Teismas: didėjantis įmonių bankroto bylų skaičius verčia ieškoti veiksmingesnių būdų

  • Teksto dydis:

Lietuvos apeliacinis teismas penktadienį rengia diskusiją aktualiais įmonių bankroto bylų nagrinėjimo klausimais.

Pasak Lietuvos apeliacinio teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininkės Egidijos Tamošiūnienės, įmonių bankroto bylos sudaro didelę dalį apygardos teismuose nagrinėjamų civilinių bylų ir jų skaičius per pastaruosius metus vis auga. Per 2017 m. pirmąjį-trečiąjį ketvirčius bankroto procesai pradėti 2 226 įmonėms, iš jų 2 042 - teisme. Palyginti su tuo pačiu laikotarpiu, 2016 m. bankroto procesų skaičius teisme išaugo apie 12 procentų.

Aktyviausios bankroto procesų iniciatorės yra Valstybinio socialinio draudimo fondo valdyba (50,8 proc.) ir Valstybinė mokesčių inspekcija (17,9 proc.). Šios valstybės institucijos paprastai pateikia prašymus iškelti bankroto bylą toms įmonėms, kurios neturi turto ir ilgą laiką nevykdo ūkinės komercinės veiklos.

Pasak Lietuvos apeliacinio teismo pranešimo, vidutiniškai bankroto procesas užtrunka apie dvejus metus. Daugelis bankroto procese kylančių klausimų sprendžiami teisme, todėl tai turi įtakos ne tik konkrečios bankroto bylos trukmei, bet ir nuolat didėjančiam bankroto bylų, nagrinėjamų ir apeliacine tvarka, skaičiui.

„Tai skatina ieškoti kuo veiksmingesnių būdų procesui paspartinti ir efektyvumui užtikrinti“, - teigia teisėja E. Tamošiūnienė.

Diskusija vyks Vilniaus apygardos teisme. Joje dalyvaus teisėjai, Valstybinės mokesčių inspekcijos, Lietuvos Respublikos finansų ministerijos, bankroto administratorius vienijančių asociacijų atstovai, advokatai, mokslininkai.


Šiame straipsnyje: teismasbankrotasįmonėsbylos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių