Tyrimas: Lietuva pagal mokesčių palankumą pasaulyje yra 44-a

  • Teksto dydis:

Lietuva pagal mokesčių sistemos palankumą pasaulyje per metus smuktelėjo iš 43 į 44 vietą ir vis dar užima žemiausią poziciją tarp Baltijos valstybių, rodo naujausias tarptautinės audito bendrovės "PwC" ir Pasaulio banko tyrimas.

Estija per metus nukrito net per 12 pozicijų į 28-ą vietą, tuo tarpu Latvija - per 3 pozicijas į 24 vietą, nurodoma antradienį paskelbtoje tyrimo ataskaitoje "Paying Taxes 2014".

"Šiuo metu Lietuva vis dar atsilieka nuo kaimynių Latvijos ir Estijos, kurios dėl palankesnės mokesčių aplinkos atrodo patraukliau. Vyriausybė turėtų imtis papildomų priemonių siekdama, kad Lietuva išliktu konkurencinga savo regione", - pranešime spaudai sakė "PwC" vadovaujančioji partnerė Lietuvoje Kristina Kriščiūnaitė.

Anot jos, nepakanka tik išlaikyti dabartinę mokesčių sistemą - Lietuva turėtų ir toliau analizuoti, kokios yra mokesčių plėtros tendencijos ir tobulinti šalies mokesčių sistemą, lengvinti mokesčių naštą bei mokesčių administravimą.

Lietuvą dėl atliktų mokesčių sistemos reformų šiemet aplenkė Armėnija (pakilo iš 73 į 41), Azerbaidžanas (iš 65 į 33) ir Bahamai (iš 47 į 31), o dėl mokesčių sistemos griežtinimo į žemesnes pozicijas nei Lietuva, nukrito Graikija (iš 41 į 59) ir Jordanas (iš 42 į 45). Lietuva mokesčių sistemos palankumu lenkia tokias Europos valstybes kaip Austrija, Belgija, Vokietija, Lenkija, Rumunija ir Portugalija.

Bendras vidutinei įmonei tenkantis mokesčių tarifas Lietuvoje yra 42,6 proc. - didesnis už pasaulio vidurkį (40,2 proc.) bei Europos Sąjungos (ES) ir Europos laisvosios prekybos asociacijos (ELPA) regiono vidurkį (41 proc.). Lietuvą pagal bendrą mokesčių tarifą lenkia Latvija, kurioje šis tarifas yra tik 35 proc., tuo tarpu Estijoje bendras mokesčių tarifas yra didžiausias Baltijos šalyse - 49,3 procento.

"Lietuvoje vis dar išlieka aukštas darbo jėgos apmokestinimas. "Sodros" lubų nebuvimas turi neigiamos įtakos įmonių mokesčių naštai, kas mažina Lietuvos patrauklumą investuotojams, įdarbinantiems aukštą pridėtinę vertę kuriančius specialistus", - tvirtino K.Kriščiūnaitė.

Anot jos, vertinant mokesčių mokėjimo lengvumą, įtakos turi tiek įmonių mokamų mokesčių tarifai, tiek ir mokesčių deklaravimų bei mokėjimų skaičius.

Tyrimo duomenimis, Lietuvoje mokesčių deklaravimui ir sumokėjimui vidutinei įmonei reikia mažiau laiko (175 val.) nei vidutiniškai Europoje ( 176 val.) ir pasaulyje (264 val.). Latvijoje tam sugaištama ženkliai daugiau laiko (264 val.), o Estijoje mažiau - tik 81 valanda.

Lyginant mokestinių įmokų skaičių, Lietuvoje jis siekia 11 ir yra. mažesnis nei Europos regiono vidurkis (12,3), tačiau didesnis nei Latvijoje ir Estijoje (po 7).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių