Vaiko priežiūros išmokų siūloma nebesieti su tėvų pajamomis

Vaiko priežiūros išmoką, kurią skiria „Sodra“, siūloma mokėti nepriklausomai nuo tuo metu gaunamų tėvų pajamų ne tik antraisiais vaiko priežiūros metais, bet ir pirmaisiais.

Atitinkamą Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisą Seime registravo „valstiečiai“ Valerijus Simulikas ir Justas Džiugelis bei liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Jų teigimu, tokia tvarka leistų efektyviau derinti vaiko priežiūrą su darbu jau pirmaisiais vaiko auginimo metais tiems tėvams, kurie nori į darbo rinką grįžti anksčiau.    `

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto vadovas socialdemokratas Algirdas Sysas sako, kad Seimui priėmus tokią pataisą, kurią jis pavadino neįstatymine, būtų sugriautas socialinio draudimo principas, kada mokamos vaiko iki jam sueis dveji metais priežūros išmokos.

„Negalima taip elgtis, „Sodros“ išmokas pradedame taškyti į kairę ir į dešinę. Pats principas socialinio draudimo yra - gauni išmokas, kai prarandi pajamas, o ne tada, kai tu jų turi. Jeigu eini dirbti, tai užsidirbi, o jeigu augini vaiką, gauni išmoką“, - BNS sakė A.Sysas.

Dabar tėvai gali rinktis - vienerius metus gauti 100 proc. buvusio atlyginimo pašalpą arba gauti mažesnę dvejus metus su galimybe antraisiais metais grįžti į darbą, neprarandant pašalpos. Pastaruoju atveju ji siekia 70 proc. buvusio uždarbio pirmaisiais metais ir 40 proc. - antraisiais metais. 

Šiuo metu vaiko priežiūros išmokas gauna 42,6 tūkst. žmonių: 33,2 tūkst. motinų ir 9,4 tūkst. tėvų. Vidutinė išmoka yra 369 eurai.


Šiame straipsnyje: vaiko priežiūraišmokosSodra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Lina

Lina portretas
O gal tos motinos nežino, kad tavo vaikas- tavo reikalas.Help me, čia netinka.Šuo irgi išlaikyti reikia bent 15 m.61 euras už 4 karštus maitinimus daržely- tikrai nemaža parama šeimai.Europoj pigiau nėra, apie Skandinaviją išvis tyliu..

...

... portretas
VISIEMS vaikams reikia vienodai priežiūros, ir tai niekaip nesusiję su buvusiomis moters pajamomis. O šiaip, JEI Valstybė deklaruoja remianti motinystę ir vaikystę, tai - vaikų priežiūrai Valstybė turi tas Motinas 'samdyti' tų vaikiukų auklėmis, mokant joms (ar kitiems) atlygį: pirmais metais 100% auklės atlyginimo (rinkos įkainiais), antrais - 60%, trečiais 30%, ketvirtais 10% (sumuojant pagal vaikų skaičių). Na o Motinos galės rinktis - pačioms tomis Auklėmis dirbt, ar savo vaikiuką išduot, svetimą auklę samdyt, o pati - į darbo vergiją. Ir tuomet visi vaikiukai bus vienodai prižiūrėti (Valstybė kontroliuos Auklių darbą), o ir Motinoms nebekils problemų su darbo stažu.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių