V. Pranckietis tikisi Latvijos palaikymo dėl Baltijos šalių dujų susitarimo

Baltijos šalių premjerų susitikimo išvakarėse su Latvijos kolege susitikęs Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis tikisi, kad kaimyninė valstybė palaikys susitarimą dėl suskystintų gamtinių dujų, kuris atvertų galimybę prašyti Europos Sąjungos paramos visų trijų valstybių dujų infrastruktūros projektams.

„Kalbėjome apie tai, kad tai yra regioninis projektas, regioninė siekiamybė ir kad sujungti šiuos projektus į bendrą projektą ir pasiekti paramos iš Europos Sąjungos. (...) Latvija labai aiškiai sako, kad viską turime suskaičiuoti ir jie suskaičiuos. Ir kadangi mes jau žinome, kad tai naudinga visiems kaip regionui, neabejoju, kad Latvija turėtų pritarti“, - BNS telefonu iš Jūrmalos po susitikimo su Inara Murniece  sakė V. Pranckietis.

Baltijos šalių premjerai penktadienį lankysis Latvijos Inčukalnio dujų saugykloje, taip užbaigdami vadinamąjį SGD turą po tris Baltijos šalis, vėliau tęs pokalbius Pernu mieste Estijoje. Premjeras Saulius Skvernelis ketvirtadienį pareiškė, kad derybose su Latvija ir Estija tikisi „padėti tašką“ ir užbaigti dešimtmetį trunkančias diskusijas.

BNS kalbintų pareigūnų, kurie nenorėjo skelbti pavardžių, teigimu, su Latvija gali būti sunku susitarti. Pasak vieno jų, ilgą laiką Latvija nekėlė aiškių sąlygų dėl susitarimo, tad „ji buvo pamiršta“, o visas dėmesys nukreiptas į Estiją. Tačiau dabar Latvija abejoja, ar jai reikia pasirašyti susitarimą dėl SGD rinkos, ji gali norėti daugiau laiko įvertinti, kokią naudą iš to galėtų gauti.

Lietuva anksčiau ragino kaimynes pripažinti Klaipėdos SGD terminalą regioniniu ir taip atverti galimybes gauti europinę paramą. Tam nepritarė Estija, norinti statyti savo terminalą Suomijos įlankoje, todėl Lietuva sutiko, kad Estija statytų mažesnį terminalą ir ES paramą galėtų gauti abu terminalai bei Latvijos dujų saugykla.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai  portretas
kad Latvija net nežada pirkti brangiai dujas,jei gerai ir rusų dujos,kaip ir Estijai,va ir lenkai neseniai visą laivą atplukdė suskystintų dujų iš Amerikos,laukia ,kad kaimynės pradėtų "pigias"dujas pirkti,o patys ir iš rusų dar perka,visiems rūpi nauda,o ne politika,kad tik neliktume prie suskilusios geldos...

senelis

senelis portretas
tikejimas durniu motina cia dziungliu istatymas kiekvienas uz save
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių