„Svarbios detalės“: kaip išgyventi iš 190 eurų?

  • Teksto dydis:

Skolų prispaustas žmogus gali ryžtis bet kam – net ir savižudybei, o skolų išieškojimo sistema Lietuvoje spraudžia į dar didesnį skurdo ir nevilties ratą. Vilnietė Marytė Kiškienė jau aštuonerius metus neišbrenda iš skolų, o dabar jos laukia iškeldinimas iš būsto.

„Aš pasiėmiau paskolą. Nesu tobula, darau klaidų. Mes nė vienas nesam tobuli. Aš norėjau tiesiog geriau gyventi“, – jau šį vakarą LRT televizijos pokalbių laidoje „Svarbios detalės“ su ašaromis akyse kalbės M. Kiškienė.

Tačiau antstoliai ašaromis netiki. Kaune dirbanti antstolė Sonata Vaicekauskienė patvirtina, kad gatvėn iškeldinamų žmonių skaičius didėja. Vien per praėjusius metus antstoliai iškeldino apie 1600 žmonių.

Laidos „Svarbios detalės“ svečiai – vilnietis Gintaras, šiuo metu gyvenantis nakvynės namuose, kaunietė Birutė, teisininkė Lidžita, Seimo narys Naglis Puteikis kėlė ir kitus skolininkams aktualius klausimus – kaip žmogui išgyventi iš 190 eurų?

Pagal dabar galiojančius teisės aktus, Lietuvoje antstoliai iš skolininkų gali nuskaičiuoti pusę minimalaus darbo užmokesčio, vadinasi, pragyvenimui lieka 190 eurų, neatskaičius mokesčių. Studijos svečių teigimu, yra gerokai per didelės ir išieškojimo išlaidos. Apie atsakingą skolinimąsi kalbantys antstoliai iš į bėdą patekusių žmonių savo vykdymo išlaidoms nuskaičiuoja ne ką mažiau, nei greitųjų kreditų bendrovių nustatytos palūkanos.

„Žmogus mato, kad kažkas vyksta neteisingai. Išieškojimo procesas yra vykdomas labai netobulai, o to išlaidos Lietuvoje yra neadekvačiai didelės. Kuo ilgesnis procesas, kuo žmogus yra nemokesnis, tuo jos labiau auga“, – sako teisininkė Lidžita.

 

Kiek uždirba antstoliai? Į tai pokalbių laidos „Svarbios detalės“ metu taip pat bus atsakyta – savo darbo užmokestį įvardijo studijoje viešėjusi antstolė S. Vaicekauskienė.

Istorijų, kada žmonės piktinasi antstolių darbo metodais, Lietuvoje netrūksta. Tačiau ar naujoji Vyriausybė yra numačiusi permainų? To studijoje laidos vedėja Živilė Kropaitė tiesiai paklaus teisingumo ministrės patarėjo Giedriaus Mozūraičio.

„Emigracija, alkoholis, nusivylimas, pagaliau – savižudybės. Tam gali ryžtis skolų prispaustas žmogus. Tačiau ar tiesa, kad problema – tik antstolių nesupratingumas ir veiksmai, o gal greičiau – toks mūsų valstybės požiūris į žmogų? Tegul ir į tokį, kuris kartais pats kaltas dėl savo bėdų. Tačiau ar nė vienas iš mūsų niekada nesame suklydę? Kartais – labai skausmingai”, – sako laidos „Svarbios detalės“ vedėja Ž. Kropaitė.

Į bėdą patekusių žmonių ir antstolių bei įstatymų leidėjų akistata aktualių pokalbių laidoje „Svarbios detalės“ – šį vakarą 21.30 val. per LRT televiziją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Visi užmiršta

Visi užmiršta portretas
pagrindinį priesaką:Valstybė turi ginti savo pilietį.Šiuo atveju-savo pilietę.Būtinai stoti ne į bankų bet į fizinio(juridinio)asmens pusę.Ir kad panašių atvejų nebūtų teisėsaugininkai privalo įsikišti į sutarčių sudarymo procesą,uždrausti žmonėms pavojų keliančius dalykus.Juk mes nei vienas nesame teisininkai.O kiek reklamų raginančių be sunkumų imti kreditus...Manau kad kokioje Amerikoje ši moteris tikrai atrastų iš ko prisiteisti žalą dėl jos apiplėšimo.Argi nežinome kaip bankai sukčiauja, ,,suvynioja"sutartis taip, kad velnias ten ir supras.O anstoliai-maitvanagiai dažniausiai ,,augina paršelį kol jis pavirsta į bekoną", t.y.piktybiškai laukia kol delspinigiai užaugs iki protu nesuvokiamo dydžio.Seniai jau jų darbas pavirtęs į pasipinigavimą ir tikrai ne į teisėtą veiklą.Nėra ką ir diskutuoti

Juozas

Juozas portretas
Labai neaiški ta istorija, paėmė paskolą, perkeido pinigus jabakui, tas davė dubą, o ji dabar baisi auka, nes nesugeba iš jo giminių pinigus atgauti, nesuprantu kodėl dėl to kalti anstoliai...

Anonimas

Anonimas portretas
Skola yra ,ir ją priklauso gražinti.Tik mūsų valstybėje vykdoma atitinkama politika-bankai siautėja,jų niekas nekontroliuoja,o antstolių kontorų ant kiekvieno kampo pridygę...Ar žmones reikia terorizuot?Manau,kad ne. Sutvarkyti bankines nesąmones,sumažinti antstolių,prokurorų,seimo narių skaičių,ir atsigręžti į nuskurdintus Lietuvos žmones.Taigi pirmyn,valstiečiai-darbų daug laukia!
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių