Sulčių spaudėjai ruošiasi derliui

Po gero pernykščio obuolių derliaus šiais metais verslininkai susigundė griebtis sulčių spaudimo paslaugų, nors akivaizdu, kad šie metai obuoliais nebus gausūs.

Po gero pernykščio obuolių derliaus šiais metais verslininkai susigundė griebtis sulčių spaudimo paslaugų, nors akivaizdu, kad šie metai obuoliais nebus gausūs.

Ryžosi naujovėms

Klaipėdietis verslininkas Laimonas Lopata šiais metais sumanė išbandyti jėgas naujoje veikloje ir uostamiestyje, ir Kretingoje įrengęs dvi sulčių spaudimo linijas.

"Ruošiamės obuolių sezonui, todėl ieškome darbuotojų. Viskas priklausys nuo gamtos. Mes teiksime paslaugas žmonėms, jie atsigabens savo obuolius, mes išspausime sultis", – pasakojo verslininkas.

Gyventojai savo sodo gėrybes atveš į spaudyklą, ten iš jų išspaus sultis, pasterizuos, išpilstys į patogią tarą.

"Šiuo metu vienai spaudyklai mums reikia 10 darbuotojų, kad jie galėtų dirbti dviem pamainomis. Tai nėra sunkus fizinis darbas, nes pas mus linija beveik automatizuota, tai – ne savadarbis įrenginys", – tvirtino L.Lopata.

Išlaikys per žiemą

Pasak verslininko, jis pajuto, kad žmonės pribrendo naujovėms, todėl ryžosi įkurti sulčių spaudyklas.

Penki litrai išspaustų sulčių su spaudėjų pakuote žmogui kainuotų pusaštunto lito. Prekybos centruose sulčių gėrimo 1 litras kainuoja 3,5 lito.

Taigi savas sultis spausti tris kartus pigiau nei pirkti parduotuvėje.

Sultys bus pasterizuojamos, vadinasi, jas bus galima išlaikyti ilgesnį laiką. Teigiama, kad taip išpilstytas sultis bus galima laikyti iki 2 metų, o atsidarius pakuotę, jos nesurūgs apie du mėnesius.

"Atsukus kamštelį, į pakuotę deguonis nepatenka. Ir kol sultys neturi sąlyčio su deguonimi, bakterijos nepradeda gyvuoti. Mes sultis pasterizuojame, todėl išnaikinamos visos bakterijos", – tikino verslininkas.

Šioje spaudykloje bus spaudžiamos įvairių vaisių ar uogų sultys, taip pat jos gali būti maišomos su aviečių, aronijų ar serbentų sultimis. Šitoks mišinys kainuotų šiek tiek brangiau.

Obuolių gausos nebus?

Kol kas sulčių spaudykla neveikia, nes dar nesubrendo obuoliai. Sezonas paprastai prasideda rugpjūčio pabaigoje.

"Iš to, ką matome, šiais metais obuolių bus mažai, bet tai – gamta, mes jos nepakeisime. Tačiau, mano žiniomis, sulčių spaudyklų šiemet Klaipėdoje turėtų būti nemažai", – teigė L.Lopata.

Klaipėdos universiteto Botanikos sodo vadovė Rūta Ona Žadeikienė irgi patvirtino, kad šie metai ne patys gausiausi obuoliais.

"Tos obelys, kurios pernai davė gausų derlių, šiais metais vaisių kažkodėl nemezgė, taip būna ne kasmet. Šiemet geriau užderėjo ankstyvosios veislės, žieminių obuolių bus mažiau", – tikino R.O.Žadeikienė.

Pasak Botanikos sodo vadovės, žmonės neskuba veisti naujų sodų. Regione esą yra keli privatūs medelynai, tačiau obuolių supirkimo kainos būdavo nedidelės, o ir ne kasmet juos supirkdavo, todėl nauji sodai sodinami vangiai.

Beveik nebėra ir kas perdirba obuolių sulčių perteklių, nes tiek, kiek prispaudžiama, jų Lietuvoje neišgeriama.
Tad garantijų, kad šiemet bus pelningas naujai pradėtas sulčių spaudimo verslas, irgi nėra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

maja

maja portretas
puiku , kad bus naujoviska spaudykla ir Klaipedoje !nerialiai patogu i tuos maiselius
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių