas bus grąžinti galutiniams vartotojams, yra geras sprendimas ir gali pasitarnauti jai arbitražo byloje.

Pernai gegužę, bendrovei „Lietuvos dujos“ pagrasinus nauju arbitražu, „Gazprom“ maždaug 20 proc. sumažino dujų kainą įmonei, kuri tiekė dujas visiems gyventojams ir daliai komercinių vartotojų. Kaina buvo sumažinta už dujas, tiektas bei tiekiamas 2013-2015 metais.

Europos Komisija, baigusi 3 metus trukusį tyrimą dėl „Gazprom“ galimo piktnaudžiavimo monopoline padėtimi kai kuriose Vidurio ir Rytų Europos šalyse, šių metų balandį pareiškė, kad koncernas galėjo nustatyti nesąžiningas dujų kainas bei piktnaudžiauti padėtimi.

Balandžio pradžioje „Gazprom“ atsiėmė ieškinį prieš Lietuvą Jungtinių Tautų UNCITRAL arbitraže dėl ES trečiojo energetikos paketo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių