A. Sysas: nenormalu, kai už tą patį darbą vieni moka 300, o kiti – 800 eurų

  • Teksto dydis:

Viešas atlyginimų skelbimas padėtų kovoti su šešėline ekonomika, įsitikinęs Seimo vicepirmininkas, socialdemokratas Algirdas Sysas. Anot jo, bendrovės, kviesdamos darbuotojus, skelbia vieną užmokestį, tačiau „Sodrai“ deklaruoja visiškai kitus atlygius.

„Vidutinis statistinis lietuvis išleidžia daugiau negu uždirba, vadinasi, dalis tų pinigų cirkuliuoja neapskaičiuoti, ar vokelių pavidale, kitokia forma. Dalis verslo sukčiauja. (...) Jie kviesdami žmones į darbą skelbime rašo, kad vidutinis atlyginimas 1 tūkst. eurų. Pasižiūri „Sodros“ statistiką ir matai, kad tos firmos vidurkis yra 203 ar 250 eurų. Arba ten yra juodoji buhalterija, vokeliai, arba tokios firmos apgauna žmones“, - Žinių radijui trečiadienį sakė A.Sysas.

Jis įsitikinęs, kad įmonių mokamų atlyginimų skelbimas parodytų, kokius atlyginimus moka tose pačiose sferose dirbančios įmonės.

„Aš manau, tai paskatintų matyti, kaip toje pačioje srityje dirbančių įmonių vidutiniai atlyginimai (atrodo - BNS). Žmogus, eidamas į darbą, jau matytų. Tokias kampanijas jau darė Valstybinė mokesčių inspekcija, „Sodra“ - jie siųsdavo laiškus. Negali viena statybų firma turėti vidutinį atlyginimą 800 eurų, o kita - tik 300 eurų. Tai kažkas nenormalaus“, - tikino A.Sysas.

Jis teigė, kad toks siūlymas papildomai bendrovėms nekainuotų, be to, būtų galima skelbti ir vyrams bei moterims mokamus atlyginimus.

„Papildomų kaštų tai nekainuoja, aš šalininkas, kad būtų ne tik vidutinis atlyginimas, bet ir vyrų, moterų atlyginimai, jeigu mes kalbame apie lygias teises. Už tą patį darbą turi būti mokama vienodai. (...) Tai pirmiausiai pasitarnautų darbo užmokesčio augimui Lietuvoje“, - sakė socialdemokratas.

Viena iš naujovių, kurias siūloma įtvirtinti kartu su Darbo kodeksu svarstomuose įstatymuose, yra vidutinio darbo užmokesčio, mokamo konkrečioje darbovietėje viešinimas. Tačiau tokiam siūlymui priešinasi darbdavių atstovai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sysai

Sysai portretas
Gal pirma paviešink seimo narių pajamas ir pašalpinių pajamas, o jis mat susirūpino, kaip dar apmokestint dirbančiuosius, kurie ir taip pusę uždirbtų pinigų netenka, nes moka mokesčius, ir patys negali pragyvent. Dar valdininkams ir pašalpiniams negana? Pirmiausiai jų pajamas ir viešinti, pašiurpsit pamatę, kiek išlaikytinių sėdi žmonėms ant sprando ir dar kėsinasi skaičiuoti kitų uždirbtus pinigus?

Cha

Cha portretas
Iš pradžių pripratina žmones imti paskolas, dėl kurių jau ne vienas paskutinį kampą prarado, o paskui postringauja, esą žmonės išleidžia daugiau negu uždirba. O kad iki ausų prasiskolinusi valstybė ne pagal kišenę gyvena, tai čia viskas OK! Šposinykai...

Taigi

Taigi portretas
O aš manau, kad pirmiausiai turi būti viešinama, kur išleidžiami mokesčių mokėtojų pinigai- kiek surinkta, kam išleista ir visų valdininkų atlyginimai, kurie išlaikomi iš mokesčių mokėtojų. O tai dabar beveik pusę uždirbtų pinigų atima mokesčiams. Gal tas ponas Sysas tegul pasako, kokie mokesčiai Vokietijoje, koks ten neapmokestinamas minimumas. Kodėl už tokį patį darbą Vokietijoje moka kelis kart daugiau, negu Lietuvoje, juk sąjunga tai ta pati? Manau tas ponas norėtų dar daugiau mokesčių išlupti, dar jiems negana?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių