V. Šapoka: daugiau darbo vietų kuriančios savivaldybės gaus daugiau lėšų

  • Teksto dydis:

Savivaldybės, kurios stengsis pritraukti investicijų ir sukurti daugiau gerai apmokamų darbo vietų, gali tikėtis didesnės Vyriausybės finansinės pagalbos, sako finansų ministras Vilius Šapoka.

Be to, dėl nenumatytų aplinkybių planuotų pajamų nesurenkančios savivaldybės ir toliau gali tikėtis Vyriausybės pagalbos.

Savivaldybių asociacijos prezidentas Ričardas Malinauskas teigia tokiems siūlymams iš esmės pritariantis.

„Vyriausybė ketina peržiūrėti tvarką, kaip skirstomi pinigai. Sutarta dėl kelių esminių dalykų - nauja tvarka turi skatinti savivaldybes kurti darbo vietas, o jeigu atsitinka kokie nors nenumatyti įvykiai, pavyzdžiui, ne dėl savivaldybės kaltės išeina didysis to regiono darbdavys, tai tokiu atveju būtų ieškoma sprendimo, kaip pasidalinti tuos nuostolius tarp skirtingų biudžetų“, - po susitikimo savivaldybių finansavimo klausimais, kuriame dalyvavo premjeras Saulius Skvernelis, ministrai bei savivaldybių atstovai, žurnalistams sakė V. Šapoka.

Anot jo, susitarimo esmė - nuo kitų metų savivaldybės turėtų stengtis pritraukti investicijų.

„Esminis dalykas, dėl ko pasiektas susitarimas, kad dabartinis pasiūlymas, nauja tvarka turi motyvuoti, kad būtų sukurta kuo daugiau gerai apmokamų darbo vietų. (...) Tos savivaldybės, kurios rodys kuo daugiau pastangų ir pasieks gerų rezultatų, jų biudžetai pilnės“, - tikino V. Šapoka.

Esminis dalykas, dėl ko pasiektas susitarimas, kad dabartinis pasiūlymas, nauja tvarka turi motyvuoti, kad būtų sukurta kuo daugiau gerai apmokamų darbo vietų.

Anot jo, skirstant lėšas, bus atsižvelgta ir į tai, kad dalis savivaldybių yra mažiau patrauklios investuotojams dėl jų geografinės padėties ar kitų objektyvių priežasčių.

Tačiau, anot V. Šapokos, neketinama bausti savivaldybių kad jos nesistengia pritraukti investicijų. Anot ministro, jei savivaldybės nesistengs, jų budžetų pajamos neaugs, o rinkėjai galės į tai atsižvelgti, rinkdami naują valdžią.

R. Malinauskas tikino, kad Vyriausybės siūlymai savivaldybes tenkina, o kaip vieną svarbiausių punktų paminėjo paramą savivaldybėms, kurios dėl ekstremalių įvykių nesurenka biudžetų.

„Jeigu kažkas įvyktų savivaldybėje ekstremalaus, kada būtų nerenkamas biudžetas, tiek ministras pirmininkas, tiek ministras sutiko, kad nuostata turėtų išlikti“, - po susitikimo žurnalistams sakė R. Malinauskas.

Anot jo, investuotojų pritraukimas priklauso ne vien nuo savivaldybių, o dėl kompleksinio jų pritraukimo bus diskutuojama.

„Aš manau, kad kiekviena savivaldybė norėtų pritraukti investicijų ir sukurti darbo vietų, bet tai ne tik nuo to, ką pati savivaldybės taryba gali nuspręsti, priklauso. (...) Tai yra bendra visuma ir pasitarime finansų ministras pasakė, kad mes girdime ir apie tai diskutuosime“, - tikino jis.

Lietuvos savivaldybių asociacija savivaldybių biudžetų formavimo klausimus su finansų ministru aptarė dar šių metų pradžioje. Tuomet asociacijos direktorė Roma Žakaitienė BNS teigė, kad net ir esant ekonomikos augimui, dalies savivaldybių biudžetai nesikeičia.

Seimo narys liberalas Simonas Gentvilas balandį pasiūlė valstybinės žemės patikėjimo funkciją perduoti savivaldybėms, tačiau ministrų kabinetas birželį tam nepritarė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių