Uostuose nyks naftos produktai iš Baltarusijos

Grasinusi baltarusiškus krovinius perkelti į savo uostus, Rusija surado būdą, kaip mažinti Baltarusijos naftos produktų eksportą.

Prasidėjo ribojimas

Rusija administracinėmis priemonėmis nuo lapkričio 1-osios apkarpė Baltarusijos galimybes eksportuoti šviesiuosius (benziną ir dyzeliną), tamsiuosius (mazutą) naftos produktus ir suskystintas angliavandenilio dujas.

Pagal susitarimą Baltarusija iš Rusijos 2018 m. turėjo gauti 24 mln. tonų naftos. Faktiškai ji gavo 18 mln. tonų, o likę 6 mln. tonų Baltarusijai buvo skirti parduoti su nuolaidomis kaip naftos produktai naftos chemijos gamykloms.

Per 2018 m. 8 mėnesius Baltarusija iš Rusijos gavo 860 tūkst. tonų mazuto, 733 tūkst. tonų benzino ir dyzelino ir 589 tūkst. tonų vakuuminio gazolio. Šių produktų vertė 974 mln. JAV dolerių.

Nuo šių metų lapkričio 1 dienos šių produktų kiekis smarkiai ribojamas. Tokias pačias priemones ketinama taikyti ir 2019 metais.

Uždirbdavo iš reeksporto

Pasaulinėje rinkoje pakilus naftos produktų kainoms Baltarusija iš to laimėjo. Naudos turėjo ir aplinkiniai uostai, nes Baltarusija eksportuodavo iš Rusijos gautus permuitintus arba iš dalies apdorotus rusiškus naftos produktus.

Pretenzijas iš Rusijos dėl šių produktų permuitinimo Baltarusija išgirdo šiemet rugpjūtį. Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukošenko komentavo, kad Rusijos nepasitenkinimas atsirado dėl to, kad pakilus naftos produktų kainoms Baltarusija iš permuitinimo papildomai uždirbdavo kelis šimtus milijonų JAV dolerių.

Rusija laikosi nuostatos, kad Baltarusija naftos chemijos pramonei gaudama naftos produktus neturėjo teisės permuitindama ar tik šiek tiek perdirbdama juos eksportuoti.

Rusija Baltarusijai ir aplinkinėms šalims pasiūlė pirkti naftos produktus biržoje, o tada juos eksportuoti. Tik problema ta, kad už biržoje parduotus produktus Rusija reikalauja mokėti nedelsiant.  

Rusai pardavinės patys

Rusijos siekis apriboti Baltarusijai pigesnių naftos produktų tiekimą pirmiausia atsilieps Baltarusijos naftos produktų eksportui per Baltijos šalių ir Ukrainos uostus. Prognozuojama, kad tas apribojimas labiausiai bus jaučiamas nuo 2019 metų.

Ypač sumažės naftos produktų eksportas iš Novopolocko, kuris yra laikomas Baltarusijos naftos perdirbimo ir chemijos pramonės centru. Novopolockas yra netoli Latvijos sienos. Iš jo didžiausias kiekis naftos produktų keliaudavo per Latvijos uostus.

Sunkieji naftos produktai, pagrinde mazutas, iš Novopolocko būdavo eksportuojamas ir per Klaipėdos uostą. Bet uosto kompanijos net ir nežinodavo apie vieno ar kito naftos produkto kilmę. Baltarusija juos pateikdavo kaip savos gamybos produkciją. Tokia schema Baltarusijai nėra naujiena. Pasirodydavo žinių, kad po Rusijos embargo įvedimo Baltarusiją Rusijai pateikdavo nemažai pagal dokumentus baltarusiškos produkcijos, kurių kilmė buvo iš ES šalių.

Pati Rusija paskelbė, kad ji ketina eksportuoti daugiau tų naftos produktų, kuriuos anksčiau permuitindavo ir reeksportuodavo Baltarusija. Tik klausimas, ar Rusija vykdys eksportą per Baltijos ir Ukrainos uostus? Pati Rusija turi pakankamai naftos ir jos produktų eksporto pajėgumų uostuose. Kaip tik pastaruosius kelis metus Rusijos uostuose labiausiai ir mažėjo naftos ir jos produktų krova.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jurgis

jurgis portretas
kuo toliau tuo baisiau,aciu dalia ,aciu jums zombuotu avinu banda, 10 metu varom i minusa tas pat per ta pati,...toliau bus dar linksmiau, kol BATKA baltarusu valdzioje dar dar,todel kad pats suka bizniuka BELKALIJ,nuvers ragai nuo baltarusu,vel minusas,laviai irgi rurins, rusai stato duju terminala russian privat kapital,vienu zodziu nieko asmenisko biznis

Nezabitauskui

Nezabitauskui portretas
Matematikas atsirado. Iki mokyklos turbūt nenueidavai,rūkiai pakrūmėse? Kuo mažesnis pelnas,atlyginimai tuo mažiau patenka į biudžetą,SODRĄ. Ir reketininkai 90-siais stengdavosi visiškai nenusmaugti verslininkų,net ir treninginiai tada suprato kad jeigu melžiama karvė nudvės tai ir jie išvis nieko nebegaus.

to jonas

to jonas portretas
traukinis
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių