Susikalbėti su Rusija nebus lengva

Rusija ir toliau išlieka pagrindine Lietuvos eksporto kryptimi, tačiau ekonominiai santykiai tarp abiejų šalių tebėra įšalę. Rusijos ambasadorius Lietuvoje Aleksandras Udalcovas netgi pareiškė, kad lietuviškam verslui grįžti į Rusijos rinką beveik neįmanoma.

Anot SEB banko ekonomisto Gitano Nausėdos, net ir mažėjant eksportui į Rusiją ši šalis išlieka pagrindine Lietuvos eksporto kryptimi. Taip yra dėl to, kad mažėja Lietuvos eksportas į kitas valstybes.

"Esu sakęs, kad 2016 m. Rusija nebus pagrindine Lietuvos prekybos partnere, bet iki šiol to nematyti. Taip nutiko todėl, kad eksportas mažėjo ir į kitas rinkas. Eksportas mažėjo į daugelį rinkų dėl to, kad mažėjo eksporto kainos: naftos produktai, maisto produktai, pieno produktai, trąšos pigo ir susiklostė situacija, kad į Rusiją eksporto kritimas nebuvo toks didelis kaip į kitas rinkas", – pristatydamas naujausią SEB banko makroekonomikos apžvalgą aiškino G.Nausėda.

Rusija rengia "dovanėlę" keliautojams ir vežėjams – anot žiniasklaidos, už teisę kirsti jos valstybės sienas kitąmet gali tekti patuštinti pinigines.

Esą mokestis bus renkamas iš visų automobilių vairuotojų ir net už geležinkeliu vežamus krovinius. Tiesa, Lietuvos institucijų atstovai pažymėjo, kad kol kas nieko nežino apie tokius kaimyninės šalies, su kuria Lietuva turi keturis valstybės sienos kirtimo punktus, sumanymus.

Vis dėlto tokia praktika nebūtų nauja, nes panašūs mokesčiai kai kuriose Europos šalyse ir dabar renkami.

Kad ekonomika – glaudžiai susijusi su politika, parodė Rusijos atstovybės Lietuvoje vadovo A.Udalcovo pareiškimas apie tai, kad Lietuvos verslas nesitikėtų sugrįžti į Rusijos rinką. Rusijos Žemutinio Naugardo srities gubernatorius Valerijus Šancevas neseniai pareiškė, jog Lietuva šiuo metu yra 27-oje vietoje tarp srities šalių partnerių.

"Tai geri rezultatai, bet drauge suprantame, kad turime bendrų interesų, kur ne visos galimybės išnaudotos. Susitarėme, kad yra prasmės steigti darbo grupę, kuri analizuotų ir nustatytų konkrečias bendradarbiavimo plėtojimo kryptis", – teigė jis ir  pridūrė, kad Lietuva galėtų būti tarpininke tarp Rusijos ir ES, plėtojant verslo ryšius.

Siūlymas Lietuvai tapti tarpininku eksportui į ES užkliuvo Maskvai.

Rusijos ambasadorius Lietuvoje suskubo pareikšti, kad mūsų šalies verslui grįžti į Rusijos rinką beveik neįmanoma. A.Udalcovas pažymėjo, kad valstybės, aktyviausiai palaikančios sankcijų politiką Rusijai, apsiskaičiavo. Jo teigimu, anksčiau ar vėliau ES sankcijos Rusijai bus panaikintos, o priešiškų valstybių verslas, tokių kaip Lietuva, liks išstumtas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jonas

jonas portretas
komentatoriai nejau jus isivaizduojate kad vova atsius laiska su prasimu pradeti tiekti pieneli ir ju produktus ir kita produkcija?????manau netgi tie kur serga rusofobija,supranta kad taip neivyks.........kas toliau...??????kosovas atsiskyre be referendumo!!!!!krimas atsiskyre su referendumu......gruzijos osetijos kara pradejo gruzija!!!!!paskui gavo per sikna,pastate i kampa kad daugiau taip nedarytu....;)!!!izraelis okupaves palestinos zemes.......ar ivestos sankcijos?????ne;)amerika pasirasineja milijardines ginklu tiekimo sutartis....!!!!!!!kas odesoje gyvus zmones sudegino???????o kiek dar prisaudyta,apie ka europos ir musu spauda tyli!!!kas sudraske iraka,libija,sirija...????demokratiski jankiai su savo sebrais is nato,is kur teroristai gauna ginklus ir finansavima????is tu saliu kurios ira jankiu partneriai......taigi....ir vel rusai puola......400 kariniu baziu uz jankyno ribu,kacapai...????tik sirijoje...!!!!!!!!!taigi.........

xx

xx portretas
Dar daugiau nuolaidziaukit bijot didinti sankcijas jam to tik ir reikia. Naftos kaina kyla rusu optimizmas kyla.Jelcenui atejus i valdzia garsiai sauket kad rusija reikalinga stipri. O Lietuvai siulet patyleti !!! Ko norjot ta ir gavot.

taigi

taigi portretas
Susikalbėti su girta lt tikrai nelengva, bet kam rūpi tos suskilusios klumpės.
VISI KOMENTARAI 10

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių