Ministras: vaiko pinigai kitąmet galėtų siekti 30–60 eurų

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis sako, kad svarstoma vaiko pinigus nuo kitų metų skirti visiems vaikams nevertinant šeimos pajamų, o šios išmokos dydis 1–2 vaikų šeimoms galėtų siekti 30 eurų, o didesnėms šeimoms – 50 ar 60 eurų už kiekvieną vaiką.

Ministras BNS taip pat sakė, kad Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio įvardyta 100 – 150 eurų išmokos galėtų būti siekiama palaipsniui.

Sumą žada didinti palaipsniui

„Aišku, kad reikia artėti prie kiek galima didesnės išmokos, bet ne nuo 2018 sausio 1 dienos, reikia eiti palaipsniui. Link sumos, kurią paminėjo Seimo pirmininkas, reikės eiti palaipsniui, o ne iš karto, nes tiesiog tas nėra realu“, – trečiadienį BNS sakė L.Kukuraitis.

Jo teigimu, nutarus nepriklausomai nuo šeimos pajamų mokėti 30 eurų už kiekvieną vaiką 1-2 vaikų šeimose ir po 50 eurų už vaiką gausesnėse šeimose kitąmet tam reikėtų papildomai apie 180 mln. eurų.

„Norime didesnių sumų, bet viskas yra derybose, kol kas šios sumos (30 ir 50 eurų) yra įvardintos. Bet iš tiesų mes žiūrime, kad visos šeimos patirtų pokytį, gerėjimą, tai mąstome dar apie galimybę padidinti ne iki 50 eurų, bet iki 60 eurų šeimoms nuo trijų vaikų. (...) Kadangi kalbame apie visą mokestinę pertvarką, tai nėra taip, kad tas lėšas reikia tiesiog iš biudžeto paimti, šita suma įsikomponuoja komplekse“, – aiškino ministras.

Vyriausybės programos priemonių plane užmojis visuotinai mokėti vaiko pinigus (nevertinant šeimos pajamų) siejamas su siekiu didinti gimstamumą. Vyriausybė tikisi suminį gimstamumo rodiklį padidinti nuo 1,7 (2015 metais) iki 1,9 vaiko (2020 metais), tenkančio vienai moteriai.

Šiuo metu vaiko pinigai 1–2 vaikus auginančioms šeimoms mokami tuo atveju, jei šeimos pajamos vienam asmeniui per mėnesį yra mažesnės negu 153 eurai. Tokiose šeimose augantiems vaikams iki dvejų metų priklauso 28,5 eurų mėnesinė išmoka, o vaikams nuo dvejų iki 18 metų – 15,2 euro.

Šeimoms, kuriose auga trys ir daugiau vaikų, minėto dydžio išmokos skiriamos nevertinant šeimos pajamų.

Be to, už kiekvieną auginamą vaiką taikomas 200 eurų papildomas neapmokestinamasis pajamų dydis.

Remiasi patirtimi Lenkijoje

Vaiko pinigai Lietuvoje turėtų siekti nuo 100 iki 150 eurų, sako Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

„Minimaliai tai šimtas eurų, (...) galbūt net iki pusantro šimto eurų. Tai būtų labai gerai pagal dabartines mūsų sąlygas“, - trečiadienį Žinių radijui sakė parlamento vadovas.

Jo teigimu, patirtis Lenkijoje rodo, kad didesnės išmokos už auginamus vaikus padidino gimstamumą, sumažino alkoholio vartojimą.

Seimo pirmininko patarėja Dalia Vencevičienė BNS sakė, kad 100 - 150 eurų suma už kiekvieną Lietuvoje auginamą vaiką jo tėvams galėtų būti skiriama kiekvieną mėnesį iki kol vaikui sukaks 18 metų.

Pasak parlamento vadovo, tokie vaiko pinigai valstybei kainuotų apie 60 - 70 mln. eurų kasmet.

D.Vencevičienė teigė, kad dėl šio siūlymo bus tariamasi su Vyriausybe ir valdančiąja koalicija.

Ekonomistai: remti visus - per brangu

SEB banko vyriausiasis analitikas Tadas Povilauskas sako, kad siūloma priemonė gali prisidėti siekiant pažaboti emigraciją, nes taptų lengviau vaikus auginti Lietuvoje, žmonės pajustų didesnį valdžios rūpestį, tačiau išmokas būtų galima diferencijuoti.

„Norai yra geri, bet sumos yra labai ženklios. Reikia diskutuoti, kokio amžiaus vaikams ir kokių pajamų šeimoms reikia skirti lėšas, kad būtų pasiektas didžiausias efektas. Čia reikia daryti skaičiavimus, nes gal tikrai neapsimoka skirti paramos, jei pajamos yra virš 2 tūkst. eurų“, - BNS sakė T.Povilauskas.

Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) analitikė Ieva Valeškaitė sako, kad išlaidų dalinimas visiems yra ydingas, kuria išlaikytinių visuomenę. Jos nuomone, prasmingesnė priemonė būtų neapmokestinamųjų pajamų dydžio (NPD) kėlimas vaikus auginančioms šeimoms, taip didinant jų „į rankas“ gaunamas pajamas.

Anot jos, jeigu remiamos visos šeimos, tai toms šeimoms, kurioms pinigų reikia labiausiai, skiriamos sumos sumažėja.

„Šios idėjos šaknys slypi rugsėjį priimtose įstatymų pataisose, kur numatoma, kad šeimos, auginančioms tris ir daugiau vaikų, bus skiriamos išmokos, nevertinant pajamų. Į jas galės pretenduoti ir milijonierių šeimos. Tai yra didžiulė problema, kad siūlomos paramos formos nėra grindžiamos pajamomis ar turtu, tai reiškia, kad valstybės paramą gali gauti pasiturintys, kuriems ji nereikalinga“, - BNS teigė I.Valeškaitė.

R.Lazutka: nemažinkime paskatų užsidirbti

Socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėjas Romas Lazutka teigia, kad šiuo metu iniciatyva derinama tarp ministerijų, galutinis sprendimas dar nepriimtas.

Jo teigimu, nuo pajamų nepriklausančios išmokos skatintų šeimas ieškoti geresnio darbo, nesibaiminant, kad dėl to sumažės kitos pajamos.

„Mažiausias pajamas gaunančius asmenis tokios išmokos remia geriau nei pašalpos. Jei jie gauna pašalpą, kuri priklauso nuo pajamų, jie remiami kaip skurstantys. Tada sukuriami skurdo spąstai - jie demotyvuojami užsidirbti. Tuo metu vaiko pinigai mokami neatsižvelgiant į pajamas, tai jie nemažina paskatų užsidirbti“, - teigė R.Lazutka.

Anot jo, tokios išmokos mažintų skurdą, o siekiant pagerinti demografiją būtinos ir kitos priemonės, kuriant šeimai palankią visuomenę. Anot R.Lazutkos, pajamos nebūtinai didina gimstamumą, mat daug uždirbančios šeimos arba turtingos Vakarų visuomenės nepasižymi didesniu gimstamumu.

Vyriausybė pateiks nuomonę iki birželio

Vyriausybė ketina iki vasaros pradžios pateikti savo pasiūlymą dėl vaiko pinigų. Tuomet paaiškės, iš kur bus siūloma paimti lėšų šiai išmokai bei kokios paramos sulauks šeimos, sako premjeras Saulius Skvernelis.

„Aš noriu pasakyti, kad kompleksiškai iki birželio 1 dienos turime paskelbti viską, kas susiję su mokestiniais režimais ir galimomis išmokomis. Yra svarstoma, kad kiekvienas vaikas gautų, kad būtų skatinamas daugiavaikių šeimų buvimas. Tai priklausys nuo to, kiek mes sugeneruosime šitam reikalui biudžeto lėšų ir iš kur paimsime pinigus“, - po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė S.Skvernelis.

Jis juokavo, kad norėtų, jog vaiko pinigai būtų kuo didesni, tačiau viską varžo paramai reikalingos lėšos.

„Na, jeigu Seimo pirmininkas sako 150 eurų, tai aš sakau, kad turėtų būti 250 eurų, kad būtų daugiau“, - juokaudamas sakė premjeras.

Jis pridūrė, kad Vyriausybė dar nėra iki galo apsisprendusi, ar vaiko pinigai bus siejami su tėvų pajamomis.

Koalicijos partnerių socialdemokratų pirmininkas Gintautas Paluckas išplatintame pranešime teigė, kad vaiko pinigai turėtų siekti 100 eurų nuo kitų metų. Anot jo, vaiko pinigai turi būti skiriami visoms šeimoms, nepriklausomai nuo gaunamų pajamų dydžio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
PVM 'lengvata' (prievartiniam) šildymui ESĄ 'socialiai blogai', o 'vaiko pinigai' visiems ESĄ gerai?.. :

Taigi

Taigi portretas
Atsipeikėkit jūs su tais " vaiko pinigais", vaikas ne prekė, kad už jį būtų mokama, jau dabar tiek prigimdytų už pinigus, kad globėjų neužtenka, o mokama tiems globėjams dideli pinigai ir iš mokesčių mokėtojų uždirbtų pinigų, tai jums gal dar daugiau reikia tų vaikų, dėl pinigų prigimdytų? Mažinkit mokesčius, duokit žmonėms uždirbti, vaikai turi gimti dirbančiose tvarkingose šeimose, o ne dėl pinigų. Buvo rašyta apie motinėlę, kur 17 vaikų ir iš jų 5 su spec poreikiais. Nesitikėjau tokios nesąmonės iš Pranckiečio.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių