Sveikatos priežiūros įstaigos naujovėms ruoštis neskuba

  • Teksto dydis:
Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Pernai Europos Komisija patvirtino labai griežtą Bendrąjį duomenų apsaugos reglamentą (BDAR), kuris visoje ES įsigalios kitų metų gegužę. Specialistai pastebi, kad kol kas daugelis šalies įmonių apie naujoves net nežino arba joms nesiruošia, tarp labiausiai pasitempti privalančių – sveikatos priežiūros įstaigos.

Praėjusią savaitę "Kauno dienos" organizuotoje konferencijoje "Revoliucija duomenų apsaugos srityje: kam turime pasiruošti 2018 m.?" dalyvavusios Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos (VDAI) direktoriaus pavaduotojos Ritos Vaitkevičienės manymu, nuosekliai naujiems BDAR reikalavimams ruošiasi tik didžiosios privataus sektoriaus atstovės – užsienio kapitalo įmonės, elektroninių ryšių operatoriai, bankai, IT kompanijos, draudikai.

"Kai kurie netgi specialiai pasamdė teisininkus arba pasiruošė įdarbinti duomenų apsaugos pareigūnus. Mažos ir vidutinio dydžio bendrovės bei savivaldybės, jų įmonės yra sunkiausioje padėtyje, joms reikėtų pasitempti labiausiai", – įsitikinusi R.Vaitkevičienė.

Apie kitų metų gegužę įsigaliosiančius reikalavimus Europos Komisija informavo pernai pavasarį, davė dvejus metus pasiruošti, tačiau pasiruošimo laikotarpį produktyviai išnaudoja ne visi. VDAI Informacijos ir technologijų skyriaus vyriausioji specialistė Raminta Sinkevičiūtė-Šečkuvienė sakė pastebinti, kad nemažai įmonių apskritai nežino apie naujus reikalavimus ir sankcijas. Ypač pasitempti turėtų sveikatos priežiūros įstaigos, kurios naujovėms nesiruošia, bet saugo labai daug asmenų duomenų.

Duomenų valdytojams ir tvarkytojams, neužtikrinus tinkamos duomenų apsaugos, kils ir teisinė atsakomybė, jie taip pat gali prarasti gerą reputaciją.

"Duomenų valdytojams ir tvarkytojams, neužtikrinus tinkamos duomenų apsaugos, kils ir teisinė atsakomybė, jie taip pat gali prarasti gerą reputaciją", – kalbėjo R.Sinkevičiūtė-Šečkuvienė. Už gegužės 25 d. įsigaliosiančio BDAR pažeidimus grės ir milijonus eurų galinčios siekti baudos.

Specialistų teigimu, didelėms įmonėms visiškai pasiruošti BDAR įgyvendinimui gali prireikti pusmečio. Mažesnėms įmonėms gali pakakti ir mėnesio. Tačiau tik tuo atveju, jei ruošiamasi labai aktyviai, dalyvaujama specialiuose seminaruose, konferencijose, kuriose išaiškinamas visos BDAR subtilybės, kurių yra labai daug.

"Atrodo, kad iki gegužės mėnesio dar labai daug laiko, tačiau reikalavimų yra labai daug, o jiems visiems pasiruošti reikia ne tik daug laiko, bet ir žinių. Be specialistų patarimų ir konsultacijų tai padaryti labai sunku", – pastebėjo praėjusią savaitę duomenų apsaugos klausimams skirtoje "Kauno dienos" konferencijoje dalyvavęs Kauno valstybinio muzikinio teatro vadovo pavaduotojas Rimantas Lekavičius.

Sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams pritaikytas seminaras "Revoliucija duomenų apsaugos srityje 2018 m." Kaune vyks kitą antradienį, gruodžio 12 d. Seminare pranešimus skaitys ne tik teoriškai BDAR reikalavimus išmanantys, bet ir praktiškai juos įgyvendinantys specialistai.

Registruotis į seminarą galima e. p. konferencijos@kaunodiena.lt, tel. (8 37) 302 228, mob. 8 685 02 970, internetu konferencijos.diena.lt.

Renginio kaina dalyviui – 100 eurų + PVM. Jei dalyvauja du ar daugiau asmenų iš vienos įmonės – kaina 90 eurų + PVM.



NAUJAUSI KOMENTARAI

eisim

eisim portretas
nes seminaras reikalingas musu ambicingumui,motyvacijai ir sekmes siekimui[.kaina normali-mazesne nei paros kaina Grand Spa Luxury]

Anonimas

Anonimas portretas
gydymo įstaigoms net seminaras per brangus, ką jau kalbėti apie visavertį pasiruošimą duomenų apsaugos reikalavimams.

rasa

rasa portretas
bet jau seminaro kaina..... neraeli ir neatitinkanti medicinos darbuotojų uždarbį...,
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių