Sutaupyti milijonai praturtėti neleis

Šiems metams ekonomikos prognozių pažėręs ekonomistas Nerijus Mačiulis pažymėjo, kad didžiausia šiųmetė gera žinia – naftos kainos, tačiau juodojo aukso kainų kryčio atnešama nauda gali nekompensuoti visų numatomų negandų.

Šiems metams ekonomikos prognozių pažėręs ekonomistas Nerijus Mačiulis pažymėjo, kad didžiausia šiųmetė gera žinia – naftos kainos, tačiau juodojo aukso kainų kryčio atnešama nauda gali nekompensuoti visų numatomų negandų.

Prognozuoja algų didėjimą

N.Mačiulis prognozuoja, kad vidutinė naftos kaina šiemet bus 35 proc. mažesnė nei pernai. Dėl to Lietuvos vairuotojai turėtų sutaupyti 236 mln. eurų, o tai sudaro maždaug 1 proc. visų namų ūkių išlaidų. "Vienas vairuotojas per metus sutaupys vidutiniškai 143 eurus", – paskaičiavo "Swedbank" vyriausiasis ekonomistas N.Mačiulis.

Dėl pingančių energetinių išteklių yra sumažinta ir infliacijos prognozė. Prognozuojama, kad kainos šiemet augs tik 0,7 proc.

Ekonomisto teigimu, šie teigiami faktoriai nebūtinai reiškia didesnį vidaus vartojimą. Išliekant geopolitiniams neramumams ir blogėjant ekonomikos aplinkai, žmonės bus labiau linkę sutaupytus pinigus patikėti taupyklei, o ne išleisti.

N.Mačiulis prognozuoja ir tolesnį spartų darbo užmokesčio augimą. Šiemet jis turėtų padidėti 5 proc., o 2016 m. augimas turėtų siekti iki 6,5 proc. Kitais metais, pasak N.Mačiulio, gali didėti ir minimalus, ir viešojo sektoriaus atlyginimai – juk artės naujo Seimo rinkimai.

Rekomenduoja plano nepervertinti

Naftos pigimas turės ne tik teigiamų padarinių. Juodojo aukso kainos kritimas turi neigiamos įtakos Rusijos ekonomikai, tą pajus visi, kieno veikla susijusi su šios šalies rinka. Ekonomistai apskaičiavo, kad, nepaisant politinės įtampos, ekonomikos sankcijų, embargo ir pingančio rublio, Lietuvos eksportas į Rusiją 2014 m. vis dar augo, tačiau Rusijoje padėtis dar labiau pablogėjo – ji yra panašios būklės, kokios buvo per 2009 m. krizę, ir Lietuvos eksportui tai nebegalės neturėti įtakos.

Ekspertų prognozėmis, eksportas į Rusiją šiemet susitrauks daugiau nei 10 proc. Neigiami lūkesčiai turės įtakos įmonių investicijoms. Tiesa, euro zonos ekonomika, prognozuojama, pamažu atsigaus, tačiau pervertinti euro zonos ekonomikos skatinimo plano N.Mačiulis nelinki. "Nereikėtų pervertinti trilijono eurų plano. Tai ne tokio masto skatinimas, koks buvo Jungtinėse Valstijose ar Didžiojoje Britanijoje", – teigė ekonomistas.

Jo teigimu, netgi atsigaunanti euro zonos ekonomika neatsvertų negatyvios Rytų ekonomikos įtakos, tad Lietuvos ekonomikos augimas, tikėtina, bus gerokai lėtesnis, nei anksčiau prognozuota.

Statistiką pagerins pensininkai

"Swedbank" ekspertai 2015 m. bendrojo vidaus produkto (BVP) augimo prognozę mažina vienu procentiniu punktu, iki 2,3 proc. Augimas 2016 m. turėtų paspartėti iki 3,5 proc., tačiau ir jis bus šiek tiek lėtesnis, nei prognozuota anksčiau. Be to, neigiami šių metų faktoriai gali išlikti ir kitąmet.

Dėl visų šių neigiamų tendencijų iš esmės negerės ir užimtumo rodikliai. Tiesa, nedarbo rodikliai pagerės: šiemet nedarbas sumažės iki 9,7 proc. ir 8,5 proc. 2016 m. Tačiau pagrindinė šio rodiklio pagerėjimo priežastis nebus optimistiška. "Pagrindinė nedarbo mažėjimo priežastis bus visuomenės senėjimas – į pensiją išeis daugiau žmonių, nei į darbo rinką įsilies jaunuolių", – teigė N.Mačiulis.

Finansų ministerija laikosi optimistiškų prognozių, o ministras Rimantas Šadžius teigia, kad neva pats gyvenimas šluosto nosis pesimistiškiems ekonomistams. "Džiugu, kad komentatorių prognozes paneigė pats gyvenimas ir nuoseklus Finansų ministerijos darbas. 2014 m. numatytas akcizų surinkimo planas buvo nei optimistinis, nei rožinis, o realus, nes faktiškai akcizų surinkta per 118 mln. litų daugiau, nei buvo suplanuota, o akcizų surinkimo planas įvykdytas beveik 104 proc.", – sakė R.Šadžius.
Svarstant šių metų biudžetą buvo remiamasi 3,4 proc. BVP augimo prognoze. Kiti rodikliai prognozuoti menkesni.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių