Šiemet sumažėjo uždirbančių mažiau nei minimumą

  • Teksto dydis:

Preliminariais „Sodros“ duomenimis, mažesnes negu minimali mėnesio alga (MMA) pajamas gegužę uždirbo vienas iš dešimties (9,6 proc.) šalies dirbančiųjų. Prieš metus tokių žmonių buvo 13,8 proc.

„Tikėtina, kad mažų pajamų gavėjų skaičiaus mažėjimui įtakos turi ne tik gerėjanti ekonominė padėtis ar įtampa darbo rinkoje, bet ir instituciniai veiksniai – tarp jų ir galimybių nesumokėti privalomų socialinio draudimo įmokų ribojimas, nuo šių metų sausio įvedus minimalias socialinio draudimo įmokas („grindis“)“, – sako „Sodros“ vyriausioji patarėja Julita Varanauskienė.

Nors sausio mėnesį buvo padidinta MMA, po to ne tik nepadidėjo mažesnių negu MMA pajamų gavėjų dalis, bet mažai uždirbančių gretos pradėjo dar sparčiau tirpti.

Nuo praėjusių metų gegužės iki metų pabaigos mažesnių negu MMA pajamų, nuo kurių sumokėtos socialinio draudimo įmokos, gavėjų (dirbusių visą mėnesį) skaičius sumažėjo nuo 152 iki 148 tūkst., o šių metų gegužę jų buvo likę 105 tūkst.

Daugiau uždirbusių žmonių skaičius nuosekliai didėjo – 945 tūkst. pernai gegužę, 955 tūkst. pernai gruodį ir 984 tūkst. šių metų gegužę.

„Tai, kad mažų pajamų gavėjų skaičius traukiasi, o šis reiškinys ypač paspartėjo šiais metais, leidžia daryti prielaidą, kad pajamų, nuo kurių sumokėtos socialinio draudimo įmokos, didėjimui įtakos turi ne tik gerėjanti ekonominė padėtis ar įtampa darbo rinkoje, bet ir institucijų veiksmai – asmeninis dirbančiųjų ir darbdavių informavimas apie neigiamas socialinio draudimo įmokų nemokėjimo pasekmes, galimybių nesumokėti privalomų įmokų ribojimas nuo šių metų sausio įvedant minimalias socialinio draudimo įmokas („grindis“).

Nors iš pradžių buvo nuogąstaujama, kad nustačius prievolę sumokėti socialinio draudimo įmokas ne mažesnes negu nuo MMA, mažai uždirbantys žmonės masiškai pasitrauks iš formalios darbo rinkos, nuogąstavimai nepasitvirtino – kur kas dažnesni atvejai, kai pajamos padidėjo ir pasiekė ar viršijo MMA“, – sako J. Varanauskienė.

Jei žmogus uždirba mažiau negu MMA, darbdavys turi sumokėti socialinio draudimo įmokas ne mažesnes kaip nuo MMA, išskyrus numatytas išimtis (kai darbuotojas yra pensininkas, neįgalusis, dirba pas kelis darbdavius, yra jaunesnis negu 24 m., apdraustas valstybės lėšomis). Gegužės mėnesį asmenų, uždirbusių mažiau negu MMA, už kuriuos sumokėta papildoma socialinio draudimo įmokos priemoka, buvo 30 tūkstančių. Sumokėjus bent 12 minimalių įmokų, per metus įgyjamas pilnų metų pensijų draudimo stažas. Jei sumokėta mažiau įmokų, įgytas pensijų draudimo stažas yra proporcingai mažesnis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių