V. Sinkevičius: griežto termino, kada reikia pateikti ekonomikos gaivinimo planą, nėra

Lietuvai ketinant kiek vėliau – gegužės viduryje – Briuseliui pateikti ekonomikos gaivinimo planą, už aplinką atsakingas Lietuvos eurokomisaras sako, jog Europos Komisija (EK) griežto termino dėl plano pateikimo neturi.

Anot Virginijaus Sinkevičiaus, Lietuva yra ne vienintelė Europos Sąjungos (ES) narė, kuri savo planą ketina pateikti gegužės viduryje, o kai kurios šalys tai padarys mėnesio pabaigoje ar birželio pradžioje.

„Griežto termino tikrai nėra. Komisijos prioritetas yra kokybiškas planas – šiuo metu turime 14 šalių narių, kurios yra pateikusios, taip pat grupę šalių narių, kurios yra identifikavusios, kad pateiks maždaug gegužės viduryje, tarp jų yra ir Lietuva“, – po susitikimo su premjere ir finansų ministre ketvirtadienį BNS sakė V. Sinkevičius.

„Penkios šalys yra informavusios, kad pateiks netgi gegužės pabaigoje ar birželio pradžioje ir šiuo atveju Komisija tikrai neturi griežto reikalavimo, kada planą pateikti. Svarbiausia yra plano kokybė, kad planas būtų išsamus, atsižvelgtų į Europos semestro rekomendacijas, turėtų aiškią viziją ir kryptį“, – pabrėžė EK komisaras.

Pasak jo, susitikimas su Ingrida Šimonyte ir Gintare Skaiste buvo darbinis, todėl vertinti vis dar derinamą planą būtų nesąžininga.

Tačiau V. Sinkevičius sako, jog planas turėtų atspindėti ne tik naujus iššūkius ir tikslus – žaliąjį kursą ar skaitmenizaciją, bet ir įsisenėjusias problemas.

„Pirmiausia turi būti atliepta dviguba tranzicija (perėjimas – BNS) – tai yra žaliasis kursas ir skaitmenizacija. Tam yra netgi konkrečios proporcijos nurodytos – 37 proc. ir 20 proc. lėšų. Be jokios abejonės, privaloma skirti dėmesio įsisenėjusioms problemoms, kurios reikalauja reformų – kalbu apie švietimą, socialinę politiką, inovacijų politiką“, – teigė jis.

Pasak komisaro, pateikus planus EK juos vertins dar du mėnesius, kai kurios jų dalys gali būti patikslintos. Tuomet Komisija jau turės šalims narėms pateikti atsakymus dėl jų planų.

Finansų ministrė G. Skaistė anksčiau sakė, kad Lietuvos ekonomikos gaivinimo planą Lietuva Briuseliui pateiks kiek vėliau – gegužės viduryje, o ne iki balandžio pabaigos, kaip planuota anksčiau.

Balandį pristatytame Lietuvos plane žaliajai pertvarkai numatyta 823 mln. eurų (37 proc. lėšų), skaitmeninimui – 445 mln. eurų (20 proc.), švietimui  – 311 mln. eurų (14 proc.), sveikatai – 267 mln. eurų (12 proc.), darbo rinkai ir socialinei įtraukčiai – 111 mln. eurų (5 proc.), inovacijoms ir mokslui – 200 mln. (9 proc.), o viešojo sektoriaus efektyvumui – 67 mln. eurų (3 proc.).

Lietuvai ES Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės (RRF) plane iš viso numatyta 2,225 mlrd. eurų dotacijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ogi

ogi portretas
p. sinkevic gal pasiklausk dobrovolskos gal lenkai ka nuspres juk tomasevsky valinskas nubuksavo ;;;;;;;;;
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių