V. Pranckietis: algos turi didėti ir valstybiniame, ir privačiame sektoriuje

  • Teksto dydis:

Reikėtų rasti vieną dydį, kuriuo remiantis ateityje atlyginimai turėtų būti keliami ir valstybiniame, ir privačiame sektoriuje, sako Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

„Galbūt reikėtų galvoti ateityje, kad išvis nebūtų tokios atskirties – privatus sektorius, neprivatus sektorius. Tiesiog visi atlyginimai galėtų būti siejami su indeksuojamu vienu dydžiu, ir jeigu keliame, tai keliame visur, ir ekonomika tai leidžia“, – trečiadienį Žinių radijui sakė parlamento vadovas.

Jis pripažino, kad parlamente svarstomi siūlymai kitąmet didinti bazinį dydį, pagal kurį skaičiuojamas darbo užmokestis politikams, teisėjams, pareigūnams ir tarnautojams.

„Taip, yra problema, nes jau valstybiniame sektoriuje konkuruoti dėl samdomo žmogaus rinkoje tapo sudėtinga, mes jau nebegalime pasamdyti geriausių specialistų ir valstybės sektorius dėl to nukenčia. Manau, kad tie svarstymai yra teisingi“, – tvirtino V.Pranckietis.

Jis taip pat pabrėžė, kad kitąmet 40 eurų padidinti pensijas yra principinis Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos įsipareigojimas.

„Tai principinis politinis įsipareigojimas, Manau, kad jis turi būti pasiektas. Vien žiūrint iš tos pusės, kad turime vykdyti savo įsipareigojimus ir juoba kad finansiniai ištekliai tam yra praktiškai galimi, tik reikia juos perskirstant sutvarkyti“, – sakė Seimo pirmininkas.

Seimas antradienį turėjo balsuoti dėl politikų, teisėjų, pareigūnų ir tarnautojų atlyginimus kitąmet lemiančio bazinio dydžio, tačiau įstatymo projekto priėmimą atidėjo, kad aptartų siūlymus didinti bazinį dydį.

Vyriausybė siūlo 2017 metais darbo užmokestį politikams, teisėjams, pareigūnams ir tarnautojams skaičiuoti naudojant tą patį bazinį dydį, kaip ir šiemet, tai yra 130,5 euro.

Vidaus reikalų ministerija, Valstybės tarnybos departamentas, Teisėjų taryba siūlė apsvarstyti galimybę didinti pareiginės algos bazinį dydį, o Valstybės tarnautojų, biudžetinių ir viešųjų įstaigų darbuotojų profesinė sąjunga reikalavo jį padidinti iki 138 eurų. Tačiau Vyriausybė tam nepritarė.

Nedidinti bazinio dydžio siūlo ir Seimo Socialinių reikalų komitetas.

Premjeras Algirdas Butkevičius yra sakęs, kad valstybė neturi finansinių galimybių didinti politikų, teisėjų, valstybės pareigūnų ir tarnautojų bazinį atlyginimą, tačiau žadėjo, kad šis klausimas bus sprendžiamas ateityje.

Pastarąjį kartą pareiginės algos bazinis dydis keistas 2009 metais – prasidėjus ekonominei krizei jis buvo sumažintas nuo 142 eurų iki 130,5 euro.

Naudojant minėtą bazinį dydį skaičiuojami atlyginimai valstybės politikams, tarp jų ir Seimo nariams, bendrosios kompetencijos ir specializuotų teismų teisėjams, valstybės pareigūnams, valstybės tarnautojams. Iš viso – maždaug 50 tūkst. žmonių Lietuvoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

anapilis

anapilis portretas
uzmirso viena paslaptinga zodi pensijos gal leis nors ramiai numirti

nonkonformistas

nonkonformistas portretas
agronomo pamąstymai apie algas, kapiec. Eitų jau jis agrastų ravėti, ar ką...

kaunas

kaunas portretas
atlyginimai mazeja,pasiziurekit darbo skelbimus. 450 euru , po mokesciu. praejo 26 metai ir kur mes esame?pasivijom rumunija....liudna.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių