Suskaičiuokite patys: kokia kompensacija už šildymą priklauso jums

  • Teksto dydis:

Gyventojai, norintys sužinoti, kokią būsto šildymo kompensacija jie gali gauti, tai galės padaryti internetu. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija antradienį pristatė tam skirtą skaičiuoklę.

„Kad suvaldytume žmonių srautus, norinčių pasitikrinti, ar jiems priklauso parama, sukūrėme skaičiuoklę. Pasitikrinus ir pamačius, kad asmenims priklauso parama, juos kviečiame kreiptis į savivaldybę. Tie, kurie susitvarkys visus reikalingus dokumentus iki šildymo sezono, sąskaita už šildymą ateis jau sumažinta iki mokėtinos ribos, o jei vėliau, tuomet vėliau bus galima susigrąžinti lėšas už paskutinius du mėnesius“, - antradienį spaudos konferencijoje kalbėjo socialinės apsaugos ir darbo viceministras Eitvydas Bingelis.

Dėl kompensacijos gali kreiptis gyventojai, kurių išlaidos šildymui viršija 10 proc. jų pajamų. Nuo 2018 metų, padidinus PVM lengvatą iki 15 proc., žadama iki 15 proc. kilstelti ir pajamų, išleidžiamų šildymui, kartelę.

Ministerijos Piniginės paramos skyriaus vedėja Svetlana Kulpina teigė, kad pirmąjį pusmetį kompensacija už centralizuotą šilumą siekė 20,6 euro, o naudojantiems kitas kuro rūšis - 36,7 euro.

„Apie 70 proc. kompensacijų gavėjų yra pensinio amžiaus žmonės, bet matome, kad į pasikeitus reguliavimui ir sumažinus pajamų kartelę, į sistemą pateks ir dirbantiejim uždirbantieji minimalų atlyginimą, vieni gyvenantys asmenys, gali būti šeimos su vaikais. Aktualiausios kompensacijos bus ten, kur yra brangesnis šildymas ir mažesnės žmonių pajamos. Daugiausiai kompensacijų gavėjų bus Akmenės rajone, Kalvarijų savivaldybėje, Alytaus mieste, mažiausias gavėjų skaičius bus didmiesčiuose“, - kalbėjo S.Kulpina.

Jos teigimu, internetinė skaičiuoklė yra preliminari, o skiriant paramą, kiekviena savivaldybė vertins ir paraiškėjų turtą.

Nuo birželio panaikinus pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą šildymui, kartu nuspręsta išplėsti kompensacijų už šildymą gavėjų ratą. Dabar jas gali gauti šeimos, kurių išlaidos šildymui, nepriklausomai nuo šildymo būdo, siekia daugiau nei 10 proc. jų pajamų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos skaičiavimais šiuo metu į kompensacijas pretenduoja apie 250 tūkst. gyventojų. 2016 metais kompensacijoms už šildymą ir karštą vandenį iš viso išleista 17,9 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vova

Vova portretas
As nesuprantu mano mociute kiekvenus metus gauna vis maziau kompensacijos 2015 gavo 320 2016 220 o sais jau tik 120 euru kodel taip mazina ar cia je patis sprendzia kad uzteks kai masina malku kainuoja 230 euru tai uz ka silditis kai tiek negauni?

jurate

jurate portretas
tai kur ta skaiciuokle kur yra duokit

...

... portretas
CHE: "... o skiriant paramą, kiekviena savivaldybė vertins ir paraiškėjų turtą" - o kadangi tas butas taip pat turtas, tai kompensacijos NIEKAM nepriklauso: te bobutės tą butą paverčia akcijomis, ir jas pardavinėdama galės 'ilgai ir laimingai'gyvent; KODĖL Valstybė turi padėt svetimą turtą išlaikyt, kuris paskui nežinia kam atiteks.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių